Πού οφείλεται η βουλιμία;

H Δρ. Τζένη Σουμάκη, παιδοψυχίατρος – ψυχαναλύτρια, επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας  «ΑΝΑΣΑ» αναλύει τη διατροφική διαταραχή της βουλιμίας και εξηγεί πως μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Τι είναι η Ψυχογενής Βουλιμία (bulimia nervosa);

Πρόκειται για σοβαρή ασθένεια, που χαρακτηρίζεται από ένα κύκλο συμπεριφορών, oι οποίες συνήθως αρχίζουν  με επεισόδια ανεξέλεγκτης και υπερβολικής πρόσληψης τροφής. Παρατηρείται συχνότερα σε νεαρές γυναίκες φυσιολογικού βάρους ή ελαφρά υπέρβαρες και σε συχνότητα 2-4% στους εφήβους.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της;

Οι ασθενείς με ψυχογενή βουλιμία διακρίνονται από είναι τα επανειλημμένα επεισόδια υπερφαγίας και την  απώλεια αυτοελέγχου κατά την κατανάλωση της τροφής. Τρώνε πολύ και γρήγορα ενώ παράλληλα αισθάνονται ότι δεν μπορούν να σταματήσει ούτε και να ελέγξουν  τι και πόσο τρώνε. Επειδή όμως καταδυναστεύονται από την μη αύξηση του βάρους τους, καταλήγουν πάντοτε  σε πρόκληση εμετού, λήψη καθαρτικών, διουρητικών ή άλλων φαρμακευτικών σκευασμάτων, νηστεία ή υπερβολική άσκηση.

Η παγκόσμια βιβλιογραφία αναφέρει ότι στα άτομα με ψυχογενή βουλιμία υπάρχει αυξημένη συχνότητα καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Τι επιπλοκές παρουσιάζουν οι ασθενείς με ψυχογενή βουλιμία;

Τα άτομα με ψυχογενή βουλιμία δεν γευματίζουν όταν βρίσκονται ανάμεσα σε κόσμο, γεγονός που διαταράσσει βαθιά την κοινωνική τους ζωή. Το άτομο περιθωριοποιείται και, ακόμα και αν καταφέρει να φανεί φυσιολογικό, αισθάνεται βαθύτατα αφύσικο και διαφορετικό από τους άλλους.

Με το πέρασμα του χρόνου, η πρόκληση εμετού, η κατάχρηση καθαρτικών και διουρητικών προξενούν διαταραχές του μεταβολισμού, με αποτέλεσμα αίσθημα  γενικής κόπωσης, εξασθένιση των νοητικών επιδόσεων, μυϊκές κράμπες, νευρικές κρίσεις. Υποφέρουν επίσης από φλεγμονές του στομάχου και του οισοφάγου, από εντερικές διαταραχές. Οι απότομες μεταβολές βάρους προκαλούν συχνά δερματικά προβλήματα (ραγάδες, τριχόπτωση) ενώ μια φλεγμονή των σιελογόνων αδένων  δίνει μερικές φορές μια ιδιαίτερη όψη. Η καταθλιπτική κατάσταση, που ούτως ή άλλως είναι συχνή στις ασθενείς με ψυχογενή βουλιμία, ευνοείται από τη σωματική εξασθένιση.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η ασθένεια;

Στο Κέντρο Ημέρας «ΑΝΑΣΑ» προτείνεται άτομα με διαγνωσμένη ψυχογενή βουλιμία να παρακολουθούνται από ιατρό, διατροφολόγο και ψυχολόγο. Οι ενδεδειγμένες ψυχοθεραπείες είναι η ψυχοδυναμική, οι γνωστικό – συμπεριφορικές και η οικογενειακή θεραπεία. Παράλληλα λειτουργούν και ομάδες θεραπευτικές, εργοθεραπεία και δραματοθεραπεία.

 

 

Σχετικά άρθρα