Οι εκφράσεις του προσώπου που μας δείχνουν πιο νέες;

Στην κουλτούρα μας υπάρχει η εμμονή να κρύβουμε, γυναίκες και άνδρες την ηλικία μας. Σύμφωνα όμως με μια νέα έρευνα το πόσο μεγάλες δείχνουμε και το κατά πόσο μπορούμε να ξεγελάσουμε τους άλλους σχετικά με την ηλικία μας δεν εξαρτάται μονάχα από το μέικ απ ή από τα νεανικά ρούχα που φοράμε αλλά από ένα σωρό αναπάντεχους παράγοντες που ούτε καν υποψιαζόμασταν ότι μπορεί να είναι σύμμαχοί μας, όπως για παράδειγμα το χαμόγελό μας ή το βλέμμα μας. Πείτε αντίο λοιπόν, στις χειρουργικές επεμβάσεις και στα καλλυντικά και ελάτε να ανακαλύψουμε μαζί τι είναι αυτό που μπορεί να μας κάνει να δείχνουμε πιο νέες. 

Σε έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Ανθρώπινης συμπεριφοράς στο πανεπιστήμιο του Yale νέοι μεσήλικες και ηλικιωμένα άτομα μελέτησαν χιλιάδες φωτογραφίες κλήθηκαν να μαντέψουν την ηλικία μοντέλων που πόζαραν παίρνοντας 6 διαφορετικές εκφράσεις προσώπου.

Τα αποτελέσματα;

-Όσα από τα μοντέλα είχαν ουδέτερη έκφραση στο πρόσωπό τους έδειχναν ηλικιακά όσο ακριβώς ήταν στην πραγματικότητα. Οι συμμετέχοντες στο πείραμα ήταν πολύ εύκολο να μαντέψουν την ηλικία τους.

-Οι φοβισμένες φάτσες φαίνονταν πολύ μεγαλύτερες σε ηλικία από ότι πραγματικά ήταν.

-Τα χαρούμενα πρόσωπα αξιολογήθηκαν ως επί το πλείστον ως νεότερα από την πραγματική τους ηλικία.

Ποια είναι η εξήγηση των ψυχολόγων του Ινστιτούτου; Τα στερεότυπα αναφορικά με τη γήρανση λένε οι ειδικοί, σχετίζονται με τη θετική στάση ζωής που κρατούν οι νέοι και την αρνητική που ανήκει παραδοσιακά στους μεγαλύτερους. Έτσι, όταν βλέπουμε ένα χαρούμενο πρόσωπο, υποσυνείδητα ο νους μας, μας παραπέμπει σε μια νεαρή ηλικία.  Έχουμε την τάση να συνδέουμε τους αρνητικούς συνειρμούς με το γήρας, τονίζουν. Άλλωστε ένα χαμογελαστό πρόσωπο είναι πάντα πιο ελκυστικό, εξηγεί η  ψυχολόγος Manuel Voelkle.

Ποτέ μην ακούτε έναν μεγαλύτερο όταν θέλετε να μάθετε πόσο μεγάλη σε ηλικία φαίνεστε!

Είναι γνωστό ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι τείνουν να μεγαλώνουν στο μυαλό τους, τους νεότερους τουλάχιστον κατά ένα δυο χρόνια. Αντίθετα οι νεότεροι άνθρωποι συνηθίζουν να θεωρούν τους μεγαλύτερους ως πολύ νεότερους από όσο είναι στην πραγματικότητα. Προσέξτε λοιπόν ποιον θα ρωτήσετε.

Και βέβαια, προσέξτε πώς συμπεριφέρεστε…

Σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Κάνσας, όταν οι ενήλικες προσπαθούν να περάσουν ένα πολύ νεανικό προφίλ στις συναναστροφές τους με τους νέους εκείνοι τους αντιμετωπίζουν απειλητικά. Αντιλαμβάνονται την πλάνη, τους αποστρέφονται και νιώθουν ότι προσπαθούν με βίαιο και δόλιο τρόπο να μπουν στην ομάδα τους. Όταν ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας μοιάζουν σαν να προσπαθούν να περάσουν πιο νεανικό εκδόσεις του εαυτού τους, οι νεότεροι άνθρωποι βλέπουν τους ως λιγότερο αγαπητός και εξηγεί ο ψυχολόγος Alexander M. Schoemann.

Σχετικά άρθρα