«Θέλω να χάσω τα περιττά κιλά. Μπορώ να κάνω επέμβαση;»

Είμαι πάνω κάτω 130 κιλά και ανέκαθεν είχα θέμα με την εικόνα μου. Έκανα δίαιτα, έχανα πολλά και έπαιρνα περισσότερα . Πλέον θέλω να χάσω τα περιττά κιλά.

Έχω φτάσει σε ένα σημείο που νιώθω εξαντλημένη από αυτό τον τρόπο και χρειάζομαι κάτι άμεσο και μόνιμο. Το συζήτησα με κάτι φίλες μου και μού πρότειναν να κάνω κάποια επέμβαση. Υπάρχει κάτι τέτοιο; Και αν ναι, τι είναι καλό να γνωρίζω; Μπορεί να το κάνει ο οποιοσδήποτε;

Στο ερώτημά σας απάντησε ο χειρουργός παχυσαρκίας Νίκος Βαλσαμίδης

Είναι σύνηθες το πλεόνασμα κιλών να οδηγεί στο χειρουργείο, με τη χώρα μας να έχει αρνητική πρωτιά μιας και 1 στους 5 Έλληνες θεωρείται παχύσαρκος και 1 στους 3 είναι υπέρβαρος. Μελέτες που έχουν γίνει, και τις υιοθετεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δείχνουν  ότι οι μακροχρόνιες διατροφικές και φαρμακευτικές δίαιτες έχουν αποτέλεσμα της τάξεως του 5%.

Το ποσοστό αυτό είναι πάρα πολύ μικρό αν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο 5 στους 100 ανθρώπους που ακολουθούν διατροφικές και φαρμακευτικές δίαιτες έχουν αποτέλεσμα. Οπότε, η χειρουργική επέμβαση γίνεται μονόδρομος για μεγάλο ποσοστό. Υπάρχει το «γαστρικό bypass» και ο «γαστρικός δακτύλιος» μα ο τελευταίος αρχίζει και ξεπερνιέται γιατί έχει παρουσιάσει αρκετές επιπλοκές.

Λεπτίνη vs γκρελίνη!

Εφαρμόζεται επίσης το λεγόμενο «slip», η χειρουργική επέμβαση μέσω της οποίας αφαιρείται εκείνο το σημείο του στομάχου από όπου εκκρίνεται η ορμόνη γκρελίνη, η μία εκ των δύο βασικών ορμονών που ρυθμίζουν την πρόσληψη βάρους στον οργανισμό μας. Υπάρχει η ορμόνη λεπτίνη και ο «ανταγωνιστής» της η γκρελίνη. Και οι δύο ανακαλύφθηκαν τα τελευταία χρόνια και παράγονται στο στομάχι.

Αυτές οι ορμόνες πρέπει να βρίσκονται σε ισορροπία. Όταν έχουμε αυξημένη ποσότητα λεπτίνης, είμαστε λεπτοί ή έχουμε φυσιολογικά κιλά. Για να την αυξήσουμε την ορμόνη λεπτίνη, πρέπει να μειώσουμε την γκρελίνη. Ωστόσο, η μείωση της με τη διατροφή είναι πάρα πολύ δύσκολη. Στις γυναίκες δε είναι ακόμη πιο δύσκολο διότι υπάρχει ο αστάθμητος παράγοντας των γυναικολογικών ορμονών.

Με τη μέθοδο «slip», το άτομο τρώει πάρα πολύ λίγο

Ο πιο διαδομένος τρόπος για να μειώσει κανείς την ποσότητα της γκρελίνης είναι ο χειρουργικός. Η χειρουργική επέμβαση που το καταφέρνει αυτό καλύτερα είναι το «slip». Προϋπόθεση βεβαίως είναι να γίνεται από εξειδικευμένα κέντρα και από έμπειρους χειρουργούς ώστε να μην υπάρχουν ιδιαίτερες επιπλοκές. Στην ουσία με την εγχείρηση αυτή κόβουμε και αφαιρούμε τα ¾ του στομαχιού.

Με αυτόν τον τρόπο, το άτομο τρώει πάρα πολύ λίγο, ο κορεσμός επέρχεται πάρα πολύ γρήγορα με 150 ml (αντιστοιχεί σε ένα πιάτο της σούπας), που στην ουσία πρόκειται ακριβώς για την αναγκαία ποσότητα που χρειάζεται ο οργανισμός μας.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Junk food και περιττά κιλά: Γιατί δεν μπορώ να αντισταθώ;

Κορωνοϊός και τρόφιμα. 6… διατροφικοί κανόνες για να προστατευτούμε!

«Πάχυνα λόγω μητρότητας και καραντίνας… Πώς να απαντώ στα αρνητικά σχόλια για τα κιλά μου;»

Σχετικά άρθρα