Ο «πόλεμος του θρόνου» στον Αθω thumbnail

Ο «πόλεμος του θρόνου» στον Αθω

Σε μάχη παρασκηνίου για το ποιος θα καταλάβει έναν θρόνο στο Αγιον Ορος, ο Βλαντιμίρ Πουτιν ή ο Προκόπης Παυλόπουλος, επιδόθηκαν αγιορείτικες αρχές και πολιτεία, ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος βρισκόταν καθ' οδόν προς τον Αθω για το πολυσυζητημένο προσκύνημά του.


«Νικητής», εξήλθε τελικά ο κ. Πούτιν, ο οποίος παρακολούθησε την επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου από τον επισκοπικό θρόνο, με τον Ελληνα Πρόεδρο να μην παρίσταται καθόλου στην τελετή και να υποδέχεται τον κ. Πούτιν στα σκαλιά του κτιρίου της Ιεράς Κοινότητας.


«Θύμα» της σύγκρουσης υπήρξε ο Ειδικός Γραμματέας για θέματα θρησκευτικής διπλωματίας του ΥΠΕΞ κ. Στάθης Λιάντας, τον οποίο η Ιερά Κοινότητα, το ανώτατο διοικητικό όργανο της αγιορείτικης κοινωνίας με επιστολή της προς το υπουργείο Εξωτερικών κήρυξε ανεπιθύμητο πρόσωπο.


Το όλο θέμα ανέκυψε όταν ετέθη στην συζήτηση μεταξύ εκπροσώπων της πολιτείας και της ιεράς κοινότητας, για το πού θα καθίσει στην δοξολογία ο Πρόεδρος Πούτιν, που ήταν και το τιμώμενο πρόσωπο, και πού ο Ελληνας ομόλογός του, κ. Παυλόπουλος.Οι αγιορείτες υποστήριξαν ότι με βάση το τυπικό, ο τιμώμενος τοποθετείται στον επισκοπικό θρόνο και ο κ. Παυλόπουλος θα παρακαθόταν στο παραθρόνιο στασίδι, πλάι στον κ. Πούτιν. Ομως υπήρξε αντίδραση από την ελληνική προεδρία, που για λόγους συμβολισμού αρνήθηκε μια τέτοια λύση που θα έφερε «ένα σκαλί παρακάτω» τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.


Η προσπάθεια συμβιβασμού δια της τοποθέτησης δυο ίδιων πολυθρόνων μπροστά στα στασίδια, για να παρακολουθήσουν από εκεί οι κ. Παυλόπουλος και Πούτιν, δεν έγινε δεκτή από την κοινότητα και έτσι ο Ρώσος Πρόεδρος, ως τιμώμενο πρόσωπο, ανέβηκε στον επισκοπικό θρόνο, όμως ο κ. Παυλόπουλος πήγε στην δοξολογία, για να τον υποδεχθεί αμέσως μετά στην είσοδο του κτιρίου της κοινότητας.Είχε προηγηθεί διαφωνία μεταξύ ιεράς κοινότητας και πολιτείας και για την υποδοχή του κ. Πούτιν στις Καρυές. Από την προεδρία της δημοκρατίας εκφράστηκε η επιθυμία να τον υποδεχθεί ο κ. Παυλόπουλος κατά την άφιξή του στην πλατεία των Καρυών. Ομως, οι αγιορείτες απέρριψαν κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επικαλούμενες το αγιορείτικο τυπικό που προβλέπει υποδοχή στην πλατεία από τον «οικοδεσπότη», που είναι η ιερά κοινότητα, και έτσι ο κ. Παυλόπουλος θα υποδεχόταν τον ομόλογό του στην είσοδο της κοινότητας.


Στην όλη συζήτηση, που διεξήχθη σε πολύ τεταμένη ατμόσφαιρα στην αίθουσα συνεδριάσεων της ιεράς κοινότητας, συμμετείχε και ο ειδικός γραμματέας για θέματα θρησκευτικής διπλωματίας του ΥΠΕΞ, κ. Λιάντας. Οι μοναχοί θεώρησαν τους χειρισμούς του «απαράδεκτους» και απέστειλαν επιστολή στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ με τον οποία τον χαρακτηρίζουν ανεπιθύμητο πρόσωπο στο Αγιον Ορος.


 


Πηγή: kathimerini.gr 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X