Εφεση κατέθεσε ο Ράντοβαν Κάρατζιτς εναντίον της καταδίκης του σε κάθειρξη 40 ετών για γενοκτονία thumbnail

Εφεση κατέθεσε ο Ράντοβαν Κάρατζιτς εναντίον της καταδίκης του σε κάθειρξη 40 ετών για γενοκτονία

Ο πρώην πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς κατέθεσε επίσημα σήμερα έφεση κατά της καταδίκης του σε κάθειρξη 40 ετών για γενοκτονία, κατηγορώντας τους δικαστές ότι η δίκη του ήταν «πολιτική».


Σε έγγραφα που διαβιβάστηκαν στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ράντοβαν Κάρατζιτς επικαλείται 50 λόγους για να καταθέσει έφεση στο Διεθνές Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Υποστηρίζει πως ήταν θύμα "μιας πολιτικής δίκης που στήθηκε προκειμένου να επιβεβαιωθεί η δαιμονοποίηση του σερβικού λαού της Βοσνίας και του ιδίου", ανέφερε ο δικηγόρος του, Πίτερ Ρόμπινσον σε ανακοίνωση.


Σε μια ιστορική ετυμηγορία που εξέδωσαν στις 24 Μαρτίου, οι δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία έκριναν τον Ράντοβαν Κάρατζιτς ένοχο για γενοκτονία για τη σφαγή σχεδόν 8.000 μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών στη Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995, τη μεγαλύτερη σφαγή στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.


Ο Κάρατζιτς κρίθηκε επίσης ένοχος για άλλες εννέα κατηγορίες, όμως οι δικαστές έκριναν ότι δεν υπήρχαν επαρκείς αποδείξεις προκειμένου να καταδειχθεί πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας ότι διαπράχθηκε γενοκτονία σε άλλες επτά πόλεις της Βοσνίας.


Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος είχε ανακοινώσει τότε την πρόθεσή του να καταθέσει έφεση, υποστηρίζει πως οι δικαστές "είχαν θεωρήσει πως ήταν ένοχος και κατασκεύασαν μια απόφαση για να τεκμηριώσουν αυτή την υπόθεση", δήλωσε ο δικηγόρος του.


Σύμφωνα με τον Πίτερ Ρόμπινσον, η δίκη δεν ήταν δίκαιη γιατί διενεργήθηκε από δικαστές που "δεν γνωρίζουν τίποτε για την περιοχή, για τον πολιτισμό της, για τις γλώσσες ή για την ιστορία της, που επαναπαύονται σε ξένες διαδικασίες και διεξάγουν μια δίκη σε ξένη γλώσσα".


Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς ήταν ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος που δικάστηκε από το δικαστήριο για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη διάρκεια αυτού του πολέμου, μετά τον θάνατο το 2006 του Σέρβου πρώην προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη διάρκεια της δίκης του.


Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, 71 ετών, ήταν Πρόεδρος της οντότητας των Σέρβων της Βοσνίας, της Republica Srpska. Στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία (1992-1995) περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 2,2 εκατομμύρια εκτοπίστηκαν.


Ο πλέον καταζητούμενος φυγάς στην Ευρώπη, ο Ράντοβαν Κάρατζιτς διέφευγε από τη δικαιοσύνη για 13 χρόνια κρύβοντας την πραγματική του ταυτότητα και υποδυόμενος τον ειδικό στην εναλλακτική ιατρική.


Μετά τη σύλληψη του το 2008, η δίκη του ξεκίνησε το 2009 και τελείωσε το 2014, έπειτα από 497 μέρες ακροαματικής διαδικασίας και καταθέσεις 586 μαρτύρων.


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X