Παγκόσμιες αντιδράσεις για το φεστιβάλ κατανάλωσης σκυλίσιου κρέατος Yulin (video) thumbnail

Παγκόσμιες αντιδράσεις για το φεστιβάλ κατανάλωσης σκυλίσιου κρέατος Yulin (video)

Παγκόσμιες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η αναγγελία του φεστιβάλ Yulin, όπου σφάζονται πάνω από 10.000 σκυλιά για το κρέας τους.


Εκτός από το βίντεο που ακολουθεί στο οποίο δεκάδες σταρ του Χόλιγουντ ζητούν να σταματήσει η αγριοτήτα, υπάρχουν αντιδράσεις και καμπάνιες σε όλο τον κόσμο για το μαρτύριο στο οποίο υποβάλλονται και χάνουν τη ζωή τους χιλιάδες σκυλιά.


Ένα από τα πράγματα που σοκάρει στο φεστιβάλ Yulin δεν είναι απλά η θανάτωση των σκύλων αλλά και ο βασανισμός τους καθώς θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο θανάτωσης το κρέας τους γίνεται πιο νόστιμο.


Στο βίντεο που ακολουθεί Joaquin Phoenix, Matt Damon, Kristen Bell, Kate Mara και πολλοί άλλοι μιλούν για το θέμα για να σταματήσει άμεσα. Αρκετοί εξ αυτών λυγίζουν μπροστά στην κάμερα.Πρόκειται για παράδοση 500 ετών στην Κίνα αλλά μόλις τα τελευταία 6-7 χρόνια διοργανώνεται και σχετικό καλοκαιρινό φεστιβάλ, το οποίο δεν στηρίζεται μεν από το κράτος αλλά υπάρχει ανοχή και στήριξη από ντόπιους επιχειρηματίες.


Ποιους αφορά το φεστιβάλ; Στο φεστιβάλ σκυλίσιου κρέατος και λίτσι, οι άνθρωποι συγκεντρώνονται στο Yulin για να δοκιμάσουν σκυλίσιο κρέας, φρούτα λίτσι και τοπικά λικέρ. Η παράδοση για την κατανάλωση σκυλίσιου κρέατος χρονολογείται εδώ και 500 χρόνια στην Κίνα, την Νότια Κορέα και άλλες χώρες, όπου πολλοί πιστεύουν ότι αποκρούει τη ζέστη κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Ωστόσο, το φεστιβάλ Yulin, που γιορτάζεται κατά τη διάρκεια του θερινού ηλιοστασίου, είναι σχετικά νέο.


Τι συμβαίνει με τα ζώα; Οι κάτοικοι και οι πωλητές στο φεστιβάλ Yulin λένε πως τα ζώα θανατώνονται με μη βάναυσο τρόπο. Οι επικριτές ωστόσο διαφωνούν ισχυριζόμενοι πως υποβάλλονται σε ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου ή μαγειρεύονται όσο είναι ακόμη ζωντανά. Ενόψει του φεστιβάλ, τα σκυλιά διατηρούνται σε πολύ μικρά κλουβιά. Φωτογραφίες δείχνουν ζώα που φορούν περιλαίμιο, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι κατοικίδια και να έχουν κλαπεί. Πολλά σκυλιά μεταφέρθηκαν από άλλες πόλεις σε συνωστισμένα φορτηγά και υπό ανθυγιεινές συνθήκες, που επιτρέπουν την εξάπλωση ασθενειών. Σύμφωνα με την ομάδα εκστρατείας «Stop Yulin Forever», τα σκυλιά στερούνται τροφής και νερού για μέρες κατά την διάρκεια του ταξιδιού τους.


Εχει το φεστιβάλ τη λαϊκή υποστήριξη; Η πώληση σκυλίσιου κρέατος για κατανάλωση από ανθρώπους είναι νόμιμη στην Κίνα με κατ’ εκτίμηση περίπου 10 εκατομμύρια σκυλιά να θανατώνονται κάθε χρόνο. Το φεστιβάλ Yulin είναι μια πηγή περηφάνειας για πολλούς ντόπιους, με πολλά εστιατόρια να σερβίρουν πιάτα με σκυλίσιο κρέας και πολλούς ανθρώπους να ταξιδεύουν μέχρι εκεί για να συμμετάσχουν. Ωστόσο, προκαλεί την ευρεία και αυξανόμενη κατακραυγή κάθε χρόνο. Δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα σε κρατικά μέσα ενημέρωσης έδειξε πως το 64% των ατόμων ηλικίας 16 έως 50 ετών στηρίζουν τον τερματισμό του φεστιβάλ. Το 51%,συμπεριλαμβανομένων των κατοίκων της περιοχής, θέλει το εμπόριο σκυλίσιου κρέατος να απαγορευτεί τελείως, με το 69,5% να ισχυρίζεται πως δεν θέλει να φάει τέτοιο κρέας. «Είναι ενοχλητικό για εμάς να πιστεύει λανθασμένα ο κόσμος πως το απάνθρωπο φεστιβάλ είναι μέρος του κινεζικού πολιτισμού» δήλωσε ο Τσιν Ξιαόνα, διευθυντής της φιλανθρωπικής οργάνωσης για την Ευημερία του Ζωικού Βασιλείου. Στο κινεζικό facebook, το Weibo, η πλειοψηφία των χρηστών έχει εκφράσει την αποδοκιμασία του, με έναν χρήστη να λέει πως ο σκύλος του είναι «μέρος της οικογένειας, και όχι τρόφιμο». Ωστόσο, ένας άλλος χρήστης, είπε ότι είναι υποκριτικό να λένε οι άνθρωποι πως η κατανάλωση οποιουδήποτε άλλου κρέατος, όπως χοιρινό, είναι εντάξει, ενώ η κατανάλωση σκυλίσιου κρέατος πρέπει να αποφεύγεται μόνο και μόνο επειδή τα σκυλιά είναι «χαριτωμένα».
 


Πηγή: athensvoice.gr, ethnos.gr 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X