Creta Farms: Από την φάρμα στην Κρήτη και τις οικονομικές δυσκολίες στις ξένες αγορές και την επιτυχία  thumbnail

Creta Farms: Από την φάρμα στην Κρήτη και τις οικονομικές δυσκολίες στις ξένες αγορές και την επιτυχία

Μια επιχείρηση με ιδιαίτερη και μεγάλη ιστορία η οποία έχει καταφέρει και με τις οικονομικές δυσκολίες της χώρας να αντέξει και να αυξάνει τα κέρδη της. Η Creta Farms είναι ο μεγαλύτερος εξειδικευμένος παραγωγός κρέατος και αλλαντικών στην Ελλάδα και έχει μια πορεία 43 ετών όπως και πολλές ιστορίες να διηγηθεί. Μάλιστα, λίγους μήνες νωρίτερα, εξασφάλισε δάνειο ύψους 15 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στο πλαίσιο του πακέτου Γιούνκερεγκαινιάζοντας την πρώτη ελληνική επένδυση που εντάσσεται προς χρηματοδότηση. Τίποτα βέβαια δεν είναι τυχαίο. Ας το πιάσουμε όμως από την αρχή. Η Κρήτη φημίζεται για το λάδι της και για την άριστη ποιότητα των προϊόντων της, οπότε και τα αλλαντικά της εταιρείας δε θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα. Ο Στυλιανός Δομαζάκης, ο πατέρας των σημερινών ιδιοκτητών, για χρόνια ήταν κτηνοτρόφος και μεγάλωσε τα ζωντανά του στα βοσκοτόπια γύρω από το Αρκάδι. Το 1970 γίνεται η αρχή και με την βοήθεια της οικογένειας του ίδρυσε την πρώτη οργανωμένη μονάδα παραγωγής χοιρινού κρέατος στην Κρήτη. Η δικτατορία τότε έδινε πολλά κίνητρα και εκτός από το χειροτροφείο, εγκαινιάζεται και εργοστάσιο ζωοτροφών, ένα μικρό αλλαντοποιείο και εργοστάσιο τυποποίησης μανιταριών. Ο παππούς Δομαζάκης κατεβαίνει στο Ρέθυμνο και έπλεκε καλάθια, ενώ σιγά σιγά πετυχαίνει στο επικερδές τότε εμπόριο «εδώδιμων και αποικιακών ειδών».


 


Η δεκαετία ήταν μια πολύ καλή περίοδος, όμως δέκα χρόνια αργότερα, τα πράγματα άλλαξαν. Η εφαρμογή των περίφημων ΝΕΠ, των Νομισματικών Εξισωτικών Ποσών, δηλαδή η χρηματοδότηση ουσιαστικά των εισαγωγών κρέατος από τις χώρες της ΕΟΚ, εξόντωσαν τη χοιροτροφία, αλλά και γενικότερα την εγχώρια παραγωγή βοείου και χοιρινού κρέατος. Η οικογένεια δεν μένει εκτός και καταστρέφεται οικονομικά, με όλη της την περιουσία υποθηκευμένη το 1988.  Το υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας στο Ρέθυμνο αρνείται να εντάξει την οικογενειακή επιχείρηση στη ρύθμιση των χρεών και ο Στέλιος Δομαζάκης στέλνει στην Αθήνα τον μικρό του γιο, τον Κώστα, ο οποίος επί μία εβδομάδα ήταν εγκατεστημένος έξω από το γραφείο του τότε αρμόδιου υποδιοικητή της ΑΤΕ, ζητώντας να τον δει, από το πρωί ως το βράδυ. Τελικώς, τα κατάφερε· τον είδε, του μίλησε και τον έπεισε. Ετσι, έγινε η ρύθμιση των χρεών.  Το 1990 έρχονται στο προσκήνιο οι δύο σημερινοί ιδιοκτήτες, οι γιοι του Στυλιανού Δομαζάκη, Εμμανουήλ και Κωνσταντίνος και στρέφονται προς την αλλαντοποιϊα. Μετά το θάνατο του πατέρα τους το 1992, αναλαμβάνουν μόνοι τους την επιχείρηση. H αλήθεια είναι ότι πήραν πολλά από τον πατέρα και τον θείο τους Σπύρο που από το 1960 είχαν δημιουργήσει αρχικά μια βιοτεχνία ετοίμων φαγητών με εξαγωγές-έκπληξη για την εποχή και αποικιακών ειδών.Με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς, οι εγκαταστάσεις στο Λατζιμά μεγαλώνουν και τα πρώτα υποκαταστήματα έχουν ήδη κατακτήσει την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα, το Ηράκλειο, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και την Πάτρα. Η πρώτη καινοτομία στα αλλαντικά που εισάγουν τα αδέρφια είναι τα αλλαντικά με χαμηλά λιπαρά. Δεν επαναπαύονται όμως και λανσάρουν άλλη μια πρωτοπορία: επιλέγουν εκλεκτό κρέας χωρίς λίπος και ενσωματώνουν το κρητικό ελαιόλαδο ως υποκατάστατο του ζωικού λίπους. Έτσι γεννιέται η σειρά Εν Ελλάδι. Αντιμετωπίζουν όμως άλλη μια πρόκληση. Η διοικητική οργάνωση δε δουλεύει σωστά και μέσα σε μια νύχτα, την αντικαθιστούν ενώ συνεχίζουν τις επενδύσεις. Η Creta Farm έτσι γίνεται Creta Farms. Φτάνει στην Κύπρο το 2004 και 3 χρόνια αργότερα θα μπει και στην αγορά των ΗΠΑ και σιγά σιγά κυριολεκτικά όλος ο κόσμος γεύεται τις λιχουδιές της εταιρείας. 


Ο Kωνσταντίνος Δομαζάκης έχει και τις ιδέες και λέγεται πως αυτός ήταν ο εμπνευστής της πατέντας Εν Ελλάδι. Έχει γεννηθεί το 1961 στο Ρέθυμνο και σπούδασε Οικονομικά με με εξειδίκευση στο Marketing και το Management. Ειναι ο διευθύνων σύμβουλος, αντιπρόεδρος, ο άνθρωπος που κινεί τα νήματα στις εγκαταστάσεις της εταιρίας στον Άγιο Στέφανο και όχι μόνο.O αδελφός του Mανώλης, γεννήθηκε ένα χρόνο νωρίτερα, το 1960, και είναι απόφοιτος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Ως πρόεδρος της εταιρίας, είναι περισσότερο τεχνοκράτης. Γι' αυτό και έχει αναλάβει τον τομέα εκμοντερνισμού των προϊόντων, των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού. Κανένας από τους δύο όμως δεν ξεχνά την Κρήτη και μοιράζουν το χρόνο τους μεταξύ πρωτεύουσας και νησιού. Στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Αυστραλία, στο πρώτο χρόνο λανσαρίσματος πραγματοποιήθηκαν πωλήσεις 40 εκατ. δολαρίων και με βάση τα στοιχεία του φετινού πρώτου διμήνου η αγορά τρέχει με αύξηση 30%. Και στην εγχώρια αγορά, όμως, είναι μια χρονιά θετική καθώς οι εξελίξεις στο λιανεμπόριο ωθούν σε μια ομαλοποίηση της αγοράς αλλά και ενισχύουν τη ρευστότητα της εταιρείας, όπως ισχύει και για άλλες βιομηχανίες.


 


 


 


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X