Μπορούμε να προλάβουμε το εγκεφαλικό;  thumbnail

Μπορούμε να προλάβουμε το εγκεφαλικό;

Το εγκεφαλικό είναι μια σημαντική αιτία θανάτου και αναπηρίας αλλά η μεγάλη πλεοψηφία των εγκεφαλικών μπορεί να προληφθεί, σύμφωνα με νέα έρευνα.


Οι ερευνητές βρήκαν ότι 10 ελεγχόμενοι παράγοντες κινδύνου εξηγούν το 90% των εγκεφαλικών παγκοσμίως.


Από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου που μπορούν να μετριαστούν, η υψηλή πίεση είναι η πιο σημαντική.


“Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι η υψηλή πίεση είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας που μπορεί να αμβλυνθεί σε όλες τις περιοχές και ο κύριος στόχος σε ό,τι αφορά τη μείωση των εγκεφαλικών παγκοσμίως.” αναφέρει ένας από τους επικεφαλής της έρευνας.


Η πρόληψη των εγκεφαλικών είναι μια προτεραιότητα στη δημόσια υγεία και οι στρατηγικές για τη μείωση του κινδύνου των ανθρώπων πρέπει να βασίζονται σε αιτίες – κλειδιά που μπορούν να περιοριστούν, αναφέρουν οι ερευνητές.


Η μελέτη δημοσιεύτηκε στις 15 Ιουλίου στο Lancet και συμπεριελάμβανε 27.000 ανθρώπους από κάθε ήπειρο.


“Αυτή η έρευνα είναι επαρκούς μεγέθους και έκτασης ώστε να καταδείξει τους παράγοντες κινδύνου για τα εγκεφαλικά σε μείζονες περιοχές του πλανήτη, σε πληθυσμούς κλειδιά και υποκατηγορίες εγκεφαλικών” σημείωσε ένας από τους επικεφαλής της έρευνας σε δελτίο τύπου.


Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στην αναλογία των εγκεφαλικών που προκαλούνται από συγκεκριμένους παράγοντες για να προσδιορίσουν τον βαθμό στον οποίο η εξάλειψη του κάθε παράγοντα κινδύνου θα μείωνε τον αντίκτυπο του εγκεφαλικού. Για παράδειγμα ο περιορισμός της υψηλής πίεσης εκτιμήθηκε ότι ελάττωνε το ρίσκο κατά 48%, σύμφωνα με τα ευρήματα.


Οι ερευνητές υπολόγισαν επίσης ενδεχόμενες μειώσεις από τον περιορισμό άλλων παραγόντων κινδύνου:


σωματική ακινησία: 36%


φτωχή δίαιτα: 23%


παχυσαρκία: 19%


κάπνισμα: 12%


αίτια σχετιζόμενα με την καρδιά: 9%


διαβήτης: 4%


κατανάλωση αλκοόλ: 6%


στρες: 6%


λιπίδια: 27%


Η συνδυασμένη μείωση όλων των 10 παραγόντων κινδύνου ήταν 90,7% σε όλες τις περιοχές, τις ηλικιακές ομάδες και σε άνδρες και γυναίκες. Οι συγγραφείς της έρευνας παρατήρησαν ωστόσο ότι η σημασία των διαφόρων παραγόντων κινδύνου διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Για παράδειγμα, η υψηλή πίεση προκαλεί περίπου 39% εγκεφαλικών στη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία και τη Δυτική Ευρώπη αλλά σχεδόν 60% στη Νοτιοανατολική Ασία.


Σύμφωνα με τον άλλο επικεφαλής της έρευνας “τα ευρήματα θα ενημερώσουν την ανάπτυξη παγκόσμιων παρεμβάσεων στους πληθυσμούς για να μειωθούν τα εγκεφαλικά αλλά και για το πώς αυτά τα προγράμματα μπορούν να προσαρμοστούν σε συγκεριμένες περιοχές, καθώς πράγματι παρατηρήσαμε αποκλίσεις ανά περιοχή αναφορικά με τη σημασία συγκεκριμένων παραγόντων κινδύνου.”

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X