Πώς θα βοηθήσω το παχύσαρκο παιδί μου;

Ο κ. Γιώργος Χρούσος, καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής της Α΄ Παιδιατρικής Πανεπιστημιακής Κλινικής του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία».

Είναι πρόβλημα πλέον στην Ελλάδα η παιδική παχυσαρκία;

Δυστυχώς, ναι, στην χώρα μας οι μετρήσεις δείχνουν ότι το 30- 40% των παιδιών σχολικής ηλικίας είναι παχύσαρκα.

Αυτό πως εξηγείται;

Η παχυσαρκία στα Eλληνόπουλα οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Πρώτον, στην αλλαγή της δίαιτας, καθώς έχουμε απομακρυνθεί από τη μεσογειακή και υγιεινή διατροφή. Δεύτερον, στην έλλειψη άσκησης καθώς τα παιδιά στα διαμερίσματα δεν έχουν τρόπο να ασκούνται, αντιθέτως βλέπουν πολλή τηλεόραση και κάθονται σε έναν καναπέ. Τρίτον, σε πολλά σπίτια οι μητέρες δεν μαγειρεύουν και αγοράζουν συχνά έτοιμα φαγητά τα οποία βεβαίως δεν είναι ποιοτικά κι υγιεινά.

Πώς επηρεάζει η παχυσαρκία το παιδί; Πώς αισθάνεται;

Περίπου 30% των παιδιών που είναι παχύσαρκα στην Ελλάδα έχουν καταθλιπτικά συμπτώματα. Αυτά τα παιδιά έχουν πολύ κακή αίσθηση για την εμφάνιση τους, για τον εαυτό τους, και αυτό είναι ένας φαύλος κύκλος, γιατί τα απομονώνει από τους φίλους τους και τους συμμαθητές αλλά και τους προκαλείται στρες. Το στρες όμως διεγείρει την όρεξη και τρώνε πιο πολύ και έτσι όλο συνεχίζεται ο φαύλος αυτός κύκλος που πρέπει να διακοπεί.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς;

Οι γονείς πρέπει να παρεμβαίνουν από πολύ νωρίς, αμέσως μόλις δουν ότι το παιδί τους ξεφεύγει από τις ενδεδειγμένες καμπύλες. Ξέρετε, εάν παχύνει ένα παιδί είναι δύσκολο μετά να το χάσει. Θέλει μεγάλη προσπάθεια και από τους γονείς και από το παιδί. Και δεν είναι απλά ότι το παιδί συνηθίζει να τρώει πολύ, δεν είναι μόνο η συνήθεια, αλλά αλλάζει και η φυσιολογία του παιδιού. Και μετά μπορεί να τρώει λιγότερο από τα άλλα παιδιά αλλά να μην χάνει βάρος. Διαταράσσεται ο μεταβολισμός του παιδιού. Αυτό κάνει η παχυσαρκία, ελαττώνει τις καύσεις. Το αποτέλεσμα είναι τα παιδί να παιδεύεται, να μειώνει το φαγητό, να πεινά, να υποφέρει, αλλά να μην χάνει βάρος. Γι’ αυτό είναι πάρα πολύ βασικό να ξεκινήσει κανείς όσο πιο νωρίς γίνεται.

Πού  μπορούν να απευθυνθούν οι γονείς;

Μπορούν να ζητήσουν τη βοήθεια του παιδίατρου τους. Υπάρχει βεβαίως στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» Ιατρείο Παιδικής Παχυσαρκίας. Κι αυτό που διαπιστώνουμε καθημερινά με την παρακολούθηση των παιδιών είναι ότι έχει αλλάξει ο μεταβολισμός τους, παραπέμπει πλέον  μόνο σε παχύσαρκους ενήλικες. Παραδείγματος χάριν βρίσκουμε αυξημένη πίεση, αυξημένη χοληστερίνη, αυξημένη γλυκόζη, βλέπουμε πια διαβήτη τύπου 2 στα παιδιά, ασθένειες που δεν εμφανίζονταν στα παιδιά πριν από δυο δεκαετίες.

 

 

Σχετικά άρθρα