Παιδιά και επιθετικότητα. Ποιες μπορεί να είναι οι αιτίες;

Παιδιά που γίνονται βίαια, παιδιά που «κλείνονται» στον εαυτό τους ή παρουσιάζουν προβλήματα λόγου είναι μερικές από τις συχνότερες συνέπειες της σύγχρονης ζωής.

Πώς νιώθουν τα παιδιά μέσα από την κρίση που μπορεί να περνά η οικογένειά τους, καθώς κάθε μέρα εισπράττουν μέσα από τα συναισθήματα των γονιών τους φόβους, τις αγωνίες και την απειλή που «κρέμεται» πάνω από τα κεφάλια μας;

Γράφει η παιδοψυχίατρος Μερσύνη Αρμενάκα

Δυστυχώς, όταν υπάρχει κάποιος άνεργος γονιός ή και οι δύο γονείς είναι άνεργοι ή έχει μειωθεί πάρα πολύ το εισόδημα, τα παιδιά είναι πιεσμένα ή αγχωμένα.

Πολλές φορές επηρεάζεται και ο λόγος τους, αρχίζουν να τραυλίζουν, ιδίως σε μικρότερες ηλικίες. Σε παιδιά μεγαλύτερων ηλικιών εντοπίζονται προβλήματα και συναισθηματικής φύσης. Πάντως, ανάλογα με την ψυχοσύνθεση τους και τον τρόπο που μεγαλώνουν, αρκετά παιδιά «κλείνονται» στον εαυτό τους είτε βγάζουν επιθετικότητα.

Πώς εκδηλώνεται αυτή η επιθετικότητα; 

Όταν οι γονείς αντιμετωπίζουν με φωνές, με εκρήξεις θυμού, με εντάσεις τα προβλήματά τους είτε μεταξύ τους είτε στην ευρύτερη οικογένεια, τότε τα παιδιά μπορεί να αντιγράφουν αυτές τις συμπεριφορές. Τα παιδιά κυρίως αντιγράφουν αυτά που βλέπουν από τα πρότυπά τους.

Όμως, η απομόνωση του παιδιού είναι ακόμα πιο επικίνδυνη σε σχέση με τον θυμό. Είναι πιο ανησυχητική αυτή η αντίδραση, γιατί τα παιδιά δεν εκδηλώνονται τόσο άμεσα και οι γονείς δεν ζητούν γρήγορα τη βοήθεια. Επίσης, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις με διαταραχές στο φαγητό.

Η ανορεξία και η βουλιμία καταγράφονται συνέχεια. Μάλιστα, αρκετές φορές χρειάζονται αντιμετώπιση ενδονοσοκομειακή, από πολλές ειδικότητες, καθώς δεν αρκεί μόνο η ψυχολογική παρέμβαση. Πρέπει να υπάρχει κάποιος παιδίατρος ή και ενδοκρινολόγος.

Μπορεί να υπάρξουν και περιπτώσεις κατάθλιψης;

Πέρα από τα παραπάνω, υπάρχουν και περιπτώσεις κατάθλιψης αφού συνδέονται με την κατάθλιψη των γονιών. Και είναι πολλοί οι ενήλικες που αντιμετωπίζουν πλέον τέτοια ψυχικά θέματα. Όταν υπάρχει θέμα ψυχικής υγείας μέσα στο σπίτι, οι γονείς αδυνατούν να εκπληρώσουν τον γονεϊκό τους ρόλο, σε οποιαδήποτε πρόκληση και αν υπάρχει.

Να σημειωθεί πως η κατάθλιψη στην εφηβεία αντιμετωπίζεται με ψυχοθεραπεία όταν υπάρχει πρόβλημα που κρατάει πάνω 6 μήνες. Πάντως, ακόμα και από τα 12 χρόνια μπορούν να δοθούν αντικαταθλιπτικά σε παιδιά, αν και παλαιότερα κάτι τέτοιο δεν ήταν αποδεκτό από τις επιστημονικές κοινότητες. Έχει βρεθεί όμως, ότι ακόμη και σε  ηλικία 5 ετών μπορεί να εμφανιστούν τέτοια συμπτώματα.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τι τύπος γονέα είσαι; Τα 2 γονεϊκά στιλ και τι σημαίνει το καθένα για το παιδί

Το πιο υγιεινό σνακ! Και για τον γονιό στη δουλειά και για το παιδί στο σχολείο

Σχετικά άρθρα