Τι πρέπει να ξέρουν τα παιδιά μας για το σεξ;

 Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση:

Πώς θα βοηθήσουμε πιο αποτελεσματικά τα παιδιά μας;

 Τι σημαίνει διαπαιδαγωγώ σεξουαλικά το παιδί μου; Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση σημαίνει μιλάω μονάχα για τις τεχνικές ή για τους κινδύνους της σεξουαλικής επαφής. Σημαίνει μαθαίνω στα παιδιά της έννοια της συντροφικότητας, της συνύπαρξης με το άλλο φύλο. 

Η κυρία Χάρις Κατάκη, ψυχολόγος, οικογενειακή θεραπεύτρια και πρόεδρος του Eργαστηρίου Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων, μιλάει για το θέμα της σεξουαλικότητας και της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, ως αφορμή για να αναγνωρίσουμε τις δικές μας αντιφάσεις και να επικοινωνήσουμε καλύτερα με τα παιδιά μας.

Πώς πρέπει να γίνεται η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας;

 Πριν επιχειρήσουμε να δώσουμε απαντήσεις, θα ήταν ίσως πιο χρήσιμο να αναρωτηθούμε τι άραγε σημαίνει αυτή η δική μας έντονη ενασχόληση με το θέμα. Μήπως απορρέει από έναν βαθύτερο προβληματισμό για το μέλλον των παιδιών μας; Από κάποιες βαθύτερες ανησυχίες μας για τους ρόλους του άνδρα και της γυναίκας -άρα και της σχέσης μεταξύ τους– που πηγάζουν από τις θεμελιακές ανακατατάξεις που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στην οικογένεια;

Πώς  βοηθά το να αναγνωρίζουμε τις βαθύτερες ανησυχίες μας;

Μια τέτοια μετατόπιση του κέντρου βάρους θα μας έδινε τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε καλύτερα με τα παιδιά μας. Γιατί, αντί να μιλάμε αφ’ υψηλού ως αυτοί που ξέρουν, θα αναγκαζόμασταν να δεχτούμε ότι το πρόβλημα είναι κοινό σε μικρούς και μεγάλους, όπως και η ανησυχία για τον κλονισμό της οικογένειας.

Αντί λοιπόν για πληροφορίες απλώς τεχνικές γύρω από το θέμα του σεξ, θα μιλούσαμε για τη σεξουαλική επαφή σαν μια μορφή επικοινωνίας που έχει δυσκολέψει. Η αντιφατική εικόνα του εαυτού (άρα και οι αντιφατικές προσδοκίες που έχουμε ο ένας για τον άλλο) δημιουργούν εσωτερικές και διαπροσωπικές συγκρούσεις που εκδηλώνονται στο σεξ (και βεβαία όχι μόνο), άσχετα με ηλικία και φύλο.

Τότε, βέβαια, θα έπρεπε να στρέψουμε το φακό μέσα μας, εμείς οι μεγάλοι -που υποτίθεται ότι πρέπει να καθοδηγήσουμε τους νέους (με παραινέσεις, απαγορεύσεις και επιστημονικές γνώσεις περί σεξουαλικότητας)- και να παραδεχτούμε, πικρά και νηφάλια, ότι δεν έχουμε το χάρτη και την πυξίδα που τους υποσχεθήκαμε. Πόσοι γονείς, αλλά και ειδικοί, μπορούν να μιλήσουν για τον ρόλο τους ως άνδρες και γυναίκες χωρίς να πέσουν σε αντιφάσεις και ασάφειες;

Τι σημαίνει λοιπόν, σωστή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση;

 Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση θα έπρεπε να ενταχθεί σε ένα ευρύτερο πλαίσιο: πώς θα αυξηθεί η εσωτερική συγκρότηση των νέων. Πώς, δηλαδή, θα αποκτήσουν τους απαραίτητους, βιωμένους, εσωτερικούς κώδικες, που θα δρουν ως κατευθυντήριες γραμμές στον τρόπο που λειτουργούν ως σύντροφοι. 

Σχετικά άρθρα