Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Σύνταγμα και εκλογικός νόμος στην Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ παρουσία Τσίπρα
Σύνταγμα και εκλογικός νόμος στην Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ παρουσία Τσίπρα thumbnail

Σύνταγμα και εκλογικός νόμος στην Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ παρουσία Τσίπρα

Η Συνταγματική Αναθεώρηση και ο εκλογικός νόμος θα συζητηθούν στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα συνεδριάσει, στις 16:00 σήμερα, παρουσία του Πρωθυπουργού και Προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα.


Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα καταθέσει σε δημόσιο διάλογο τις προτάσεις της για την αναθεώρηση του Συντάγματος, στις 24 Ιουλίου, επέτειο αποκατάστασης της δημοκρατίας στην χώρα.


Η πρόσκληση στον διάλογο θα αφορά τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου αλλά, κυρίως, την κοινωνία και τους πολίτες. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο διάλογος αυτός να γίνει και σε έκταση και σε βάθος, ώστε να προετοιμάσει τις ριζικές αλλαγές που χρειάζεται το πολιτικό μας σύστημα.


Ταυτόχρονα ξεκινά και η διαδικασία για τη διαμόρφωση της πρότασης της κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου στην κατεύθυνση της απλής αναλογικής.


Οι δύο γραμμές στην κυβέρνηση για την απλή αναλογική


Τις τελικές του αποφάσεις ως προς τον νέο εκλογικό νόμο καλείται να λάβει ο Πρωθυπουργός εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος.


Το μείζον πολιτικό θέμα που παραμένει ανοιχτό για το Μέγαρο Μαξίμου είναι αν θα υιοθετήσει την απλή και ανόθευτη αναλογική ή εάν θα προκρίνει τελικά ένα αναλογικότερο του σημερινού εκλογικού συστήματος με μείωση του μπόνους για το πρώτο κόμμα από 50 σε 30 έδρες και την αναλογική μοιρασιά των υπόλοιπων 270 εδρών.


Την απλή και άδολη αναλογική υποστηρίζει το σύνολο των ιστορικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τη μείωση του μπόνους ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Αλέκος Φλαμπουράρης.


Αρμόδιος από την κυβέρνηση για τον εκλογικό νόμο ορίστηκε από το Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ενώ ο συντονιστής της Επιτροπής για την συνταγματική αναθεώρηση Γιώργος Κατρούγκαλος τάσσεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπέρ της απλής αναλογικής.


Από τι θα εξαρτηθεί ο χρόνος των συναντήσεων


Ο Πρωθυπουργός έχει δεχτεί εισηγήσεις να ξεκινήσει τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς πριν από την 24η Ιουλίου οπότε και θα παρουσιάσει την κυβερνητική πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση.


Αν οι συναντήσεις προηγηθούν ή όχι θα εξαρτηθεί και από τη διάθεση συναίνεσης ή όχι που θα επιδείξουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως η Νέα Δημοκρατία.


Ποιοι συμμετέχουν στην Επιτροπή Κατρούγκαλου


Εντός της εβδομάδος θα ανακοινωθεί η Επιτροπή για τη συνταγματική αναθεώρηση υπό τον Γιώργο Κατρούγκαλο. Ως συναρμόδιοι υπουργοί, σύμφωνα με τις πληροφορίες του real.gr, θα συμμετάσχουν ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης, καθώς και ο ευρωβουλευτής και συνταγματολόγος Κώστας Χρυσόγονος. Μεταξύ των συνταγματολόγων που θα συμμετάσχουν είναι και ο Ηλίας Νικολακόπουλος.


Η Επιτροπή θα παρουσιάσει το τελικό πόρισμά της στο Μέγαρο Μαξίμου στα μέσα Ιουλίου, αφού προηγουμένως λάβει τις κατευθυντήριες γραμμές από τον Αλέξη Τσίπρα.


Πηγή: Βασίλης Σκουρής, real.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X