«Δεν έχω διάθεση για σεξουαλική επαφή και χάδια με τον σύζυγό μου. Τι φταίει;»

Εδώ και δύο χρόνια νιώθω τη διάθεση μου «πεσμένη» και δεν έχω όρεξη να κάνω τίποτα. Ακόμη και αυτά που κάποτε με ευχαριστούσαν τώρα, δεν μου προκαλούν καμία ικανοποίηση.

Νιώθω άχρηστη και αποτυχημένη και χωρίς κίνητρο για να κάνω το παραμικρό. Με δυσκολία σηκώνομαι κάθε μέρα να πάω στη δουλειά και το μόνο που θέλω είναι να κουλουριάζομαι στο κρεβάτι μου. Ακόμα και με τον σύζυγο μου τον οποίο αγαπώ και εκτιμώ όσο κανένα άλλο άνθρωπο στον κόσμο, έχω απομακρυνθεί.

Δεν έχω όρεξη ούτε για σεξουαλικές επαφές ούτε καν για χάδια μαζί του. Τα προηγούμενα χρόνια που ήμαστε μαζί, ποτέ δεν είχαμε πρόβλημα σε αυτό τον τομέα. Τώρα νιώθω συνέχεια κουρασμένη, θέλω να κοιμάμαι και μετά νιώθω ενοχές που είμαι έτσι. Νιώθω ότι έχω βυθιστεί σε μια μαύρη τρύπα από την οποία δεν μπορώ να βγω. Τι να κάνω;

Στο ερώτημά σας απάντησε η ψυχολόγος Σωτηρία Μακαρώνη

Η κατάθλιψη εκτός των άλλων συμπτωμάτων της  προκαλεί μια γενική μείωση των ενδιαφερόντων και της ενεργητικότητας και μια αδυναμία άντλησης ευχαρίστησης από τις συνήθεις δραστηριότητες της ζωής που παλιότερα ικανοποιούσαν τον πάσχοντα, η λεγόμενη «ανηδονία».

Ως εκ τούτου, είναι αναμενόμενο να επηρεάζει την σεξουαλική λειτουργία. Το φαινόμενο αυτό είναι τόσο έντονο ώστε οι μεταβολές που παρατηρούνται στην σεξουαλική λειτουργία κυρίως στο κομμάτι της σεξουαλικής επιθυμίας, να θεωρούνται διαγνωστικά κριτήρια για την διάγνωση της κατάθλιψης.

Η μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας είναι η πιο συχνή σεξουαλική δυσλειτουργία των καταθλιπτικών ασθενών. Σύμφωνα με μελέτες οι καταθλιπτικοί ασθενείς αναφέρουν 2 με 3 φορές περισσότερο από μη καταθλιπτικούς ανθρώπους, την ύπαρξη κάποιας σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

Ποια είναι τα συμπτώματα της κατάθλιψης;

Οι δυσλειτουργίες αυτές περιλαμβάνουν μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας, διαταραχές της διέγερσης, δυσκολίες στην επίτευξη οργασμού και διαταραχές της στύσης στους άνδρες. Επιπροσθέτως, η κατάθλιψη εκτός από την «πεσμένη» διάθεση και την απώλεια της ικανότητας για ευχαρίστηση, συνοδεύεται  από χαμηλή αυτοεκτίμηση, ευερεθιστότητα και κοινωνική απόσυρση που και αυτά με την σειρά τους επηρεάζουν  την ικανότητα να δημιουργεί και να διατηρεί κανείς συναισθηματικές και ερωτικές σχέσεις.

Η κατάθλιψη προκαλεί επομένως όχι μόνο προβλήματα στην σεξουαλική ζωή αλλά και στις γενικότερες σχέσεις του ζεύγους. Οι μεταβολές στην σεξουαλική λειτουργία μπορεί να αποτελούν ένα από τα συμπτώματα που αξιολογούμε προκειμένου να μπει η διάγνωση της κατάθλιψης.

Είναι αρκετά συνηθισμένο και στα δύο φύλα να υπάρχει μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας και προβλήματα στην επίτευξη οργασμού καθώς και στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες. Στην περίπτωση αυτή η προτεραιότητα δίνεται στη θεραπεία της κατάθλιψης. Αν μετά τη θεραπεία το σεξουαλικό πρόβλημα παραμένει, τότε αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά.

Η κατάθλιψη αποτελεί μια από τις γενικές αίτιες των σεξουαλικών δυσλειτουργιών

Απλώς εδώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς ένας παράγοντας που περιπλέκει το ζήτημα της σεξουαλικής δυσλειτουργίας στην κατάθλιψη είναι η φαρμακευτική αγωγή αφού σε κάποια φάρμακα μπορεί να εμφανιστεί  ως ανεπιθύμητη παρενέργεια κάποια  μεταβολή της σεξουαλικής λειτουργίας.

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει ο ασθενής να ενημερώσει τον γιατρό του για να δουν πως μπορούν να διαχειριστούν αυτό το θέμα γιατί είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί και να έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Επιπλέον, εκτός από το ότι  η κατάθλιψη αποτελεί μια από τις γενικές αίτιες των σεξουαλικών δυσλειτουργιών ενώ συχνά είναι και επακόλουθο αυτών.

Μπορεί δηλαδή μια ήπια μορφή κατάθλιψης  να είναι αποτέλεσμα μιας σεξουαλικής διαταραχής. Μπορεί δηλαδή για παράδειγμα και ίδια η στυτική δυσλειτουργία να ανεξάρτητα και από μόνη της να προκαλέσει ή να επιδεινώσει την κατάθλιψη.

gunaika-katathlipsi

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Εφηβική κατάθλιψη. «Φάση είναι και θα περάσει;» – Πώς μπορεί να βοηθήσει ο γονιός;

Γίνεται να έχω καταθλιπτικά συμπτώματα χωρίς να έχω κατάθλιψη;

Μανιοκατάθλιψη: Τα 29 συμπτώματα της διπολικής διαταραχής

Σχετικά άρθρα