Πότε είναι φυσιολογικό να ξεκινήσει η περίοδος της κόρης μου;

Ο κ. Αναστάσιος Γιαντζόγλου, μαιευτήρας – γυναικολόγος, περιγράφει πως γίνεται το πέρασμα των κοριτσιών από την παιδική ηλικία στον κόσμο των ενήλικων γυναικών.

Πότε είναι φυσιολογικό να ξεκινάει η περίοδος;

H έμμηνος ρύση εμφανίζεται στα κορίτσια ανάμεσα στα 10 και στα 16 χρόνια του κοριτσιού.

Γιατί υπάρχει αυτό το χρονικό εύρος;

Διότι η έμμηνος ρύση επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες. Ωστόσο, η εμφάνισή της μέσα στο συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο θεωρείται απολύτως φυσιολογική. H μέση ηλικία εμφάνισης της περιόδου είναι τα 12,2 έτη, ενώ τα τελευταία χρόνια καταγράφεται ελαφρά τάση μείωσης (11 έως 12 έτη).

Ποιοι παράγοντες επιδρούν στην εμφάνιση της περιόδου;

Ο βασικότερος είναι η κληρονομικότητα. Εάν οι περισσότερες γυναίκες στην οικογένεια ενός κοριτσιού έχουν αδιαθετήσει σχετικά μεγάλες, π.χ σε ηλικία 15 χρόνων, τότε το κορίτσι αυτό δύσκολα θα έχει την πρώτη του περίοδο σε πολύ μικρότερη ηλικία, στα 11 ή στα 12 χρόνια του.

Πώς θα προετοιμάσω σωστά την κόρη μου;

Η εμφάνιση της περιόδου σηματοδοτεί μία σημαντική αλλαγή σε κάθε επίπεδο της ζωής του κοριτσιού. Η προετοιμασία για την περίοδο προϋποθέτει ότι έχετε χτίσει μια καλή σχέση με την κόρη σας, στο πλαίσιο της οποίας μπορεί να σας μιλάει ελεύθερα και χωρίς ταμπού για τις απορίες και τα ερωτήματά της. Πρέπει να της εξηγήσετε τη σημασία της καθαριότητας και της προσωπικής υγιεινής. Σε πρακτικό επίπεδο, η έμμηνος ρύση συνεπάγεται οπωσδήποτε έναν αιματολογικό έλεγχο σιδήρου και φεριτίνης, ώστε να προληφθεί τυχόν πρόβλημα αναιμίας.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζω για το πρώτο διάστημα;

Μπορεί για τα πρώτα 2 με 5 χρόνια να μην υπάρχει σταθερή συχνότητα και το κορίτσι να έχει μεγάλες διακυμάνσεις του κύκλου, καθώς επίσης και μεγάλη διάρκεια περιόδου,  σε ημέρες ή/και ποσότητα αίματος. Κανονικός κύκλος (28 ημερών) εγκαθίσταται μετά τα 17 χρόνια. Στην ηλικία των 16 -17 ενδείκνυται να γίνει ένα υπερηχογράφημα (U/S) μήτρας – ωοθηκών.

Σχετικά άρθρα