Τι πρέπει να προσέχω στα ηλεκτρονικά παιχνίδια;

Η κυρία Βερόνικα Σαμαρά, μηχανικός Πληροφορικής, συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου (www.saferinternet.gr ) μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για τα κριτήρια επιλογής του πιο περιζήτητου χριστουγεννιάτικου δώρου στα παιδιά σχολικής ηλικίας, του ηλεκτρονικού παιχνιδιού.

Είναι ασφαλές παιχνίδι ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι;

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αγοράζουμε για τα παιδιά μας το κατάλληλο παιχνίδι για την ηλικία του, και ποτέ παιχνίδι που είναι για μεγαλύτερες ηλικίες. Επίσης, πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψη τους χαρακτηρισμούς περιεχομένου που έχει το παιχνίδι, και να αναρωτηθούμε, εάν θέλουμε τα παιδιά μας να έρθουν σε επαφή με αυτό το είδος του περιεχομένου, πριν αγοράσουμε τα παιχνίδι αυτό. Τέλος, ας βρούμε λίγο χρόνο να παίξουμε το παιχνίδι αυτό οι ίδιοι, ώστε να αποκτήσουμε άποψη πριν το δώσουμε στο παιδί μας.

Πώς μπορούμε να αξιολογήσουμε τα ηλεκτρονικά παιχνίδια;

Τα περισσότερα παιχνίδια που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στο εμπόριο έχουν χαρακτηρισθεί με το σύστημα PEGI, σύμφωνα δηλαδή, με το Πανευρωπαϊκό Σύστημα Ταξινόμησης για τα Ηλεκτρονικά Παιχνίδια (Pan European Game Information).

Είναι το πρώτο πανευρωπαϊκό σύστημα αποτίμησης των ορίων ηλικίας για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τα βιντεοπαιχνίδια και εφαρμόζεται στην Ελλάδα και σε άλλες 29 ευρωπαϊκές χώρες. Παρέχει στους γονείς και γενικά στους καταναλωτές αξιόπιστη πληροφόρηση σχετικά με το περιεχόμενο ενός ηλεκτρονικού παιχνιδιού και την καταλληλότητά του για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, και δίνει τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να μαθαίνει λεπτομέρειες για το ασφαλές ή μη περιεχόμενο ενός ηλεκτρονικού παιχνιδιού.

Ποια είναι τα κριτήρια;

Το σύστημα αυτό κατατάσσει κάθε παιχνίδι, videogame κα., σε πέντε ηλικιακές ομάδες: 3+, 7+, 12+, 16+, 18+.  Αυτό συνήθως αναγράφεται στην μπροστινή και την πίσω όψη της συσκευασίας των DVD ενημερώνοντας ότι το παιχνίδι είναι κατάλληλο μόνο για μια συγκεκριμένη ηλικία και πάνω.

Επίσης, γίνεται διαχωρισμός ως προς το περιεχόμενο του παιχνιδιού, με βάση τις εξής «απαγορευτικές» θεματολογίες: ναρκωτικά, χυδαία γλώσσα, διακρίσεις, φόβος, τζόγος, σεξ, βία. Σε περίπτωση που το παιχνίδι έχει χαρακτηριστεί ως προς το περιεχόμενό του, τότε τα αντίστοιχα εικονίδια αναγράφονται στην πίσω όψη της συσκευασίας DVD. Ενημερώνουν τον αγοραστή εάν το εν λόγω παιχνίδι περιέχει άμεση ή έμμεση αναφορά στο είδος περιεχομένου που περιγράφει ο κάθε χαρακτηρισμός.

Υπάρχουν ανάλογα κριτήρια για τα online παιχνίδια;

Για τα online παιχνίδια, εφαρμόζεται επιπλέον το PEGI Online. Στον ιστοχώρο www.pegi.info/gr/ του PEGI στην Ελληνική γλώσσα μπορεί ο καθένας να ενημερωθεί ενδελεχώς για το σύστημα PEGI και να ελέγξει το χαρακτηρισμό των παιχνιδιών που κυκλοφορούν στο εμπόριο και υπόκεινται στο σύστημα με μια απλή αναζήτηση στην φόρμα που περιλαμβάνεται στην αρχική σελίδα.

Πρέπει π.χ όλοι οι γονείς να γνωρίζουν ότι το παιχνίδι δεν περιλαμβάνει παράνομο και προσβλητικό περιεχόμενο ή ανεπιθύμητους συνδέσμους και ότι οι δημιουργοί του δεσμεύονται να προστατεύουν την ιδιωτική ζωή των ανήλικων παικτών.

 

Σχετικά άρθρα