Ερυθηματώδης λύκος: Ποια είναι τα συμπτώματα;

Ο ερυθηματώδης λύκος αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα αυτοάνοσα νοσήματα, καθώς μπορεί τα αρχικά του συμπτώματα να είναι ήπια, στη συνέχεια όμως προκαλεί σοβαρά προβλήματα στο σύνολο του οργανισμού μας. Πλήττει εξίσου άνδρες και γυναίκες και δεν υπάρχει τρόπος ίασής του, αλλά με την κατάλληλη ιατρική καθοδήγηση μπορεί να υπάρξει έλεγχος των συμπτωμάτων.

Τι είναι ο λύκος;

Είναι μια δια βίου διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος επιτίθενται στους υγιείς ιστούς οδηγώντας σε φλεγμονή και βλάβη των ιστών αυτών. Τα συμπτώματα μπορεί να περιοριστούν στο δέρμα, αλλά πολύ συχνά προκαλούνται εσωτερικά προβλήματα, όπως πόνος στις αρθρώσεις. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ο λύκος βλάπτει την καρδιά, τα νεφρά και άλλα ζωτικά όργανα. Αν και δεν υπάρχει θεραπεία, υπάρχουν τρόποι που μπορούν να ελαχιστοποιήσει τη ζημιά.

 

Tα συχνότερα σημεία εμφάνισης του εξανθήματος του λύκου

Ποια είναι τα συμπτώματα του λύκου;

Πόνος στις αρθρώσεις. Το πιο συχνό σύμπτωμα του λύκου. Συμβαίνει ταυτόχρονα σε όλο το σώμα  και ιδιαίτερα στις αρθρώσεις των καρπών, στα χέρια, στα δάχτυλα και στα γόνατα. Σε αντίθεση με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, ο λύκος συνήθως δεν προκαλεί μόνιμες βλάβες στις αρθρώσεις.

Το εξάνθημα της πεταλούδας. Ενδεικτικό σημάδι του λύκου είναι το εξάνθημα της πεταλούδας στα μάγουλα και στη μύτη. Άλλα κοινά δερματικά προβλήματα που προκαλούνται από τον λύκο είναι: η ευαισθησία στον ήλιο, οι κόκκινες κηλίδες στο δέρμα και πορφυρό εξάνθημα σε διάφορα μέρη του σώματος. Κάποιοι αναπτύσσουν επίσης, πληγές στο στόμα.

 

Αλλαγές στα νύχια. Τα νύχια σπάνε ή πέφτουν. Συχνά αποχρωματίζονται ή εμφανίζουν μπλε και κόκκινες κηλίδες στη βάση, ως αποτέλεσμα της φλεγμονή των μικρών αιμοφόρων αγγείων. Μπορεί, επίσης, να εμφανιστεί οίδημα γύρω από τη βάση του νυχιού και να φαίνεται κόκκινο και πρησμένο.

Πυρετός και κόπωση. Σε πολλές περιπτώσεις, η κόπωση είναι αρκετά σοβαρή ώστε εμποδίζει τις καθημερινές δραστηριότητες. Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν, επίσης, χαμηλό πυρετό αρκετά συχνά. Αυτό ο ανεξήγητος πυρετός μπορεί να είναι το μόνο σημάδι προειδοποίησης για μερικούς ανθρώπους.

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει ο λύκος είναι: η ευαισθησία στο φως, Σύμπτωμα Λύκος: ευαισθησία στο φως, η τριχόπτωση και το φαινόμενο Raynaud κατά το οποίο τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών πονούν, μουδιάζουν και γίνονται ευαίσθητα στις χαμηλές θερμοκρασίες και στο συναισθηματικό στρες.

Ποιοι είναι οι τύπου του λύκου;

Όταν οι άνθρωποι λένε «λύκος», εννοούν συνήθως τον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο που είναι και η πιο κοινή, αλλά και πιο σοβαρή μορφή του λύκου. Υπάρχουν, όμως, και άλλοι τύποι, οι οποίοι είναι: ο δερματικός ερυθηματώδης λύκος (που ονομάζεται επίσης δισκοειδής λύκος ) που περιορίζεται στο δέρμα και δεν προκαλεί την βλάβη των οργάνων που μερικές φορές εμφανίζεται με την πρώτη μορφή και ο επαγώμενος συστηματικός ερυθηματώδης λύκος που προκαλεί προσωρινά τα  συμπτώματα του λύκου σε άτομα που παίρνουν ορισμένα φάρμακα.

Τί είδους προβλήματα προκαλεί ο λύκος;

Πνευμονικά προβλήματα. Ο ιστός που περιβάλλει τους πνεύμονες γίνεται φλεγμονή στο ένα τρίτο περίπου των ατόμων με λύκο. Αυτό οδηγεί σε πόνο κατά την αναπνοή  και πόνο στο στήθος ή μπορεί να μην προκαλέσει καθόλου συμπτώματα..

Πεπτικά προβλήματα. Δεν είναι κοινά στο λύκο, αλλά μερικοί εμφανίζουν πόνο στην κοιλιά, ναυτία, έμετο, δυσκολία στην κατάποση, φλεγμονή του ήπατος ή του παγκρέατος.

Αναιμία. Ο λύκος και τα φάρμακα που χορηγούνται γι’ αυτόν προκαλούν αναιμία σε ορισμένους ασθενείς. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα έχει πολύ λίγα ερυθρά αιμοσφαίρια, επειδή δεν παράγει αρκετά ή επειδή καταστρέφονται πιο γρήγορα από ό, τι  αντικαθίστανται. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν επίσης κόπωση και δύσπνοια.

Νευρικό σύστημα. Ο λύκος προκαλεί ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων στο νευρικό σύστημα: πονοκεφάλους, ήπια προβλήματα μνήμης και σε σοβαρότερες περιπτώσεις εγκεφαλικό επεισόδιο ή επιληπτικές κρίσεις.

Ψυχική Υγεία. Η κατάθλιψη και το άγχος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα άτομα με λύκο. Μπορεί να είναι το αποτέλεσμα προβλημάτων στο νευρικό σύστημα, σε συνδυασμό με τη συναισθηματική πίεση της καταπολέμησης μιας χρόνιας ασθένειας.

Πώς αντιμετωπίζεται ο λύκος;

Δυστυχώς δεν υπάρχει τρόπος ίασης του νοσήματος, ωστόσο υπάρχουν τρόποι για τον έλεγχο των συμπτωμάτων. Σε αυτούς συγκαταλέγονται: οι κορτικοστεροειδείς κρέμες για τα εξανθήματα, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα για πόνο στις αρθρώσεις και πυρετό, τα ανθελονοσιακά φάρμακα για την καταπολέμηση του πόνου στις αρθρώσεις, για τα έλκη και τα εξανθήματα, ενώ εκείνοι που πάσχουν από σοβαρό λύκο παίρνουν συνήθως φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Κάνοντας αλλαγές στον τρόπο ζωής βοηθούν επίσης στην ανακούφιση από τα συμπτώματα του λύκου. Οι αλλαγές αυτές περιλαμβάνουν: προστασία από τον ήλιο, διακοπή του καπνίσματος, τακτική άσκηση και μείωση του άγχους και πολύ ύπνο.

 

 

Σχετικά άρθρα