Αρχική / Υγεία / Πλαστική χειρουργική / Είναι επώδυνη η ρινοπλαστική;
Είναι επώδυνη η ρινοπλαστική;   thumbnail

Είναι επώδυνη η ρινοπλαστική;

Μία μύτη που δεν κολακεύει το πρόσωπο μπορεί να είναι μεγάλο πρόβλημα για μία γυναίκα. Ωστόσο, η πλαστική χειρουργική στις μέρες μας έχει προχωρήσει τόσο, που η ρινοπλαστική δεν είναι πια μια επώδυνη και επέμβαση που πρέπει να μας φοβίζει. Ο κύριος Θεόδωρος Βουκίδης, πλαστικός χειρουργός, μας εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε πριν πάρουμε την απόφαση να επέμβουμε χειρουργικά.

Γράφει ο Θεόδωρος Βουκίδης 

-Από ποια ηλικία και μετά μπορεί να γίνει ρινοπλαστική;

Θεωρητικά, από την ηλικία που σταματάει η ανάπτυξη των οστών του προσώπου, δηλαδή μετά τα 18. Στην πράξη, όμως, μετά τα 16 χρόνια μπορούμε να κάνουμε ρινοπλαστική, όταν η δυσμορφία είναι πολύ έκδηλη, και για να αποφευχθούν τα ψυχολογικά προβλήματα στην εφηβική και τη μετεφηβική ηλικία.

ίναι επώδυνη η επέμβαση;

Η ρινοπλαστική είναι μία από τις πιο ανώδυνες επεμβάσεις της πλαστικής χειρουργικής. Με τις σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές και τα μέσα που χρησιμοποιούμε, είναι απόλυτα αληθές ότι δεν απαιτείται η λήψη ούτε μισής ασπιρίνης για τον πόνο, μετά την επέμβαση.

-Μπορώ να γνωρίζω από πριν το αποτέλεσμα της επέμβασης;

Με την βοήθεια του computer σήμερα, δίδουμε την μορφή στη μύτη, που θα ταιριάζει απόλυτα στις διαστάσεις του προσώπου και στον χαρακτήρα του ατόμου. Μια τελείως ανώδυνη επέμβαση που κυριολεκτικά αλλάζει την διάθεση και την ζωή του καθενός. Και βέβαια δεν είναι μόνο για τους νέους. Μήν ξεχνάμε ότι η μύτη είναι το στοιχείο που «προσδίδει χρόνια» στο πρόσωπο.

-Πόσο εφικτά είναι στην πράξη τα αποτελέσματα που θα δούμε προεγχειρητικά στο computer;

Είναι σαφές ότι το κομπιούτερ επεξεργάζεται μία στατική εικόνα, που διαφέρει πολύ από την πραγματική κατάσταση που θα αντιμετωπίσουμε στο πρόσωπο με τους 132 μιμητικούς μυς. Επίσης, στο κομπιούτερ δεν έχουμε την απρόβλεπτη αντίδραση των ιστών και του δέρματος. Η εργασία που γίνεται στο κομπιούτερ αποσκοπεί στο να καταλάβει ο χειρουργός πώς ένα άτομο θέλει να είναι η καινούργια του μύτη στα γενικότερα βέβαια πλαίσια της συμμετρίας και μορφομετρίας. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, εναπόκειται πλέον στην επιδεξιότητα και την πείρα του χειρουργού το κατά πόσο θα επιτύχει το επιθυμητό σχήμα και μέγεθος της καινούργιας μύτης. Στο κομπιούτερ είναι πολύ εύκολο να δημιουργήσουμε και να δείξουμε όποιο σχήμα θέλουμε για μια δύσμορφη μύτη, στην πράξη όμως υπεισέρχονται πολλοί άλλοι παράγοντες.

-Πόσες ημέρες θα χρειαστεί να μείνει το άτομο μακριά από τη δουλειά του;
Συνήθως, παρατηρείται μελάνιασμα κάτω από τα μάτια για μερικές ημέρες (έως 10) και ο νάρθηκας παραμένει για 8 ημέρες. Μ’ αυτά τα δεδομένα, συνήθως 10 με 12 ημέρες είναι υπεραρκετές, για να εξαλειφθούν όλα τα μετεγχειρητικά συμπτώματα.

-Πόσος καιρός απαιτείται για να φανεί το τελικό αποτέλεσμα;

Συνήθως, ύστερα από 2 με 4 μήνες έχει εξαφανιστεί τελείως το πρήξιμο και φαίνεται το τελικό αποτέλεσμα.

– Εάν δεν μας αρέσει το αποτέλεσμα μπορούμε να το διορθώσουμε;
Ασφαλώς ναι. Δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει κανείς δυσαρεστημένος από τη ρινοπλαστική σήμερα. Τα πάντα μπορούν να διορθωθούν και να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Θα πρέπει, όμως, να εξηγήσουμε με σαφήνεια στον πλαστικό χειρουργό τι ακριβώς επιθυμούμε.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X