Πώς να Βοηθήσετε
Ένα Ατομο με Διπολική Διαταραχή


Η φροντίδα κάποιου που έχει διαγνωστεί με διπολική διαταραχή εμπεριέχει αρκετές δυσκολίες για αυτούς που εμπλέκονται άμεσα στην ζωή αυτού του ατόμου. Είναι απολύτως φυσιολογικό να τους προκαλεί άγχος και αναταραχή λόγω της έλλειψη ισορροπίας που διακατέχει την καθημερινότητά τους. Όσο και να θέλει κανείς να είναι υποστηρικτικός, γνωρίζοντας πως το άτομο με διπολική διαταραχή δεν έχει τον έλεγχο των αντιδράσεων και έντονων συναισθηματικών καταστάσεων που βιώνει, είναι δύσκολο να μην επηρεάζεται από τις απότομες ανατροπές στις οποίες βρίσκεται εφόσον συναναστρέφεται το άτομο αυτό σε τακτά χρονικά διαστήματα.


Για να βοηθήσει κανείς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, είναι σημαντικό, αρχικά, να απενοχοποιήσει την ανάγκη του να φροντίσει και τον ίδιο του τον εαυτό, εφόσον μόνο έτσι θα διατηρηθεί ψυχικά δυνατόε για να έχει την δυνατότητα να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια στο άτομο με διπολική διαταραχή. Είναι εξίσου καλό οι εμπλεκόμενοι να γνωρίζουν κάποια βασικά πράγματα για την ίδια την διαταραχή για περαιτέρω κατανόηση της κατάστασης και του ατόμου που την βιώνει.by ChickeneseΔιπολική Διαταραχή: Τα Βασικά Στοιχεία της


Η διπολική διαταραχή, επίσης γνωστή ως μανιοκατάθλιψη, είναι μια διανοητική ασθένεια που επιφέρει σοβαρή και απότομη αυξομείωση στην διάθεση του ατόμου που πάσχει από αυτήν καθώς και αλλαγές στον ύπνο, την ενέργεια, τη σκέψη, και τη συμπεριφορά του. Οι άνθρωποι που έχουν διπολική διαταραχή μπορεί να περνάνε περιόδους κατά τις οποίες αισθάνονται υπερβολικά ευτυχείς και γεμάτοι ενέργεια και άλλες περιόδους όπου αισθάνονται πολύ λυπημένοι και υποτονικοί, χωρίς ελπίδα. Στο ενδιάμεσο αυτών των περιόδων συνήθως νιώθουν «φυσιολογικά», δηλαδή δεν βιώνουν ούτε υπερβολική έκσταση αλλά ούτε και κατατονικά συναισθήματα.


Στην «μανιακή» του φάση, το άτομο με διπολική διαταραχή αισθάνεται υπερβολικά ενθουσιασμένο και σίγουρο. Μπορεί επίσης να νιώθει ευερεθιστότητα και να παρουσιάζει παρορμητική ή αλόγιστη λήψη αποφάσεων. Περίπου το 50% από τους πάσχοντες μπορεί να εκδηλώσουν παραισθήσεις ή ψευδαισθήσεις κατά την φάση της μανίας. Η «υπομανία» περιγράφει ηπιότερα συμπτώματα της μανίας, στην οποία κάποιος δεν έχει παραισθήσεις ή ψευδαισθήσεις, και τα συμπτώματά του δεν παρεμβαίνουν στην καθημερινή του ζωή. Κατά την «καταθλιπτική» περίοδο το άτομο αισθάνεται πολύ λυπημένο ή κατατονικό. Γενικά, αισθάνεται ανάλογα συμπτώματα με αυτά που συμπεριλέγονται στην μείζων καταθλιπτική διαταραχή, ή «κλινική κατάθλιψη». Οι περισσότεροι άνθρωποι με διπολική διαταραχή περνούν περισσότερο χρόνο με καταθλιπτικά συμπτώματα παρά με περιόδους μανίας ή υπομανίας.


Διπολική Διαταραχή: Τρόποι Αποτελεσματικής Αντιμετώπισης


Η διπολική διαταραχή μπορεί να αντιμετωπιστεί. Χρειάζεται, ωστόσο, συνεχή φροντίδα ώστε να υπάρχει καλύτερη πρόληψη μανιακών και καταθλιπτικών επεισοδίων. Η φαρμακευτική αγωγή είναι η κύρια θεραπεία, η οποία συνήθως περιλαμβάνει «σταθεροποιητές διάθεσης». Μερικές φορές χορηγούνται αντιψυχωσικά φάρμακα καθώς και αντικαταθλιπτικά. Συχνά χρησιμοποιείται συνδυασμός φαρμάκων για την καταλληλότερη αντιμετώπιση του κάθε ξεχωριστού περιστατικού. Επίσης συνίσταται η ψυχοθεραπεία, σε συνδυασμό πάντα με την ψυχιατρική παρακολούθηση και την φαρμακευτική αγωγή. Αρχικός στόχος της συμβουλευτικής, είναι ο ασθενής να μπορέσει να κατανοήσει και να αποδεχθεί πλήρως την διαταραχή. Παράλληλα, θα μάθει τεχνικές που να τον βοηθάνε να διαχειριστεί τις εναλλαγές της διάθεσης όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, ανακτώντας περισσότερο έλεγχο της κατάστασης. Για τους περισσότερους, ένα καλό πρόγραμμα θεραπείας μπορεί να επιφέρει την σταθεροποίηση των διαθέσεων και να παρέχει ανακούφιση από τα έντονα συμπτώματα.


