Πώς θα καταλάβω αν πάσχω από κατάθλιψη;

Είμαι μητέρα ενός μωρού 4 μηνών, με τον πατέρα του μωρού χωρίσαμε όταν ο μικρός ήταν 40 ημερών.Τον τελευταίο καιρό νιώθω συνεχώς θλιμμένη έκανα το τεστ hamilton στο ίντερνετ για την κατάθλιψη και συγκέντρωσα 52 πόντους είναι η δεύτερη φορά που το κάνω μετά από 15 μέρες και το αποτέλεσμα είναι ίδιο. Πρέπει να επισκεφθώ κάποιον ειδικό και αν ναι ψυχολόγο η ψυχίατρο; 

Αναγνώστρια του boro.gr

Ζητήσαμε την άποψη  της ψυχοθεραπεύτριας, (M.S Ψυχολογίας από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια με ειδικότητα στην οικογενειακή θεραπεία) κυρίας Πέγκυ Πελώνη- Πινήρου.

 

Αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι είναι πολύ πιθανόν να υπάρχει επιλόχειος κατάθλιψη. Είναι μύθος αυτό που συνηθίζεται νε λέγεται ότι μια γυναίκα από τη στιγμή που κάνει ένα παιδί πλέει σε πελάγη ευτυχίας και ολοκληρώνεται. Πολλές γυναίκες περνούν πολύ δύσκολες στιγμές και θέλουν στήριξη σε αυτή την περίοδο.

Τι συμβαίνει στην επιλόχειο κατάθλιψη;

Στο σώμα της γυναίκας συμβαίνουν τεράστιες αλλαγές κυρίως ορμονικές. Η γυναίκα νιώθει ανήμπορη και έχει και ένα πλάσμα στο σπίτι το οποίο πρέπει να φροντίσει, να αφοσιωθεί αποκλειστικά σε αυτό. Πρέπει να δώσει όλη της την ενέργεια στο μωρό της γιατί την έχει ανάγκη αλλά δεν μπορεί να δώσει τον χρόνο και την ενέργεια που πρέπει στον ίδιο της τον εαυτό. Καταλαβαίνετε πόσο δύσκολη είναι μια τέτοια κατάσταση για όσες γυναίκες την βιώνουν.

Υπάρχουν πολλά συμπτώματα στην επιλόχειο κατάθλιψη.

Μερικά από αυτά είναι να θέλει η γυναίκα να κοιμάται πάρα πολλές ώρες αλλά και ακριβώς το αντίθετο δηλαδή να μη μπορεί να κοιμηθεί. Να μην έχει όρεξη να κάνει πολύ απλά και καθημερινά πράγματα όπως το να βγει μια βόλτα με μια φίλη της ή ακόμα και πράγματα ρουτίνας όπως το να πάει στο σούπερ μάρκετ.

Συνήθως, μια γυναίκα που πάσχει από επιλόχειο κατάθλιψη έχει την ανάγκη να κλαίει συνέχεια και με το παραμικρό και έχει συνέχεια μια πολύ κακή διάθεση, υπάρχει ένα σκοτεινό σύννεφο στη ζωή της που δεν λέει να φύγει με τίποτα…  Η επιλόχειος κατάθλιψη μπορεί να διαρκέσει από 6 μήνες μπορεί όμως να διαρκέσει και χρόνια ανάλογα με την περίπτωση ανάλογα με το άτομο και τη στήριξη που θα λάβει από κάποιον ειδικό. Ξέρετε, το θέμα με την οποιαδήποτε κατάθλιψη όταν κάποιος την βιώνει είναι ότι δεν βλέπει φως. Αυτό είναι το δύσκολο. Δεν μπορεί ο ίδιος ο ασθενής να συνειδητοποιήσει το ότι θα κρατήσει για ένα χρονικό διάστημα και μετά θα αποκατασταθεί η ψυχική του υγεία.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση της αναγνώστριας υπάρχει μια ακόμα απώλεια. Μιλάμε για τον χωρισμό αυτής της γυναίκας. Θα είχε σημασία να ξέραμε αν η ίδια το επέλεξε ή ο σύντροφός της. Σε κάθε περίπτωση δεν παύει να είναι μια μεγάλη απώλεια. Παράλληλα, λοιπόν, με την θλίψη της γέννας έχει και αυτόν το χωρισμό να αντιμετωπίσει. Αυτή την εποχή η συγκεκριμένη γυναίκα χρειάζεται στήριξη από κάποιον ειδικό. Θα τη συμβούλευα να συναντήσει αρχικά κάποιον ψυχολόγο ή κάποιον σύμβουλο ψυχικής υγείας και εκείνος θα κρίνει εάν χρειάζεται να δει ψυχίατρο και να προχωρήσει σε κάποια φαρμακευτική αγωγή για ένα διάστημα.

Όλες οι αλλαγές στη ζωή της πρέπει να έχουν συμβάλλει σε αυτό που νιώθει για τον εαυτό της, για τη ζωή γενικώς. Σίγουρα όμως, αν επισκεφτεί έναν ειδικό και συνειδητοποιήσει τι της συμβαίνει γενικώς και μπορεί να βάλει τα πράγματα στη ζωή της σε μια τάξη, να μη νιώθει δηλαδή ότι η ζωή της είναι εκτός ελέγχου και αρχίσει να πιστεύει ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει τέλος σε όλο αυτό που τώρα ζει και θα αντιμετωπίσει την κατάθλιψη αυτή.

Τώρα, σχετικά με το τεστ που αναφέρει η αναγνωστριά μας, υπάρχουν πολλά τεστ στο διαδίκτυο. Η αξιολόγηση πρέπει να γίνεται από κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας που θα καταλάβει το ιστορικό σου, το τι συμβαίνει στη ζωή σου αλλά και το τι αναζητάς σαν προσωπικότητα και θα μπορέσει να σε βοηθήσει. 

Σχετικά άρθρα