Η αυτο-αντίληψη "κλειδί" για ευτυχισμένα γηρατειά!

Οι άνθρωποι που διανύουν την τρίτη ηλικία της ζωής τους και πιστεύουν ότι είναι γέροι και αδύναμοι είναι πολύ πιο πιθανό να αναπτύξουν προβλήματα υγείας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Ο Krystal Warmoth, ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιο του Exeter, διεξήγατε έρευνα συνεντεύξεων σε 29 ενήλικες τρίτης ηλικίας.  Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για τις εμπειρίες τους από τη γήρανση και ο Warmoth ανακάλυψε ότι τα άτομα που είχαν ανεπτυγμένο το αίσθημα της αυτο-αντίληψης αυτή συνδέονταν σε πολύ μεγάλο βαθμό με μία δραστήρια και ευτυχισμένη ζωή.

Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που θεωρούσαν τους εαυτούς τους γέρους και αδύναμους ήταν λιγότερο πιθανό να λάβουν μέρος σε κοινωνικές και φυσικές δραστηριότητες. Αυτό με τη σειρά του είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του κινδύνου κακής υγείας και μειωμένης ποιότητας ζωής.

Μάλιστα, ο ερευνητής σημείωσε την άποψη ενός δραστήριου συμμετέχοντα ο οποίος του είπε: «Αν οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι γέροι και ανήμποροι, τότε θα ενεργούν σαν να είναι γέροι και ανήμποροι».

Ο Warmoth, ο οποίος παρουσίασε τα ευρήματα της μελέτης του στο ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, σχολίασε ότι η μελέτη παρέχει γνώσεις σχετικά με το ρόλο των κοινωνικών και ψυχολογικών παραγόντων σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και κυρίως στην υγεία και στις δραστηριότητές τους ».

Σχετικά άρθρα