Αλτσχάιμερ: Τις βλάβες της νόσου μπορεί να περιορίζει κοινό παυσίπονο thumbnail

Αλτσχάιμερ: Τις βλάβες της νόσου μπορεί να περιορίζει κοινό παυσίπονο

Ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο παυσίπονο, αντιφλεγμονώδες φάρμακο μπορεί να περιορίζει τις βλάβες της νόσου Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Η απώλεια μνήμης και η φλεγμονή στον εγκέφαλο ποντικιών αντιστράφηκαν εξ ολοκλήρου όταν οι ερευνητές χορήγησαν στα ζώα μεφαιναμικό οξύ, το οποίο ανήκει σε μία οικογένεια φαρμάκων που λέγονται φαιναμάτες και χορηγείται συχνά για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας, των πόνων της περιόδου, τον πονόδοντο, αλλά και του πυρετού στα παιδιά.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το φάρμακο στο πλαίσιο έρευνας για τη θεωρία ότι η ύπαρξη φλεγμονής στον εγκέφαλο επιδεινώνει τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Είναι η πρώτη φορά που ένα φάρμακο φαίνεται να στοχεύει έναν σημαντικό φλεγμονώδη μηχανισμό, το επονομαζόμενο φλεγμονόσωμα NLRP3 που προκαλεί βλάβες στα κύτταρα του εγκεφάλου, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Nature Communications».

«Έως τώρα, κανένα υπάρχον φάρμακο δεν ήταν γνωστό ότι καταπολεμά τον συγκεκριμένο μοριακό μηχανισμό και γι’ αυτό είμαστε ενθουσιασμένοι για το συγκεκριμένο αποτέλεσμα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ντέιβιντ Μπραφ, λέκτορας Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

«Ωστόσο χρειάζονται πολλές ακόμα έρευνες έως ότου μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι το μεφαιναμικό οξύ θα καταπολεμά τη νόσο Αλτσχάιμερ στους ανθρώπους, διότι τα ευρήματα στα ζωικά μοντέλα δεν επαληθεύονται απαραιτήτως στους ανθρώπους».

Πάντως ένα σημαντικό πλεονέκτημα του νέου ευρήματος είναι ότι αφορά ένα φάρμακο που υπάρχει εδώ και δεκαετίες και το έχουν λάβει εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, επομένως υπάρχουν άφθονα στοιχεία για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του, τουλάχιστον στις εγκεκριμένες ενδείξεις του.

Στη νέα έρευνα χρησιμοποιήθηκαν 20 ποντίκια με προβλήματα μνήμης, στα μισά εκ των οποίων χορηγούσαν επί ένα μήνα υποδορίως το φάρμακο και στα υπόλοιπα όχι.
Πηγή: http://www.real.gr 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X