To δικό σας ερώτημα: Ο σύζυγός μου είναι εθισμένος στο αλκοόλ… Πού μπορούμε να βρούμε βοήθεια;

Ο σύζυγος μου θεωρώ ότι έχει ξεπεράσει τα όρια του κοινωνικού πότη και είναι στο όριο του αλκοολισμού. Ο ίδιος δεν το παραδέχεται και είναι αιτία καβγάδων αυτό το θέμα.

Εγώ βλέπω και παρατηρώ ότι τρεκλίζει, μιλάει συρτά και έχει επιθετικότητα. Είναι και η όλη αυτή η κατάσταση και βρίσκει «πάτημα» ώστε να μην επισκεφτούμε ειδικό. Πώς μπορώ να το αντιμετωπίσω;

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Καραγιάννης

Κανείς αλκοολικός δεν παραδέχεται την πάθησή του. Κανείς δεν επιθυμεί να πάει σε κάποιον ειδικό, φοβάται την αποκάλυψη του εθισμού του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, από όσα μας διηγείται η αναγνώστριά μας δεν μιλάμε για έναν απλό πότη, αλλά για προχωρημένο αλκοολισμό.

Από την περιγραφή καταλαβαίνουμε πώς τα πρώτα συμπτώματα της εξάρτησης έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους. Ένα πολύ σημαντικό σημάδι αλκοολισμού που η αναγνώστριά μας θα πρέπει να διαπιστώσει είναι η ώρα της ημέρας που ο σύζυγός της ξεκινά να πίνει. Αν πίνει από τις πρώτες πρωινές ώρες, η συνήθεια αυτή δηλώνει μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση.

Οι δυσκολίες στις προσωπικές σχέσεις και στην επαγγελματική ζωή είναι, επίσης ένα βασικό σύμπτωμα που θα πρέπει να μας κινητοποιήσει. Όλα αυτά δηλώνουν προχωρημένο στάδιο αλκοολισμού όπως και αυτό που και η αναγνώστριά μας λέει, η ξαφνική αλλαγή της συμπεριφοράς, να τρεκλίζει, να είναι πολύ επιθετικός.

Πού μπορεί κανείς να βρει βοήθεια;

Εξίσου σημαντικό είναι το αν πίνει μόνος του ή αν η κατανάλωση ποτού γίνεται στο πλαίσιο κάποιας κοινωνικής εκδήλωσης  και βέβαια κάθε πότε πίνει. Πολλοί ισχυρίζονται: «Πίνω ένα ποτό το βράδυ για να χαλαρώσω!». Αλλά δυστυχώς το ποτό δεν είναι μονάχα ένα…

Πρέπει να εξετάζουμε το κατά πόσο το ποτό έχει γίνει αναγκαίο μέρος της καθημερινότητας του ατόμου. Προσέξτε όμως, γιατί ο αλκοολισμός μπορεί να υφίσταται και χωρίς όλα τα παραπάνω στοιχεία! Μπορεί σε αρχικό στάδιο να πίνει μόνο το βράδυ και να ελέγχει τη συμπεριφορά του, να μην βγάζει επιθετικότητα, αλλά να βουλιάζει μέσα στην πίκρα και την απογοήτευση από τη ζωή του.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση τα στοιχεία που μας δίνονται, μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υφίστανται προβλήματα αλκοολισμού και για αυτό η αναγνώστρια θα πρέπει να απευθυνθεί για να πάρει οδηγίες σε κάποιον ειδικό. Μπορεί να απευθυνθεί είτε στο 18 ΑΝΩ, στο ειδικό τμήμα για τον αλκοολισμό που λειτουργεί εκεί, είτε στους Ανώνυμους Αλκοολικούς και θα της δοθούν εξειδικευμένες οδηγίες.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Οι 5 τρόποι που ο εθισμός στο κινητό επηρεάζει τη ζωή μας

Οι ενδείξεις που «μαρτυρούν» ότι κάποιος είναι εθισμένος στα ψώνια

Σχετικά άρθρα