4 τρόποι για να αποκτήσεις αυτοεκτίμηση

Θα αναρωτιέστε. Πώς μπορώ να αποκτήσω αυτοεκτίμηση αν η αξία μου δεν πηγάζει από την επιτυχία μου, την αγάπη ή την αποδοχή; Τι είναι αυτό που πρέπει να κάνω; Υπάρχουν τέσσερις δρόμοι για την απόκτηση αυτοεκτίμησης όπως παρουσιάζονται στην μελέτη του ψυχολόγου Ντέιβιντ Ντ. Μπερνς, στο σύγγραμμα “Αισθανθείτε Καλά” 

Επιστημονική επιμέλεια: Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής, Γρηγόρης Σίμος

O πρώτος δρόμος είναι πρακτικός και φιλοσοφικός. Πρέπει να αποδεχτείτε ότι η ανθρώπινη αξία είναι μια αφηρημένη έννοια. Δεν υπάρχει. Επομένως, δε μπορούμε να μιλάμε για κάτι το συγκεκριμένο και να το προσδιορίζουμε σαν ανθρώπινη αξία. Έτσι, δεν είναι δυνατόν να την κατέχετε ή να μην την κατέχετε και δεν μπορείτε να την μετρήσετε. Η αξία δεν έχει σαφές συγκεκριμένο νόημα. Ούτε και αποτελεί μια χρήσιμη ΄δημιουργική έννοια. Μπορεί μάλιστα να αποδειχθεί και καταστροφική! Προκαλεί πολλές φορές δυστυχία και ένα σωρό προβλήματα. Απαλλαγείτε λοιπόν, από οποιαδήποτε φιλοδοξία σας να γίνετε άξιοι για να μη χρειαστεί ποτέ να μετρήσετε με το σταγονόμετρο την αξία σας ή να φοβόσαστε μήπως σας χαρακτηρίσουν ανάξιους.

Οι λέξεις άξιος και ανάξιος είναι δυο τελείως κενές έννοιες από τη στιγμή που μιλάμε για έναν άνθρωπο. Πετάξτε την αξία στα σκουπίδια!Μάθετε να ζείτε στο εδώ και τώρα. Τι προβλήματα αντιμετωπίζετε στη ζωή σας; Πώς θα τα χειριστείτε; Εδώ είναι που βρίσκεται όλη η ουσία κια η δράση όχι στο απατηλό όραμα της αξίας.

Μπορεί να σας δημιουργηθεί το ερώτημα. Αν σταματήσω να πιστεύω ότι η επιτυχία ενισχύει την προσωπική αξία, αν πετάξω την αξία τότε ποιος ο λόγος να κάνω το οτιδήποτε; Αν είστε όλη μέρα στο κρεβάτι η πιθανότητα να σας τύχει άτι ή να συναντήσετε κάποιον που θα σας κάνει πιο όμορφη τη μέρα είναι ελάχιστη. Υπάρχουν τόσα ευχάριστα πράγματα που μπορεί να ανακαλύψει κανείς στη ζωή και δεν έχουν καμιά σχέση με την έννοια της προσωπικής αξίας. Για παράδειγμα, τώρα που γράφω αυτά νιώθω μια ευχαρίστηση αι αυτό δε στηρίζεται στην πεποίθησή μου ότι ειμαι ιδιαίτερα άξιος. Η ευδιαθεσία μου στηρίζεται στη δημιουργική γραφή, ειναι μια συγκλονιστική εμπειρία.

Μπορεί ακόμα να αναρωτηθείτε.Ποιος είναι ο σκοπός και το νόημα της ζωής χωρίς την έννοια της αξίας; Είναι απλό. Αντί να παλεύετε να αποκτήσετε την αξία σας δώστε έμφαση στην ικανοποίηση, στην μάθηση, στην προσωπική ανάπτυξη και στην επικοινωνία καθημερινά με τους άλλους στη ζωή σας.Θέστε ρεαλιστικούς στόχους και προσπαθήστε να τους εκπληρώσετε. Θα βρείτε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον γύρω από αυτό που θα ξεχάσετε τα πάντα.

 Αλλά εγώ είμαι ανθρωπιστής ή πνευματικός άνθρωπος μπορεί να ισχυριστείτ, έχω διδαχθεί ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν κάποια αξία και ε θέλω να απαρνηθώ αυτή την έννοια. Πολύ καλά. Αν θέλετε να το δείτε έτσι, θα συμφωνήσω μαζί σας.

