Πέντε εκατομμύρια ευρώ καλείται να καταβάλει στο δημόσιο ο Θέμος Αναστασιάδης thumbnail

Πέντε εκατομμύρια ευρώ καλείται να καταβάλει στο δημόσιο ο Θέμος Αναστασιάδης

Οριστικά και αμετάκλητα, με την "βούλα" του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο εκδότης της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, Θέμος Αναστασιάδης, καλείται να περάσει από το δημόσιο ταμείο και να καταβάλει περί τα πέντε εκατομμύρια ευρώ.


Το ιλιγγιώδες ποσό αποτελεί, κατά την απόφαση του ανώτατου δημοσιονομικού δικαστηρίου, παράνομο περιουσιακό όφελος που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από νόμιμες πηγές εσόδων και ως εκ τούτου καταλογίστηκε σε βάρος του γνωστού και ως «κομιστή»… Το ποσό αναμένεται να εισπραχθεί με τη διαδικασία είσπραξης δημοσίων εσόδων.


Η υπόθεση που σέρνεται εδώ και εννέα χρόνια στη δικαιοσύνη αφορά την έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2007 στις καταθέσεις του εκδότη και της συζύγου του στην τράπεζα BNP Paribas. Ο Θ. Αναστασιάδης εμφανιζόταν στις 20 Ιουλίου 2007 με καταθέσεις ύψους 2.486.000 ευρώ, ενώ και στον προσωπικό του λογαριασμό που ανοίχτηκε στην ίδια τράπεζα στις 23 Ιουλίου 2007, κατατέθηκαν άλλα 2.487.500 ευρώ.


Από την αρχή το Ελεγκτικό Συνέδριο (τμήμα) είχε κρίνει ότι το επίμαχο ποσό είναι προϊόν παράνομου περιουσιακού οφέλους ωστόσο ο Θ. Αναστασιάδης είχε υποβάλει αίτημα αναίρεσης πριν από ένα χρόνο καταφέρνοντας να μπλοκάρει τον καταλογισμό του ποσού.


Η ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου ωστόσο που συνεδρίασε εκτάκτως χθες έληξε οριστικά το ζήτημα και η απόφαση αναμένεται να δημοσιευτεί τον Οκτώβριο.


Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εκφράστηκαν κάποιες αντιρρήσεις οι οποίες ωστόσο αφορούσαν επιμέρους νομικά ζητήματα και όχι την ουσία της υπόθεσης. Στη λήψη της απόφασης υπήρξε μικρή μειοψηφία που υποστήριξε ότι ένα μέρος του ποσού και συγκεκριμένα το 1,5 εκατομμύριο, μπορούσε να δικαιολογηθεί ενώ σύμφωνα με άλλη άποψη θα έπρεπε να του αναγνωριστεί το ποσό της φορολογίας που έχει πληρώσει.


Σημειώνεται ότι ο εκδότης του Πρώτου Θέματος θα πρέπει να συμμορφωθεί με την δικαστική απόφαση καθώς πλέον έχει εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα που προβλέπονται από το νόμο. Ακόμα όμως κι αν επιλέξει να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αυτό δεν αφορά τον καταλογισμό των 4.973.500 ευρώ που οφείλει να εξοφλήσει.


 


Πηγή: avgi.gr 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X