Καρκίνος του μαστού. Τα 5 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσεις! Πώς θα τα αντιληφθείς;

Η πανδημία που περνάμε με τον κορωνοϊό (COVID-19) η οποία μπορεί να διαρκέσει άγνωστο πόσο, δεν θα πρέπει να αποτρέπει τις γυναίκες από το να προχωρήσουν σε απεικονιστικό έλεγχο με όλα τα προστατευτικά μέτρα, εφόσον διαπιστώσουν οποιοδήποτε ανησυχητικό σύμπτωμα στο στήθος τους.

Γράφει ο Ειδικός Ακτινοδιαγνώστης Μαστού Πέτρος Μαλακάσης

Ο καρκίνος του μαστού δεν φημίζεται για την «υπομονή» του και δεν καταλαβαίνει από απαγορευτικά μέτρα για να επιτύχει το σκοπό του και να διασαλεύσει την υγεία μιας γυναίκας, οδηγώντας την σε περιπέτειες.

Η εξέταση για τον έλεγχο του μαστού δεν θα πρέπει να φοβίζει τις γυναίκες γιατί θα πραγματοποιηθεί με τη λήψη όλων των ενδεδειγμένων προστατευτικών μέσων, με ειδικό ραντεβού και με προσήλωση του νοσηλευτικού δυναμικού σε όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις αντισηψίας για την αποφυγή οποιουδήποτε κινδύνου μετάδοσης του κορωνοϊού.

Στην πλειοψηφία των επειγουσών περιπτώσεων η γυναίκα έχει συμπτώματα, τα οποία πρέπει να αξιολογήσει ο ειδικός. Ιδιαίτερη προσοχή αν διαπιστώσει:

  • κάτι σκληρό στην αυτοεξέταση του μαστού της,
  • έκκριμα από τη θηλή,
  • ανεξήγητο κοκκίνισμα στο στήθος,
  • έντονο πόνο ή
  • οποιαδήποτε διαφοροποίηση στο σχήμα του μαστού της.

Ο προληπτικός έλεγχος μπορεί να αναβληθεί;

Με οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, δεν περιμένουμε, αλλά εξεταζόμαστε! Ο προληπτικός έλεγχος χωρίς συμπτώματα, σαφώς και μπορεί να αναβληθεί για μια περίοδο περίπου 2 μηνών.

Όμως, αν υπάρχει θέμα βεβαρημένου οικογενειακού ιστορικού, η γυναίκα δεν θα πρέπει να παραλείψει τον ετήσιο έλεγχό της, ανεξάρτητα του αν έχει ή όχι συμπτώματα. Επίσης, η περίπτωση ανάγκης βιοψίας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση.

Δρ. Πέτρος Μαλακάσης
Ειδικός Ακτινοδιαγνώστης Μαστού

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Καρκίνος του μαστού. Μπορεί να συμβεί και σε γυναίκες άνω των 70 ετών;

Μπορείτε να δείτε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τον κορωνοϊό, πατώντας εδώ.

Σχετικά άρθρα