Τι κρύβεται πίσω από τον φόβο των αθρώπων να διατηρήσουν μία σταθερή σχέση;

Οι περισσότεροι άνθρωποι στην ζωή μας αναζητάμε απεγνωσμένα πολλές φορές το άλλο μας μισό, όχι πάντα με μεγάλη επιτυχία. Μπορεί να σκεφτούμε πως φταίνε οι συνθήκες ή πως δεν είμαστε αρκετά καλοί για να έχουμε μια υγιή σχέση μέσα από την οποία θα αναδείξουμε το καλύτερο κομμάτι του εαυτού μας. Δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις που απλά αναλωνόμαστε σε ανθρώπους που δεν μας ταιριάζουν, απλά γιατί φοβόμαστε την μοναξιά.

Το ζητούμενο είναι να υπάρξει στην ζωή μας ένα άτομο με το οποίο να υπάρχει επικοινωνία, κατανόηση, συντροφικότητα, σεξουαλική και κοινωνική.  Με λίγα λόγια, μια σταθερή σχέση η οποία να καλύπτει τις περισσότερες ψυχολογικές μας ανάγκες .

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι %CE%9F%CE%9D%CE%A4%CE%99%CE%9A-2023-03-08T153812.840-1024x576.jpg

Ωστόσο παρόλο που υπάρχει η επιθυμία να κάνουμε μία σταθερή σχέση, υπάρχουν άλλοι παράγοντες που μας εμποδίζουν.

Όταν νιώθουμε πως δεν αξίζουμε

Πολλές φορές νιώθουμε πως δεν αξίζουμε την ευτυχία είτε επειδή είμαστε δυσαρεστημένοι με την εξωτερική μας εμφάνιση είτε επειδή κατά βάθος είμαστε αρκετά ντροπαλοί για να ανοίξουμε την καρδιά μας σε κάποιον άλλον που υπάρχει περίπτωση να μας απορρίψει.

Όταν η ανάγκη υπερκαλύπτει τα θέλω μας

Έχουμε βρεθεί σε περιστάσεις στην ζωή μας που η ανάγκη να διατηρήσουμε μία σχέση ή η θέληση να δημιουργήσουμε μία καινούρια είναι τόσο έντονη, που το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που θα θέλαμε σε καμία περίπτωση. Όταν επιζητάμε τόσο έντονα την επιβεβαίωση των άλλων, η ανασφάλεια που αποπνέουμε δεν αφήνει τους άλλους να μας πλησιάσουν, αντίθετα τους διώχνει μακριά.

Υπάρχει ο τέλειος σύντροφος;

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι %CE%9F%CE%9D%CE%A4%CE%99%CE%9A-2023-03-08T153603.218-1024x576.jpg

Από την μανία μας να βρούμε τον τέλειο, τον πιο ιδανικό σύντροφο που θα μποούσαμε να φανταστούμε, καταλήγουμε μόνοι. Η εύρεση της τελειότητας συνήθως δεν φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Θεωρούμε πως κανείς δεν είναι αρκετά καλός για εμάς, οπότε ψάχνοντας το τέλειο απορρίπτουμε ανθρώπους χωρίς καν να σκεφτούμε καλά αν μας ταιριάζουν!

Η κατάσταση της απελπίσιας

Η πίεση που έρχεται από το εξωτερικό μας περιβάλλον, όπως φίλους, οικογένεια αλλά και ολόκληρη της κοινωνία που συνεχώς ρωτά “γιατί είσαι μόνη”, “γιατί δεν βρίσκεις ένα καλό παιδί”, εντείνει υποσυνείδητα τον φόβο που κάθε άνθρωπος κρύβει μέσα του για την δέσμευση. Επίσης μπορεί να μας οδηγήσει και σε πολύ λανθασμένες επιλογές που θα μας κάνουν δυστυχισμένους.

Οι κακές εμπειρίες

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι %CE%9F%CE%9D%CE%A4%CE%99%CE%9A-2023-03-08T153656.689-1024x576.jpg

Άλλος ένας λόγος που οι άνθρωποι μένουν μόνοι τους είναι επειδή κάποτε στο παρελθόν έιχαν μία τραυματική εμπειρία που τους στιγμάτισε και τους γέμισε με φόβο και ανασφάλεια, ώστε να μπορέσουν να αγαπήσουν και να αφεθούν ξανά σε μία άλλη σχέση. Το τραύμα από μία προηγούμενη σχέση δεν φεύγει εύκολα και μαζί του δεν φεύγει επίσης η απογοήτευση, η καχυποψία και η αίσθηση πως όλοι είναι τελικά αναξιόπιστοι.