Και έτσι οδηγούμαστε στον δεύτερο δρόμο. Παραδεχτείτε ότι όλοι έχουν κάποια αξία εσωτερική από τη στιγμή της γέννησης ως τη στιγμή του θανάτου. 

Αυτά που μπορεί να κερδίσει κάποιος στη γέννηση είναι πολύ λίγα παρόλα αυτά είναι πολύτιμος και άξιος σαν άνθρωπος. Ακόμα και όταν γεράσετε ή αρρωστήσετε όταν κοιμόσαστε ή χαλαρώνετε και δεν κάνετε τίποτα εξακολουθείτε να έχετε αξία. Η εσωτερική σας αξία δεν μπορεί να μετρηθεί ούτε να αλλάξει και είναι ίδια για όλους. Κατά τη διάρκεια της ζωής σας μπορείτε να αυξήσετε την επιτυχία και την ικανοποίησή σας μέσω της δημιουργικότητας αλλά μπορείτε επίσης να συμπεριφερθείτε καταστροφικά και να γίνετε δυστυχισμένοι. Αλλά η εσωτερική σας αξία είναι κάτι το δεδομένο που υπάρχει πάντα μαζί με τη δυνατότητα για αυτοεκτίμηση.Εφόσον δεν μπορείτε να την αλλάξετε δεν υπάρχει λόγος να επέμβετε ή να ανησυχείτε. Αφήστε τη στο Θεό.

Παραδόξως αυτή η λύση ανήκει στην ίδια κατηγορία με την προηγούμενη. Είναι άσκοπο και ανεύθυνο να ασχολείστε με την αξία σας, είναι προτιμότερο να επικεντρώσετε τις δυνάμεις σας στο να ζείτε δημιουργικά. Τι προβλήματα αντιμετωπιζετε σήμερα; Τι θα κάνετε για να τα ξεπεράσετε; Ερωτήματα σαν και αυτά είναι χρήσιμα και έχουν νόημα ενώ η σχολαστική ενασχόληση με την προσωπική σας αξία θα σας παγιδεύσει σε ένα φαύλο κύκλο.

Να ο τρίτος δρόμος που θα σας οδηγήσει στην αυτοεκτίμηση. Δεχτείτε ότι ο μόνος τρόπος για να χάσετε την ευτοεκτίμησή σας είναι να μείνετε προσκολλημένοι σε παράλογες εξωπραγματικές αρνητικές σκέψεις. Η αυτοεκτίμηση μπορεί να οριστεί σαν η κατάσταση που υπάρχει όταν δεν κατηγορείτε ή ταλαιπωρείτε αυθαίρετα τον εαυτό σας αλλά αντιθέτως αποφασίζετε να καταπολεμήσετε αυτές τις αυτόματες σκέψεις και να τις αντικαταστήσετε με πιο λογικές αντικειμενικές απαντήσεις. Όταν θα καταφέρετε να κάνετε κάτι τέτοιο θα νιώσετε μια φυσιολογική αίσθηση αισιοδοξίας και αυτοαποδοχής. Δεν είστε υποχρεωμένοι να λύσετε όλα σας τα προβλήματα αλλά θα πρέπει απλά να αποφύγετε να τα επιδεινώσετε.

Η τέταρτη λύση για να κατακτήσετε την αυτοεκτίμησή σας είναι να συμπεριφερθείτε στον εαυτό σας όπως θα συμπεριφερόσασταν σε έναν φίλο. Φανταστείτε ότι κάποιο πολύ σημαντικό άτομο που σέβεστε θα ερχόταν να σας επισκεφτεί ξαφνικά μια μέρα. Θα φορούσατε τα καλά σας θα του προσφέρατε το καλύτερο γεύμα και κρασί και θα κάνατε ότι περνούσε από το έρι σας για να νιώσει άνετα και ευχάριστα. Θα δείχνατε ικανοποίηση και θαυμασμό που σας διάλεξε να σας επισκεφτεί. Γιατί λοιπόν να μη συμπεριφερθείτε έτσι, και στον εαυτό σας; Αν μπορείτε, κάντε το συνεχώς. Εξάλλου είστε πιο σημαντικοί για τον εαυτό σας από ότι είναι εκείνος. Γιατί λοιπόν να μη φερθείτε στον εαυτό σας το ίδιο καλά;

Σχετικά άρθρα