Άλλες Βοηθητικές Συμβουλές για τα άτομα του στενού κύκλου:
 1. Ενημερωθείτε.


  Διαβάστε πληροφορίες από αξιόπιστες ιστοσελίδες, βιβλία και άρθρα που εξηγούν την κατάσταση. Όσο περισσότερα γνωρίζετε, τόσο το καλύτερο.
 2. Ακούστε.


  Δώστε προσοχή σε αυτό που σας εκφράζει ο άνθρωπός σας. Μην υποθέτετε ότι γνωρίζετε τι περνάει. Μην απορρίπτετε τα συναισθήματά του ως συμπτώματα της ασθένειάς τους. Τα άτομα με διπολική διαταραχή εξακολουθούν να έχουν εγκυρότητα σε αυτά που νιώθουν και εκφράζουν και αξίζουν την προσοχή σας.
 3. Ενθαρρύνετε τον να ακολουθεί πιστά την θεραπεία που του έχει χορηγηθεί.


  Για να υπάρξει αποτέλεσμα, το άτομο αυτό θα πρέπει να λαμβάνει την φαρμακευτική αγωγή του σταθερά και να κάνει τις αναγκαίες εξετάσεις και επισκέψεις σε ειδικό ψυχικής υγείας, κατά τον τρόπο και την συχνότητα που τον έχει συμβουλέψει ο ψυχίατρός του.
 4. Παρατηρήστε τα συμπτώματά τους.


  Ένα άτομο με διπολική διαταραχή μπορεί να μην είναι σε θέση να το αντιληφθεί ξεκάθαρα πότε τα συμπτώματά του είναι σε ενεργή φάση. Ή μπορεί να το αρνηθεί. Όταν βλέπετε τα προειδοποιητικά σημάδια μανίας ή κατάθλιψης, βεβαιωθείτε ότι θα απευθυνθούν για βοήθεια στον κατάλληλο ειδικό το συντομότερο δυνατό.
 5. Κάνετε πράγματα μαζί.


  Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη συχνά αποτραβιούνται. Ενθαρρύνετε, λοιπόν, τον άνθρωπό σας να πάτε μια βόλτα και να κάνετε πράγματα που ο ίδιος απολαμβάνει. Εάν αρνηθεί, σεβαστείτε το, μα επιχειρήστε το ξανά λίγες ημέρες αργότερα.
 6. Διαμορφώστε ένα σχεδιάγραμμα.


  Επειδή η διπολική διαταραχή είναι μια απρόβλεπτη ασθένεια, θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για τις δυσάρεστες περιπτώσεις. Γίνετε ξεκάθαροι. Συμφωνείστε με το αγαπημένο σας πρόσωπο για το τι πρέπει να κάνετε όταν τα συμπτώματά τους χειροτερεύουν. Εδραιώστε ένα σχέδιο για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Αν και οι δύο ξέρετε τι να κάνετε σε τέτοιες περιστάσεις και τι να περιμένετε ο ένας από τον άλλον, θα αισθάνεστε περισσότερη ασφάλεια για το μέλλον.
 7. Εδραιώστε ένα καθημερινό πρόγραμμα.


  Αν ζείτε με κάποιον που έχει διπολική διαταραχή, ενθαρρύνετέ τον να ακολουθεί πρόγραμμα για τον ύπνο και άλλες καθημερινές δραστηριότητες του. Έρευνες δείχνουν ότι είναι χρήσιμο να έχουμε μια τακτική ρουτίνα. Η άσκηση και η υγιεινή διατροφή, σε συνδυασμό με την φαρμακευτική και συμβουλευτική περίθαλψη, θα υποστηρίξουν τη γενική υγεία τους περαιτέρω.
 8. Φροντίστε τον εαυτό σας.
  • Εκφράστε και τις δικές σας ανησυχίες. Δεδομένου ότι η συμπεριφορά του αγαπημένου σας προσώπου με διπολική διαταραχή μπορεί να έχει τεράστια επίδραση πάνω σας, είναι θεμιτό να συζητήσετε μαζί του. Δεν χρειάζεται να μπείτε στην διαδικασία να τον κατηγορήσετε απαριθμώντας όλα του τα λάθη, μα μπορείτε να επικεντρωθείτε στο πως σας επηρεάζουν οι ενέργειές του. Εάν δυσκολεύεστε να κάνετε κάτι τέτοιο αλλά καταλαβαίνετε την ανάγκη σας να εκφραστείτε, μπορείτε να ζητήσετε να παραστείτε σε μία συνεδρία με τον θεραπευτή του, ο οποίος θα σας βοηθήσει και τους δύο να διαχειριστείτε καλύτερα τα συναισθήματά σας.
  • Κάντε πράγματα που σας ευχαριστούν. Παρ΄ όλο που θέλετε να βοηθήσετε τον άνθρωπό σας με κάθε τρόπο, είναι σημαντικό να είστε κι εσείς υγιείς. Κρατείστε επαφές με τους φίλους σας, βγείτε, περάστε όμορφα, φροντίστε τον εαυτό σας κατάλληλα. Εάν νιώθετε πως η κατάσταση σας έχει καταβάλλει, μπορείτε να απευθυνθείτε σε ειδικό ή σε ομάδα στήριξης για να έχετε κι εσείς μία δίοδο έκφρασης και αποσυμφόρησης.