«Έχω μυωπία και θέλω να κάνω laser. Μπορώ;»

Ε: Έχω μυωπία. Μπορώ να κάνω laser; Βασικά πότε θεωρείται κάποιος ως ο κατάλληλος υποψήφιος για διόρθωση της μυωπίας με αυτή τη μέθοδο;

Στα ερωτήματά σας απάντησε η χειρουργός οφθαλμίατρος Έλενα Κεφαλά

Α: Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι διορθώνουν  τη μυωπία τους με laser και απαλλάσσονται από γυαλιά και φακούς επαφής. Πρόκειται για τον συναρπαστικότερο ίσως τομέα της οφθαλμολογίας, που με σημαντικές εξελίξεις, έχει δώσει λύση στα καθημερινά προβλήματα εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

H πρόοδος της τεχνολογίας στάθηκε στο πλευρό της οφθαλμολογίας και έκανε τη διαθλαστική χειρουργική ακόμα πιο προσιτή και ασφαλή. Έτσι σήμερα με μια επέμβαση σύντομη και ανώδυνη μπορεί να βελτιώσει κάποιος την όρασή του και να αλλάξει την ποιότητα ζωής του για πάντα.

Δύο είναι οι χειρουργικές μέθοδοι διόρθωσης με laser, η PRK και η Lasik. Οι υπόλοιπες μέθοδοι και τεχνικές, είναι παραλλαγές και βελτιώσεις αυτών των δύο. Και οι δύο είναι πολύ αποτελεσματικές. Τόσο οι ιδιαιτερότητες του ματιού κάθε ασθενούς, όσο και οι ατομικές ανάγκες του, μας οδηγούν στο να επιλέξουμε μια από τις δύο.

Υπάρχει ο… κατάλληλος υποψήφιος;

Οι βασικές προϋποθέσεις, που πρέπει να ακολουθούνται είναι:

  • η ηλικία υποψηφίου να είναι άνω των 18 ετών
  • αν η μυωπία είναι εξελισσόμενη τα τελευταία 2 χρόνια, δηλαδή ο υποψήφιος έχει σταθερούς βαθμούς.
  • να μην υπάρχει «ουλή» στον κερατοειδή.
  • να μην έχει συμβεί κάποιος τραυματισμός στο μάτι ή σοβαρή μόλυνση το τελευταίο ένα έτος.
  • ο υποψήφιος να μην πάσχει από κάποια νόσο του κολλαγόνου ή κάποιο άλλο αυτοάνοσο νόσημα, όπως HIV.
  • να μην έχει στο ιατρικό ιστορικό του λοίμωξη από έρπη στον οφθαλμό.
  • να μην πάσχει από σοβαρή ξηροφθαλμία.
  • αν είναι γυναίκα, να μην είναι σε κατάσταση εγκυμοσύνης ή σε περίοδο γαλουχίας (θηλασμού).

Για αυτό κάθε υποψήφιος έχει ενημερώσει και έχει ενημερωθεί σωστά και πλήρως για την επέμβαση, για τους κινδύνους και τις επιπλοκές που αυτή μπορεί να έχει. Και είναι σίγουρο ότι γυναίκες και άντρες με ρεαλιστικές προσδοκίες, θα μείνουν απόλυτα ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα.

Ερώτηση και Απάντηση:

E: Ενδιαφέρομαι να κάνω επέμβαση διόρθωσης της μυωπίας αλλά φοβάμαι τυχόν επιπλοκές. Τι με συμβουλεύετε;

A: Όπως κάθε ιατρική πράξη και μάλιστα χειρουργική, η διόρθωση της μυωπίας με laser έχει κάποιο κίνδυνο, αν και οι επιπλοκές παγκοσμίως είναι σπάνιες στις μέρες μας.

Οι πεπειραμένοι οφθαλμίατροι αναφέρουν επιπλοκές σε ποσοστό λιγότερο του 1%, επιβεβαιώνοντας με νούμερα το «ιατρικό αξίωμα» ότι η επέμβαση είναι ασφαλής κατά 99%, διότι στην Ιατρική δεν υπάρχει 100%.

Ερώτηση και Απάντηση:

E: Έχω κάνει εγχείρηση καταρράκτη με φακοθρυψία και ένθεση τεχνητών φακών και δύο αποκολλήσεις αμφιβληστροειδούς και στα δύο μάτια. Η ερώτησή μου είναι αν μπορώ να πάρω υαλουρονικό οξύ με τη μορφή σταγόνων.

