Αρχική / Υγεία / Χειρουργική / Πότε μπορώ να υποβληθώ σε χειρουργείο παχυσαρκίας;
Πότε μπορώ να υποβληθώ σε χειρουργείο παχυσαρκίας;  thumbnail

Πότε μπορώ να υποβληθώ σε χειρουργείο παχυσαρκίας;

O κ. Νίκος Βαλσαμίδης, χειρουργός παχυσαρκίας, με εξειδίκευση στη λαμπαροσκοπική χειρουργική, εξηγεί πότε το πλεόνασμα κιλών οδηγεί στο χειρουργείο και ποιες είναι οι επεμβατικές μέθοδοι  με τις οποίες αντιμετωπίζεται  η παχυσαρκία.

Πόσοι είναι οι παχύσαρκοι και οι υπέρβαροι άνθρωποι στην Ελλάδα;

Δυστυχώς, η χώρα μας έχει αρνητική πρωτιά. Ένας στους πέντε Έλληνες θεωρείται παχύσαρκος και ένας στους τρεις είναι υπέρβαρος.

Γιατί δεν αρκεί η σωστή διατροφή για τον έλεγχο των κιλών και πολύς κόσμος  αναζητά άλλες λύσεις όπως π.χ χειρουργικές;

Μελέτες που έχουν γίνει, και τις υιοθετεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δείχνουν  ότι οι μακροχρόνιες διατροφικές και φαρμακευτικές δίαιτες έχουν αποτέλεσμα της τάξεως του 5%. Το ποσοστό αυτό είναι πάρα πολύ μικρό αν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο πέντε στους εκατό ανθρώπους που ακολουθούν διατροφικές και φαρμακευτικές δίαιτες έχουν αποτέλεσμα.

Οπότε η χειρουργική επέμβαση γίνεται μονόδρομος για μεγάλο ποσοστό. Ποιες επεμβάσεις εφαρμόζονται κυρίως σήμερα;

Υπάρχει το γαστρικό bypass  και ο γαστρικός δακτύλιος –ωστόσο ο τελευταίος αρχίζει και ξεπερνιέται γιατί έχει παρουσιάσει αρκετές επιπλοκές. Εφαρμόζεται επίσης το λεγόμενο slip, έτσι λέγεται η χειρουργική επέμβαση μέσω της οποίας αφαιρείται εκείνο το σημείο του στομάχου από όπου εκκρίνεται η ορμόνη γκρελίνη, η μία εκ των δύο βασικών ορμονών που ρυθμίζουν την πρόσληψη βάρους στον οργανισμό μας.

Πείτε μας για αυτές τις ορμόνες.

Είναι η ορμόνη λεπτίνη και ο «ανταγωνιστής» της η γκρελίνη –και οι δύο ανακαλύφθηκαν την τελευταία δεκαετία – που παράγονται στο στομάχι.  Αυτές οι ορμόνες πρέπει να βρίσκονται σε ισορροπία. Όταν έχουμε αυξημένη ποσότητα λεπτίνης είμαστε λεπτοί ή έχουμε φυσιολογικά κιλά.

Πώς μπορούμε να την αυξήσουμε;

Για να την αυξήσουμε την ορμόνη λεπτίνη, πρέπει να μειώσουμε την γκρελίνη. Ωστόσο, η μείωση της με τη διατροφή είναι πάρα πολύ δύσκολη. Στις γυναίκες δε είναι ακόμη πιο δύσκολο διότι υπάρχει ο αστάθμητος παράγοντας των γυναικολογικών ορμονών.

Ο πιο διαδομένος τρόπος για να μειώσει κανείς την ποσότητα της γκρελίνης είναι ο χειρουργικός. Η χειρουργική επέμβαση που το καταφέρνει αυτό καλύτερα είναι το slip. Προϋπόθεση βεβαίως είναι να γίνεται από εξειδικευμένα κέντρα και από έμπειρους χειρουργούς ώστε να μην υπάρχουν ιδιαίτερες επιπλοκές. Στην ουσία με την εγχείρηση αυτή κόβουμε και αφαιρούμε τα ¾ του στομαχιού.

Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται και η αναγκαία ποσότητα τροφής;

Ακριβώς, το άτομο τρώει πάρα πολύ λίγο, ο κορεσμός επέρχεται πάρα πολύ γρήγορα με 150 ml (αντιστοιχεί σε ένα πιάτο της σούπας), που στην ουσία πρόκειται ακριβώς για την αναγκαία ποσότητα που χρειάζεται ο οργανισμός μας.

Μήπως  είναι ανησυχητική η τόσο μικρή πρόσληψη τροφής, ιδίως από πλευράς πρόσληψης βιταμινών και ιχνοστοιχείων;

Ένα καλό και εξειδικευμένο κέντρο λαμπαροσκοπικής ιατρικής στελεχώνεται  όχι μόνο από γιατρούς αλλά και από διαιτολόγους, οι οποίοι παρακολουθούν τον ασθενή για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα δίνοντας του τις κατάλληλες διατροφικές συμβουλές. Η ποσότητα των 150 ml είναι αρκετή και για να πάρουμε την κατάλληλη ποσότητα βιταμινών και ιχνοστοιχείων αλλά και ενέργειας.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X