Εσείς τι ξέρετε για το TTIP;  thumbnail

Εσείς τι ξέρετε για το TTIP;

Την αδιαφάνεια των διαπραγματεύσεων και τις δυσχερείς επιπτώσεις που θα έχουν στην καθημερινότητα των πολιτών και στη δημοκρατία οι διεθνείς συμφωνίες TTIP, CETA και TISA εάν υπογραφούν, επεσήμανε ο Στέλιος Κούλογλου σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Σάββατο η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας με θέμα: "ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ TTIP; Η νέα διατλαντική σχέση εμπορίου και επενδύσεων και οι συνέπειές της”.


Ο Στέλιος Κούλογλου ανέλυσε αρχικά τη συμφωνία ΤΤΙΡ ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ και στη συνέχεια αναφέρθηκε και στις διεθνείς συμφωνίες CETA, TISA. «Αν τελικά η TTIP υπογραφεί και προχωρήσει, θα αλλάξει τη ζωή όλων μας», είπε ο ευρωβουλευτής και μάλιστα με δραματικό τρόπο. Οι μεταβολές θα είναι πολλές, θα αλλάξουν τα διατροφικά μας στάνταρντ -αφού μπαίνουν παντού τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, η νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος, οι εργασιακές σχέσεις. Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος π.χ. θα θέλει να καταφύγει στο δικαστήριο, ενάντια σε μια πολυεθνική, τα δικαστήρια θα είναι ιδιωτικά και θα εμπλέκονται στην υπόθεση μεγάλες δικηγορικές εταιρείες.


Οι διαπραγματεύσεις για την TTIP είναι μέχρι στιγμής μυστικές και μετά από μεγάλη προσπάθεια, οι ευρωβουλευτές κατάφεραν να εξασφαλίσουν πρόσβαση μόνο μίας ώρας στα πρακτικά των συζητήσεων, χωρίς τη δυνατότητα καταγραφής των στοιχείων, αντιγραφής ή αποθήκευσης. Πρόκειται δε, για αρχεία εκατοντάδων σελίδων με δύσκολους όρους, που μόνο ειδικοί μπορούν να κατανοήσουν.


H oμιλία του Στέλιου Κούλογλου πλαισιώθηκε από την προβολή βίντεο που καταγράφει την προσπάθεια του Ιρλανδού ευρωβουλευτή της Αριστεράς, Λουκ Φλάναγκαν, ο οποίος κατάφερε και μπήκε στα άδυτα των πρακτικών και ενός επιπλέον βίντεο που δείχνει το πώς τα μεταλλαγμένα θα πηγαίνουν από το εργοστάσιο στο πιάτο μας.


Η πίεση από τις πολυεθνικές και τα λόμπι για να υπογραφεί η συμφωνία είναι πολύ μεγάλη ενώ η μυστικότητα αποσκοπεί στο να μην ξεσηκωθεί ο κόσμος, μετά την υπογραφή της ΤΤΙΡ, ανέφερε ο ευρωβουλευτής.


Η συμφωνία διευκρίνισε, πρώτα θα περάσει από το Ευρωκοινοβούλιο και μετά από τα κοινοβούλια των χωρών. Αν κάποιο από αυτά «μπλοκάρει» την πορεία της, αυτό, πρόσθεσε, αποτελεί μία αρχή ελπίδας. Ο Τραμπ δεν είναι θετικός στην ΤΤΙΡ, γιατί φοβάται ότι θα χαθούν θέσεις εργασίας. Ο Ολάντ επίσης είναι αρνητικός. Ενα σημείο το οποίο υπογράμμισε ο Στέλιος Κούλογλου, είναι ότι η Πελοπόννησος θα είναι όπως έχει αποφασιστεί μία περιοχή «ελεύθερη» από αυτή τη συμφωνία.


Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στη συμφωνία CETA, που είναι ανάλογη της TTIP και αφορά τις σχέσεις τις ΕΕ με τον Καναδά. Οι επιπτώσεις αυτής της κύρωσης αφορούν στην κατάργηση των γεωγραφικών ενδείξεων στα τρόφιμα, πράγμα που θα έχει άμεσο αποτέλεσμα για παράδειγμα, στη «δική μας» φέτα. Η διαδικασία της ψήφισης θα είναι ίδια με την ΤΤΙΡ. Υπάρχουν πληροφορίες ότι θα γίνει προσπάθεια να περάσει η ψήφιση μόνο από το Ευρωκοινοβούλιο και όχι από τα Kοινοβούλια των χωρών.


Ο Στέλιος Κούλογλου ανέλυσε, τέλος, τη διεθνή συμφωνία ΤISA, τη δίδυμη αδελφή της TTIP, που αφορά τις υπηρεσίες (εκπαίδευση, συγκοινωνίες, τηλεπικοινωνίες, εργασιακές σχέσεις) και οι διαπραγματεύσεις για την οποία γίνονται ανάμεσα στην ΕΕ, τις ΗΠΑ, αλλά και άλλες 21 χώρες με την ίδια μυστικότητα που περιέγραψε ο ευρωβουλευτής και για τις παραπάνω συμφωνίες. Για την TISA ωστόσο, υπάρχει μία παραπάνω επιφυλακτικότητα, ακόμα και από τους συντηρητικούς, γιατί αφορά την ιδιωτικοποίηση όλων των υπηρεσιών.


Σε δηλώσεις που παραχώρησε πριν την εκδήλωση, ο Στέλιος Κούλογλου αναφέρθηκε στο Brexit και προέβλεψε ότι θα έχει επιπτώσεις τόσο σημαντικές όσο αυτές της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου. Πρόσθεσε επίσης πως η ΕΕ έχει χάσει το ελκυστικό της πρόσωπο και πως έχει επικρατήσει μία νοοτροπία σύμφωνα με την οποία οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών αποφασίζουν για το μέλλον των λαών. Ετσι, η Ευρώπη ως ιδέα χάνει έδαφος και η ακροδεξιά ανεβαίνει σε πολλές χώρες. «Η υπόθεση της ΕΕ μοιάζει με τον “Τιτανικό”, με ένα πλοίο που πάει στα βράχια. Αν συνεχίσει η κατάσταση έτσι, θα ακολουθήσουν την πόρτα της εξόδου κι άλλες χώρες. Η Αυστρία επαναλαμβάνει τις εκλογές, η Λεπέν είναι πρώτη δύναμη, όπως και ο Πέπε Γκρίλο. Ο Σόιμπλε μέσα στην κρίση προσπαθεί να επιβάλει τη δική του ατζέντα. Είναι σαν να έχουμε μία Ευρώπη δύο ταχυτήτων και στο πλοίο εμείς θα είμαστε στη β’ θέση. Ολοι μας ξέρουμε τι απέγιναν οι επιβάτες του «Τιτανικού» της β’ θέσης» είπε.


 


Πηγή: amna.gr

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X