Παγκόσμιος συναγερμός για τον ιό της νυχτερίδας!

Ένας νέος επικίνδυνος ιός που προκαλεί βαριές λοιμώξεις του αναπνευστικού παρουσιάστηκε σε πολλές χώρες του κόσμου

Ένας μυστηριώδης νέος ιός που προκαλεί σοβαρές λοιμώξεις στο αναπνευστικό σύστημα έχει προκαλέσει συναγερμό στις υγειονομικές Αρχές παγκοσμίως. Παρά το γεγονός ότι στη χώρα μας δεν έχει εντοπιστεί κανένα περιστατικό της νόσου, οι Αρχές παρακολουθούν στενά το θέμα. Ο νέος ιός ανήκει στους κορωναϊούς, μια μεγάλη οικογένεια ιών, και αναπτύχθηκε πρώτα στις νυχτερίδες, απ’ όπου οι επιστήμονες προσπαθούν να διαπιστώσουν πώς πέρασε στον άνθρωπο. Εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν διαπιστώθηκε ότι προκάλεσε τον θάνατο ενός 60χρονου με αναπνευστική λοίμωξη στη Σαουδική Αραβία.

«Η οικογένεια κορωναϊών περιλαμβάνει πολλούς ιούς που προκαλούν κοινό κρυολόγημα, αλλά και τον θανατηφόρο ιό του SARS (Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Δυσχέρειας). Το SARS εμφανίστηκε εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα το 2002 και εξαπλώθηκε το 2002-2003 σε πολλές χώρες, προσβάλλοντας 8.000 περίπου ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους κατέληξαν από βαριά αναπνευστική λοίμωξη», εξηγεί ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και προσθέτει: «Οι κορωναϊοί έχουν πάρει το όνομά τους από τις πρωτεΐνες του περιβλήματος τους, που διατάσσονται σε σχήμα κορώνας. Ο νέος κορωναϊός προκαλεί βαριά λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού, με κλινική εικόνα που χαρακτηρίζεται από υψηλό πυρετό, πνευμονία και αναπνευστική δυσχέρεια. Πολλοί από τους ασθενείς που διαγνώσθηκαν με τον νέο ιό εμφάνισαν νεφρική ή πολυοργανική ανεπάρκεια.

Στα 17 τα κρούσματα

Μέχρι στιγμής, εργαστηριακά έχουν επιβεβαιωθεί 17 περιπτώσεις λοίμωξης από τον νέο κορωναΐό. Αυτές αφορούν ενήλικες που προέρχονται από χώρες της Μέσης Ανατολής (Ιορδανία, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα)αλλά και από την Αγγλία και τη Γερμανία. Αν και ο ιός δεν έχει προσβάλει μεγάλο αριθμό ατόμων, το γεγονός ότι 11 από τους παραπάνω ασθενείς (65%) κατέληξαν, έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αλλά και σε άλλους οργανισμούς Δημόσιας Υγείας. Στη χώρα μας, μέχρι στιγμής, δεν έχει διαγνωσθεί περιστατικό αναπνευστικής λοίμωξης που σχετίζεται με τον νέο κορωναϊό.

Πιστεύεται ότι οι 17 ασθενείς που μέχρι σήμερα έχουν διαγνωσθεί με λοίμωξη από τον νέο κορωναΐό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Παραμένει πολύ πιθανό να υπάρχουν πολλές άλλες περιπτώσεις ήπιας λοίμωξης από τον νέο ιό, για τις οποίες δεν έγινε εργαστηριακή διάγνωση. Οι ενδείξεις που υπάρχουν μέχρι σήμερα δείχνουν ότι ο νέος ιός, ευτυχώς, δεν μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο, όπως άλλοι αναπνευστικοί ιοί.

Παρόλα αυτά, το γεγονός ότι συσχετίζεται με πολύ βαριές αναπνευστικές λοιμώξεις και η ορατή πάντα δυνατότητα μετεξέλιξης σε ιό με αυξημένη μεταδοτικότητα κάνουν επιτακτική την ανάγκη επιτήρησης και έγκαιρης διάγνωσης κάθε νέου περιστατικού λοίμωξης, ιδιαίτερα στις περιοχές που έχει ήδη εντοπισθεί ο νέος ιός ή σε ταξιδιώτες που προέρχονται από χώρες στις οποίες έχουν καταγραφεί τέτοια περιστατικά», καταλήγει ο Αθ. Τσακρής.

Άγνωστη προέλευση

Τον τρόπο μετάδοσης του ιού αναζητούν οι επιστήμονες

Όπως εξηγεί ο Αθ. Τσακρής, το πώς ο νέος ιός εμφανίσθηκε στον άνθρωπο παραμένει άγνωστο: «Ο νέος κορωναϊός φαίνεται να έχει αναπτυχθεί πρώτα στις νυχτερίδες, χωρίς όμως να έχει εξακριβωθεί απόλυτα από πού έχει προέλθει και πώς ακριβώς μεταδίδεται. Έτσι, αν και εξελικτικά έχει σχέση με τους κορωναϊούς των νυχτερίδων, ακόμη δεν έχει διευκρινισθεί πώς πέρασε στον άνθρωπο. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο υποδοχέας που επιτρέπει στον ιό να προσκολλάται και να μολύνει τα κύτταρα του αναπνευστικού συστήματος του ανθρώπου προσομοιάζει με αυτούς που υπάρχουν σε διάφορα είδη ζώων, συμπεριλαμβανομένων και των νυχτερίδων.

Ο συγκεκριμένος ιός, που απομονώθηκε από τους ανθρώπους, είναι γενετικά παρόμοιος με τρία γνωστά στελέχη κορωναϊών που προσβάλλουν τις νυχτερίδες. Είναι δυνατό, βέβαια, οι νυχτερίδες να μετέδωσαν τον ιό σε άλλο ζώο, το οποίο με τη σειρά του να τον μετέδωσε στον άνθρωπο.

Πηγή: Realhealth

Σχετικά άρθρα