Γράφει η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια Δρ. Λίζα Βάρβογλη

Και ενώ αυτή η επιθυμία για μια σταθερή σχέση αρχίζει να γίνεται εντονότερη στην ηλικία των 25 – 30 ετών, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ομολογούν ότι δυσκολεύονται να ξεκινήσουν ή να διατηρήσουν μια σταθερή σχέση. Πολλοί άνθρωποι με αυτή την επιθυμία βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να ξεκινούν σύντομες σχέσεις οι οποίες τελειώνουν άδοξα μετά από λίγα ραντεβού ή λίγους μήνες, αφήνοντας μια πικρή γεύση και την αίσθηση της αποτυχίας.

Γιατί όμως, συμβαίνει κάτι τέτοιο; Πολλές φορές οι άνθρωποι δηλώνουν μια επιθυμία τους και φαίνεται να εννοούν πραγματικά αυτό που λένε: δηλαδή, ότι θέλουν να κάνουν μια σταθερή σχέση. Ωστόσο, υποσυνείδητα, δηλαδή σε ένα βαθύτερο, ανεξερεύνητο επίπεδο το οποίο δεν γνωρίζουν οι ίδιοι, τελικά δεν επιθυμούν ή φοβούνται τη δέσμευση.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι %CE%9F%CE%9D%CE%A4%CE%99%CE%9A-2023-03-08T151154.212-1024x576.jpg

Μπορεί να λένε πως θέλουν σταθερή ισχύει αλλά να μην ισχύει…

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ενεργούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να σαμποτάρουν την ίδια τους την επιθυμία και, βέβαια, να μην πραγματοποιούν τον στόχο τους. Το άτομο που δηλώνει ότι επιθυμεί μια σταθερή σχέση, αλλά δεν μπορεί να τη βρει ή όταν την βρίσκει δεν μπορεί να την διατηρήσει είτε φοβάται κάποιες πτυχές του εαυτού του ή του άλλου είτε φοβάται τις δυσκολίες που προκύπτουν όταν κανείς έρχεται ψυχικά πιο κοντά σε έναν άλλο άνθρωπο.

Τα βαθύτερα εσωτερικά μπλοκαρίσματα που εμποδίζουν κάποιο άτομο να πραγματοποιήσει την επιθυμία του για μια σταθερή σχέση μπορούν να λυθούν μέσα από μια σχετικά σύντομη ψυχοθεραπευτική διαδικασία, ώστε το άτομο αυτό να μπορέσει να κάνει μια σταθερή σχέση.

Ποια άτομα δυσκολεύονται στο να κάνουν μια σταθερή σχέση;

Άτομα με… βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό, δηλαδή όσα μεγάλωσαν σε οικογένειες με καβγάδες, ήταν μάρτυρες σε σωματική ή ψυχολογική βία ή βίωσαν ένα έντονο διαζύγιο και άτομα που δεν έχουν από μικρή ηλικία το πρότυπο μιας υγιούς σχέσης ή που δεν έχουν βιώσει την άνευ όρων αγάπη και αποδοχή, έχουν μεγαλύτερη δυσκολία στο να συνάψουν σταθερές σχέσεις.

Παρόλο που κανείς δεν μπορεί να αλλάξει το παρελθόν του, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο το αντιλαμβάνεται και το ερμηνεύει, κάτι που γίνεται μέσω της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας, ώστε να μπορέσει να πραγματοποιήσει τις επιθυμίες του και να ζήσει τη ζωή του χωρίς να είναι δέσμιος του παρελθόντος του.

Δρ. Λίζα Βάρβογλη
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
greekpsychologypages.blogspot.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

«Είμαι 36 ετών και ακόμα δεν έχω καταφέρει να συνάψω ερωτική σχέση με γυναίκα. Βασικά φοβάμαι. Πώς θα το ξεπεράσω;»

Όταν η «φλόγα» γίνεται αγάπη! Πόσο καιρό κρατά το έντονο πάθος στη σχέση;

Σχετικά άρθρα