Η πιπίλα ωφελεί την καρδιά των μωρών!

Η πιπίλα μπορεί να προστατεύει τα μωρά από το σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου, ακόμα και όταν δεν την έχουν στο στόμα τους, αναφέρουν επιστήμονες από το Ίδρυμα Ιατρικής Έρευνας του Πανεπιστημίου Monash, στην Αυστραλία.Σε μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι τα μωρά που χρησιμοποιούν πιπίλα έχουν καλύτερο έλεγχο της καρδιάς, τόσο στη διάρκεια της χρήσης της όσο και μετά από αυτήν.

Η προστατευτική δράση της πιπίλας έχει διαφανεί σε αρκετές μελέτες από το 2005 έως σήμερα, αλλά παρέμενε άγνωστο που οφείλεται, δήλωσε στο ετήσιο συνέδριο των Παιδιατρικών Ακαδημαϊκών Εταιρειών (PAS) η επικεφαλής της νέας μελέτης δρ Ρόζμαρι Χορν, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Monash.

Όπως εξήγησε, το σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου των βρεφών σχετίζεται με την αδυναμία του καρδιακού συστήματος των βρεφών να προσαρμοσθεί κατάλληλα στις αλλαγές στον καρδιακό παλμό και την αρτηριακή πίεση, καθώς και με την αδυναμία τους να ξυπνήσουν όταν σταματήσει η αναπνοή τους ή όταν εκδηλώσουν δραματική μείωση της πίεσής τους.

Η δρ Χορν και οι συνεργάτες της αναρωτήθηκαν εάν η χρήση της πιπίλας παρέχει καλύτερο καρδιακό έλεγχο και έτσι εξέτασαν 37 υγιή μωρά εν όσω κοιμόντουσαν. Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε στις ηλικίες 2-4 εβδομάδων, 2-3 μηνών και 5-6 μηνών.

Όπως διαπίστωσαν, όσα από αυτά χρησιμοποιούσαν πιπίλα είχαν καλύτερες διακυμάνσεις στον καρδιακό ρυθμό, γεγονός το οποίο αποτελεί ένδειξη πως η καρδιά τους ανταποκρίνεται καλά στις φυσιολογικές διακυμάνσεις της αρτηριακής πίεσης. Οι βελτιώσεις αυτές επέμεναν ακόμα και όταν τα μωρά κοιμόντουσαν δίχως να έχουν την πιπίλα στο στόμα τους, ενώ ήταν πιο εμφανείς στις ηλικίες 2-4 εβδομάδων.

Η δρ Χορν επισήμανε πως παρότι τα ευρήματα αυτά παρέχουν κάποιες ενδείξεις για το πως δρουν οι πιπίλες, δεν λύνουν το μυστήριο, διότι ακόμα δεν έχει βρεθεί πως μπορεί να επηρεάζουν την καρδιακή λειτουργία. Επιπλέον, η ηλικία υψηλού κινδύνου για σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου είναι 2-4 μηνών – και σε αυτές, η χρήση της πιπίλας δεν φάνηκε να επηρεάζει τόσο πολύ την καρδιακή λειτουργία, όσο στις μικρότερες.

Το σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου των βρεφών περιγράφει τον αιφνίδιο θάνατο ενός φαινομενικά υγιούς μωρού, για άγνωστους λόγους. Στη Βρετανία χάνονται ετησίως 300 μωρά εξαιτίας του, με τα περισσότερα να έχουν ηλικία κάτω των 3 μηνών και να έχουν πεθάνει στον ύπνο τους.

Το σύνδρομο είναι συχνότερο σε μωρά που γεννιούνται πρόωρα ή έχουν χαμηλό βάρος γέννησης, καθώς και στα αγόρια.

Πηγή: Τα nea online

Σχετικά άρθρα