Σχετίζεται ο εθισμός στο διαδίκτυο με τα ναρκωτικά;

Μια έρευνα  που πραγματοποίησε η ομάδα των συνεργατών μας, κυρίου Σιώμου, Ψυχίατρου Παιδιών και Εφήβων και Πρόεδρου της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και του Ψυχιάτρου Κυρίου Γεώργιου Φλώρου και μελετά το συσχετισμό του εθισμού στο διαδίκτυο με τον εθισμό εκείνον στα ναρκωτικά έχει προκαλέσει το διεθνές ενδιαφέρον.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του αμερικανικού δικτύου abc καθώς και σε πολλά έγκυρα επιστημονικά περιοδικά του εξωτερικού. Ο τίτλος  της είναι “Internet addiction as an important predictor in early detection of adolescent drug use experience-implications for research and practice”.

Τι αποκαλύπτει η έρευνα;

Οι γονείς που είναι ήδη πανικόβλητοι εξαιτίας του χρόνου που ξοδεύουν τα παιδιά τους στο διαδίκτυο έχουν πλέον έναν νέο λόγο να ανησυχούν: Όλος αυτός ο χρόνος που ξοδεύουν τα παιδιά τους σερφάροντας στο διαδίκτυο, κάνοντας chat, παίζοντας διαδικτυακά παιχνίδια, στέλνοντας μηνύματα και ποστάροντας στο Facebook μπορεί να είναι ένα ανησυχητικό σημάδι χρήσης ουσιών όταν η χρήση ξεπερνά τα όρια του φυσιολογικού.

Οι νέοι που είναι εθισμένοι στο διαδίκτυο ίσως είναι και μελλοντικοί χρήστες ουσιών; 

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι έφηβοι που χρησιμοποιούν «παθολογικά» το Internet είναι πιο πιθανό να στραφούν στη χρήση ναρκωτικών ουσιών και μάλιστα, καθώς η υπερβολική χρήση του Internet αυξάνεται, τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα χρήσης ναρκωτικών των ουσιών αυτών κατά την ενηλικίωσή τους.

Υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά στις συμπεριφορές των δυο ειδών εθισμού;

Η μελέτη, επίσης, συνέδεσε τη χρήση ουσιών και την  υπερβολική χρήση του Internet με στοιχεία της προσωπικότητας όπως η μη συμμόρφωση, η επιθετικότητα, η απερισκεψία και η παρόρμηση.

«Διαπιστώσαμε πως τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας όχι μόνο ήταν κοινά και τόσο για την χρήση ουσιών και όσο για τον εθισμό στο διαδίκτυο, υπάρχει λοιπόν σύνδεση στις δυο μορφές εθισμού», αναφέρει ο κύριος Γεώργιος Φλώρος.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 1271 μαθητές, ηλικίας  14 ως 19 ετών. Για να καθορίσουν ποιος ήταν εθισμένος στο διαδίκτυο, οι ερευνητές έφτιαξαν ένα ερωτηματολόγιο 20 ερωτήσεων, στο οποίο ρωτούσαν για το αν οι χρήστες έμεναν συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο περισσότερο χρόνο από ό,τι σκόπευαν, πόσο συχνά παρατήρησαν πρόβλημα στους βαθμούς ή στις εργασίας τους λόγω του χρόνου που σπαταλούσαν στο διαδίκτυο και  πόσο συχνά «φωνάζουν, σπάνε πράγματα ή ενεργούν ενοχλημένοι», όταν κάποιος του ενοχλεί κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής τους δραστηριότητας.

Όταν συνέκριναν τις μέσες τιμές της «κατάχρησης παράνομων ουσιών» μεταξύ των έφηβων συμμετεχόντων της έρευνας, οι μελετητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που ανέφεραν χρήση ουσιών είτε στο παρελθόν είτε στο παρόν είχαν σημαντικά υψηλότερη βαθμολογία στο τεστ εθισμού στο ίντερνετ.

Η διεθνής επιστημονική κοινότητα σχολιάζει:

«Δεν μου προκαλεί έκπληξη το αποτέλεσμα», δήλωσε ο David Greenfield, ψυχολόγος στο Κονέκτικατ και ιδρυτής του Κέντρου για τον Εθισμό στο Διαδίκτυο την Τεχνολογία, «Η εξαιρετική μελέτη προσφέρει μια σειρά μεταβλητών τις οποίες αξίζει να προσέξουμε».

Η dr. Megan Moreno, παιδίατρος που ειδικεύεται στα θέματα εφηβικής παιδιατρικής στο UW Health inMadison,Wis, υποστηρίζει πως: «Έχω σίγουρα δει παιδιά που έχουν δείξει σημάδια προβληματικής χρήσης του διαδικτύου. Μερικά από αυτά συνεχίζουν αναπτύσσοντας προβλήματα συμπεριφοράς. Μερικές φορές το πρόβλημα μπορεί να είναι η χρήση ουσιών,  κάποιες φορές άλλες εθιστικές συμπεριφορές, όπως η υπερβολική άσκηση, ή το υπερβολικό shopping”.

Τι σημαίνει εθισμός στο διαδίκτυο; Πότε ένα άτομο θεωρείται εξαρτημένο;

Οι γονείς μπορεί να αναρωτιούνται πότε πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν για τα εθισμένα στο Διαδίκτυο παιδιά τους. Από ποιο σημείο η ενασχόληση με την τεχνολογία μπορεί να μετατραπεί σε «παθολογική» ή «εθιστική»; Και τι θα πει «παθολογική» χρήση του Internet;

Μιλάμε για εθισμό όταν ένα άτομο παραμελεί επαγγελματικές, μαθησιακές οικογενειακές υποχρεώσεις ή παραμελεί συστηματικά τις διαπροσωπικές του σχέσεις για χάρη του διαδικτύου. Ο εθισμός δεν προσδιορίζεται συνήθως με βάση τις ώρες που περνά κάποιος στον υπολογιστή, όσο με βάση τη γενικότερο τρόπο χρήσης τονίζει ο κύριος Φλώρος. 

Ο εθισμός στο Διαδίκτυο δεν αναγνωρίζεται με μία επίσημη διάγνωση και δεν έχει χώρο στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο των Ψυχικών Διαταραχών– της «ψυχιατρικής βίβλου»- αν και ο εθισμός στο Διαδίκτυο θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στο περιεχόμενο της νέας έκδοσης τους εγχειριδίου , ως μία ειδική διαταραχή που απαιτεί περισσότερη έρευνα, σύμφωνα με την American Psychiatric Association. Ενώ η κυρία Moreno αναφέρει: Είναι πολύ δύσκολες οι περιπτώσεις των παιδιών που είναι εθισμένα στο διαδίκτυο. Τα παιδιά αυτά νιώθουν πως η μέρα τους είναι χάλια αν δεν μπουν online στον υπολογιστή. Οι μοναδικοί τους φίλοι βρίσκονται μέσα στο διαδίκτυο. Όλη η καθημερινότητά τους περιστρέφεται γύρω από αυτό.

Πώς γίνεται η διάγνωση του εθισμού;

Προς το παρόν, η πρακτική ιατρική στρέφεται στα συμπτώματα άλλων εθιστικών διαταραχών, όπως ο τζόγος και η χρήση ουσιών για να διαγνώσουν τον εθισμό στο Διαδίκτυο. Τα συμπτώματα αυτά είναι η  ορμητικότητα, η απώλεια ελέγχου, οι αποτυχημένες προσπάθειες αποκοπής από το αντικείμενο του εθισμού και η αδιαφορία για προφανείς αρνητικές συνέπειες.

Σχετικά άρθρα