Ντιπ με ελιές και ξερά σύκα με ούζο!

<div class="recipe cf">
<div id="recipe_box" class="recipe_box content cf">
<div class="title">Υλικά</div>
<div class="main_text">
<ul>
<li>100 ml ούζο</li>
<li>120 γρ. ξερά σύκα, μαλακά (κατά προτίμηση βιολογικά)</li>
<li>150 γρ. ελιές Καλαμών, ξεκουκουτσιασμένες, πολύ ψιλοκομμένες (όχι πολτοποιημένες)</li>
<li>χοντροτριμμένο μαύρο πιπέρι</li>
<li>1 κουτ. σούπας σουσάμι, καβουρδισμένο σε αντικολλητικό τηγάνι (χωρίς λιπαρή ουσία)</li>
</ul>
</div>
</div>
<div class="recipe_box bottom_cap"> </div>
<div class="recipe_info cf"><span class="recipe_parts"><span class="recipe_parts_title">Προετοιμασία</span> 20΄</span> <span class="recipe_parts"><span class="recipe_parts_title">Αναμονή</span> περίπου 1 ώρα</span></div>
</div>
<div class="main_text">
<p><span class="bittersweet simple_rhomb"><span class="bittersweet">Διαδικασία</span> </span>Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το ούζο και 300 ml νερό να πάρουν μια βράση σε μέτρια φωτιά και να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνουμε τα ξερά σύκα και τα βράζουμε για 5 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς, αλλά να μη χάσουν το σχήμα τους και να παραμείνουν ελαφρώς σφικτά στο μάσημα. Τα στραγγίζουμε, χωρίς να τα στύψουμε, και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο. Με ένα μαχαίρι τα ψιλοκόβουμε (αν θέλουμε, τα ψιλοκόβουμε και στο μούλτι ή στο μπλέντερ, αλλά με προσεκτική και διακοπτόμενη λειτουργία, γιατί δεν θέλουμε να πολτοποιηθούν). Τα αδειάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε τις ελιές, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε για 1 ώρα στο ψυγείο. Λίγο πριν σερβίρουμε, προσθέτουμε το σουσάμι και ανακατεύουμε καλά.</p>
<p> </p>
<p><span class="bittersweet"><span class="simple_rhomb">3 ιδέες για σερβίρισμα</span></span> </p>
<ul>
<li>Συνοδεύει θαυμάσια τις πιατέλες τυριών, ιδιαίτερα λευκών αλλά και κίτρινων. Το ίδιο καλά ταιριάζει και με αλλαντικά, ιδιαίτερα πικάντικα.</li>
<li>Βάζουμε το ντιπ σε ένα μπολάκι και το σερβίρουμε με διάφορα ωμά λαχανικά, σε μπαστουνάκια.</li>
<li>Αν θέλουμε, κάνουμε το μείγμα μικρά κεφτεδάκια, τα οποία πλάθουμε μόλις το βγάλουμε από το ψυγείο. Τα ξαναβάζουμε στο ψυγείο για λίγη ώρα για να σφίξουν καλά και μετά τα περνάμε από το σουσάμι, καλύπτοντάς τα καλά. Είναι ιδανικά για πλατό τυριών.</li>
</ul>
<p> </p>
<p><a href="http://www.gastronomos.gr/">http://www.gastronomos.gr/</a></p>
<p> </p>
</div>

Σχετικά άρθρα