Ψυχολογία και παχυσαρκία. Οι κατάλληλες στρατηγικές για να χειριστείς την κοινωνική απομόνωση!

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επεσήμανε πριν από λίγες μέρες ότι οι παχύσαρκοι αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου για νόσηση από τον νέο κορωνοϊό. Επίσης, η παγκόσμια οργάνωση παχυσαρκίας τονίζει με έμφαση ότι η παχυσαρκία και ιδιαίτερα η νοσογόνος (ΒΜΙ>40kg/m2), συνοδεύεται από πλήθος συννοσηροτήτων όπως καρδιοπάθειες και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Καθεμία από τις συννοσηρότητες αυτές, όπως γράφει η γενική – οικογενειακή ιατρός Εύα Παπαγεωργίου στο ΑΠΕ, αποτελεί από μόνη της παράγοντα για αυξημένη πιθανότητα νόσησης από τον ιό. Ιδιαίτερη μέριμνα από την πλευρά των επιστημόνων δίδεται προς τους παχύσαρκους γιατί, είτε το γνωρίζουν είτε όχι, πάσχουν από σύνδρομο υποαερισμού, γεγονός που τους καθιστά πιο ευάλωτους στις λοιμώξεις.

Παχυσαρκία και κοινωνική απομόνωση

Τα παχύσαρκα άτομα χρειάζονται στενή ιατρική παρακολούθηση ειδικά τώρα που η κοινωνική απομόνωση προκαλεί σε όλους μας, αλλά ιδιαίτερα στους παχύσαρκους, ροπή προς την κατανάλωση περισσότερης ποσότητας γλυκών, λιπαρών και αλμυρών τροφών και παράλληλα ελάχιστη ή καθόλου σωματική άσκηση.

Απαιτείται και ψυχολογική συμβουλευτική, ώστε αυτοί οι ασθενείς να λαμβάνουν ανταμοιβή από άλλες δραστηριότητες όπως μουσική, διάβασμα, ταινίες και όχι από την κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων και κορεσμένων λιπαρών.

Συμβουλές για υγιεινή διατροφή με πολλές φυτικές ίνες, καλή ενυδάτωση, περπάτημα, χορό και ανάπτυξη κάποιας αγαπημένης ασχολίας (χόμπι) μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με παχυσαρκία να παραμείνουν υγιή και να μειώσουν τον κίνδυνο έκθεσης στον ιό.

Αν υπάρχει πρόβλημα, η επικοινωνία να είναι άμεση!

Η οδηγία για άμεση επικοινωνία με τον ιατρό σε περίπτωση συμπτωμάτων ακόμα και ήσσονος σημασίας παραμένει για όλους τους ασθενείς θεμελιώδης, προκειμένου να έχουν καλύτερη έκβαση και να περιοριστούν τα κρούσματα του ιού.

Τόσο η καθημερινή προσπάθεια και αστοχία των υπέρβαρων και παχύσαρκων για απώλεια βάρους και διατήρηση της απώλειας αυτής, όσο και οι συννοσηρότητες που συνδέονται με το αυξημένο βάρος επιβάλλουν την αντιμετώπιση του υπέρβαρου καθώς και του παχύσαρκου με φαρμακευτική αγωγή σε συνδυασμό με δίαιτα και άσκηση.

Παχυσαρκία και κορωνοϊός

Πάντως, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι οι παχύσαρκοι μολύνονται ευκολότερα από COVID-19. Όμως και η διάγνωση και η παρακολούθηση των κρουσμάτων COVID-19 παχύσαρκων ατόμων μπορεί να καταστεί δύσκολη, γιατί πολλές φορές δεν υπάρχει ο κατάλληλος αξονικός ή μαγνητικός τομογράφος για να υποβληθούν στην κατάλληλη εξέταση.

Ένας ακόμα σημαντικός προβληματισμός μεταξύ των ειδικών παχυσαρκίας αλλά και των λοιμωξιολόγων, πνευμονολόγων και εντατικολόγων, είναι η διαχείριση των παχύσαρκων όταν αυτοί νοσήσουν από τον COVID-19. Οι παχύσαρκοι δύσκολα μπορούν να διασωληνωθούν και να αεριστούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας, λόγω του σωματότυπού τους, που καθιστά λιγότερο προσπελάσιμη την τραχεία και τους βρόγχους.

3 φάρμακα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας 

Τα υπάρχοντα φάρμακα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι 3 στην Ευρώπη: η ορλιστάτη, η λιραγλουτίδη και ο συνδυασμός ναλτρεξόνης – βουπροπιόνης:

  • Η ορλιστάτη είναι ένα παλαιότερης γενιάς φάρμακο κατά της παχυσαρκίας, το οποίο εγκρίθηκε στην Ευρώπη το 1998. Σε αντίθεση με τα άλλα φάρμακα, η ορλιστάτη δεν δρα τροποποιώντας την όρεξη και την πρόσληψη τροφής, αλλά μειώνοντας την απορρόφηση θερμίδων από τον πεπτικό σωλήνα.
  • Η λιραγλουτίδη καθυστερεί τη γαστρική κένωση και επίσης δρα στον υποθάλαμο δημιουργώντας αίσθημα κορεσμού. Χορηγείται με υποδόρια ένεση μια φορά την ημέρα, ίδια ώρα και ανεξαρτήτως γεύματος.
  • Ο συνδυασμός των δραστικών ουσιών υδροχλωρικής ναλτρεξόνης – υδροχλωρικής βουπροπιόνης είναι ένα νέας γενιάς φάρμακο για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες. Η δράση του είναι διπλή και οφείλεται στις δύο δραστικές ουσίες. Δρα στον υποθάλαμο, προκαλώντας αίσθημα κορεσμού και ταυτόχρονα δρα στο μεσομεταιχμιακό σύστημα, μειώνοντας το αίσθημα της ανταμοιβής από τη λήψη γλυκού, αλμυρού και λιπαρού γεύματος. Διατίθεται υπό μορφή δισκίων παρατεταμένης αποδέσμευσης.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Θετική ψυχολογία. Τα 5 λεπτά που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σου μετά τον κορωνοϊό!

Ο απαραίτητος οδηγός επιβίωσης για τις Πανελλήνιες! «Τι θα συμβεί αν αποτύχω;»

Σχετικά άρθρα