Η γυναίκα μου μιλά άσχημα στην κόρη μου…

Γεια σας! Η γυναίκα μου μιλάει πολύ άσχημα στην κόρη μας (6 ετών) όταν κάνει αταξίες, μέχρι και με ακατανόμαστες φράσεις για πράγματα που δεν είναι και τόσο σοβαρά…πχ θέματα καθαριότητας σπιτιού, έχω δοκιμάσει με τον διάλογο,και δεν κατάφερα κάτι! Δεν θέλω να αρχίσω με τη βία μετά από 7 χρόνια γάμου. Τι να κάνω; Νίκος

Ο  συνεργάτης μας  ψυχοθεραπευτής, παιδοψυχίατρος και συγγραφέας, κύριος Δημήτρης Καραγιάννης απάντησε στο ερώτημά σας.  

Αγαπητέ Νίκο

Η φροντίδα ενός παιδιού περιλαμβάνει και την εκπαίδευσή του σε κάποιες συμπεριφορές στις οποίες έχει να συμμορφωθεί. Αυτό όμως δεν πραγματοποιείται με λεκτική ή σωματική βία, αλλά με τρυφερή σταθερότητα.

Η στάση της γυναίκας σας υπερβαίνει την απλή αρνητική στάση που μπορεί να έχουν οι γονείς σε κάποια δεδομένη δύσκολη προσωπική στιγμή τους που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια του ελέγχου του εαυτού τους.

Από τα στοιχεία που αναφέρετε η γυναίκα σας πιθανόν παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα, όσον αφορά την τάξη και την καθαριότητα, που ταιριάζουν σε ψυχαναγκαστική διαταραχή, που εκδηλώνεται με υπερβολική ενασχόληση με τα θέματα αυτά και την αίσθηση πανικού όταν κάτι δεν είναι απολύτως τακτοποιημένο.

Επομένως πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό ψυχίατρο – ψυχοθεραπευτή οικογένειας για να αντιμετωπίσει το θέμα σφαιρικά και που θα οδηγήσει σε φροντίδα όχι μόνο της κόρης σας, αλλά και των γονιών της.

Σχετικά άρθρα