A: Από την ερώτησή σας δεν γίνεται ξεκάθαρο αν εννοείτε «πόσιμο» υαλουρονικό ή υαλουρονικό σε μορφή κολλυρίου. Όσον αφορά στην πρώτη περίπτωση, δεν έχει βρεθεί ως τώρα, σε κάποια έρευνα, να υπάρχει σύνδεση μεταξύ της χρήσης του πόσιμου υαλουρονικού και προβλημάτων στους οφθαλμούς. Για αυτό με τα ως τώρα επιστημονικά δεδομένα δεν αντενδείκνυται η χρήση του.

Όσον αφορά στη δεύτερη περίπτωση, μπορώ να σας πω ότι υπάρχουν σκευάσματα τεχνητών δακρύων σε μορφή κολλυρίου, που περιέχουν υαλουρονικό οξύ. Τέτοια σκευάσματα είναι υποβοηθητικά και μπορεί κάποιος να τα χρησιμοποιεί, με τη σύμφωνη γνώμη του οφθαλμιάτρου του, ακόμη και για μια ζωή.

Ερώτηση και Απάντηση:

E: Έχω από την ημέρα που γεννήθηκα, πτώση βλεφάρου μόνο στο ένα μάτι και υπάρχει μεγάλη διαφορά σε σχέση με το άλλο. Είμαι 19 ετών και επηρεάζει την ψυχολογία μου. Για αυτό θα ήθελα να μάθω πόσο κοστίζει μια τέτοια επέμβαση και αν θα κρατήσει για πάντα.

A: Η συγγενής βλεφαρόπτωση είναι μια κατάσταση η οποία στην ηλικία σας μπορεί να διορθωθεί χειρουργικά. Το αποτέλεσμά της είναι μεγάλης διάρκειας, που σημαίνει ότι υποτροπή μπορεί να εμφανιστεί σε μεγάλη ηλικία και από αίτια που έχουν να κάνουν με το γήρας.

Η επέμβαση διόρθωσης της βλεφαρόπτωσης γίνεται με μέθη. Η παραμονή του ασθενούς στην κλινική είναι διάρκειας μερικών ωρών (συνήθως 3 – 5 ώρες) και όσο για το κόστος μιας τέτοιας επέμβασης, οι τιμές κυμαίνονται ανάλογα με την τεχνική, που θα χρησιμοποιηθεί.

Ερώτηση και Απάντηση:

E: Η κόρη μου είναι 23 χρονών. Τον τελευταίο καιρό έλεγε πως έβλεπε θολά το βράδυ. Πήγε σε γιατρό και εκτός από τον αστιγματισμό που έχει, της είπε πως έχει προδιάθεση για καταρράκτη γιατί βλέπει να είναι θολό ενώ δεν θα έπρεπε.

Μπορεί να συμβαίνει κάτι άλλο σοβαρό σκλήρυνση κατά πλάκας; Έχω ακούσει ότι επηρεάζεται η όραση. Θα φαινόταν;

A: Πολλές φορές υπάρχει κάποιο μικρό στίγμα στον φακό του ματιού κάποιων ανθρώπων εκ γενετής. Αυτό μπορεί να δημιουργεί κάποιο πρόβλημα στο αντίστοιχο οπτικό πεδίο ή να είναι ελάχιστο και να το βρίσκει ο οφθαλμίατρος κατά την εξέταση.

Ο καταρράκτης είναι σπάνιος σε αυτήν την ηλικία, ιδιαίτερα χωρίς να υπάρχει οικογενειακό ιστορικό νεανικού καταρράκτη ή μακροχρόνια χρήση κάποιων φαρμάκων, όπως για παράδειγμα η κορτιζόνη. Η σκλήρυνση κατά πλάκας συνήθως δεν εμφανίζει τα ευρήματα που περιγράφετε.

Βέβαια, όπως κι αν έχει, η ΣκΠ είναι μια νοσολογική οντότητα που για να διερευνηθεί χρειάζεται ειδικές εξετάσεις, στις οποίες δεν έχει υποβληθεί η κόρη σας. Όλα τα ανωτέρω, βέβαια, ως γνώμη δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη λήψη πλήρους ιστορικού και φυσικής εξέτασης της ασθενούς από ειδικό οφθαλμίατρο.

Έλενα Κεφάλα, MICOpth
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Αθανασιάδη 3 – 5, Αθήνα (στάση metro Αμπελόκηποι)
τηλ. 210 645 89 59

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

«Το μάτι μου δακρύζει ασταμάτητα. Πώς να το αντιμετωπίσω;»

Μπορεί η ρομποτική χειρουργική να βοηθήσει τις γυναίκες με μεταβολικό σύνδρομο;

Οι τροφές – κλειδιά για μια ισορροπημένη δίαιτα! Πώς θα τα καταφέρεις;

Σχετικά άρθρα