Σημάδι δυσλεξίας τα προβλήματα ακοής!

Τα παιδιά με δυσλεξία έχουν αυξημένες πιθανότητες να υποφέρουν από προβλήματα ακοής παράλληλα με τα προβλήματα που αφορούν την ανάγνωση και τη γραφή. Αυτό είναι, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές, το συμπέρασμα της έρευνας που διεξήγαγαν ων οποίων η έρευνα τους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση είναι επίσης ακουστική.

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Northwestern στο Ιλινόις ζήτησε από παιδιά διαφόρων αναγνωστικών ικανοτήτων να παρακολουθήσουν ένα βίντεο την ώρα που ο ήχος ενώ έφτανε σε αυτά μέσω ακουστικών.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι τα παιδιά που αντιμετώπιζαν τα μεγαλύτερα προβλήματα στην ανάγνωση, χρειάζονταν επίσης πολύ χρόνο να συλλάβουν τους ήχους και σαφώς μεγαλύτερη δυσκολία. Συμπέραναν, λοιπόν, πως οι εγκέφαλοι των παιδιών με δυσλεξία δεν είναι σε θέση να εστιάσουν αυτόματα στους θορύβους των περιβάλλοντός τους.

Ο συγγραφέας της μελέτης, ο  καθηγητής Nina Kraus υποστηρίζει πως: «Η μελέτη μας φέρνει πιο κοντά στην κατανόηση της αισθητηριακής επεξεργασίας από την πλευρά των δυσλεκτικών παιδιών».

Έχει διατυπωθεί στο παρελθόν πως οι εκπαιδευτικοί θα μπορούσαν να κάνουν χρήση των πληροφοριών αυτών προκειμένου να αναγνωρίσουν τα παιδιά που μπορεί να πάσχουν από δυσλεξία, έτσι ώστε να γίνει ευκολότερη τη ζωή τους στο σχολείο.

Σχετικά άρθρα