Δημήτρης Κυππαρισάκης: Ο Έλληνας βασιλιάς της σοκολάτας- Από μεροκαματιάρης έβαλε τη σοκολάτα σε κάθε ελληνικό σπίτι  thumbnail

Δημήτρης Κυππαρισάκης: Ο Έλληνας βασιλιάς της σοκολάτας- Από μεροκαματιάρης έβαλε τη σοκολάτα σε κάθε ελληνικό σπίτι

Μάλλον ούτε και ο ίδιος το πίστευε ότι ένα μικρό ζαχαροπλάστειο στον Πειραιά θα γινόταν αλυσίδα και θα τον έκανε έναν από τους πιο πετυχημένους επιχειρηματίες στην Ελλάδα. Ο τίτλος του βασιλιά της σοκολάτας που του έχουν προσδώσει κατά καιρούς μάλλον δε απέχει και πολύ από την πραγματικότητα. Ο λόγος βέβαια για τον Δημήτρη Κυππαρισάκη, το πρόσωπο που βρίσκεται πίσω από τα ζαχαροπλαστεία Max Perry. Πολύ πρόσφατα βέβαια απασχόλησε τα μίντια με τον πολυτελή γάμο του στην Κρήτη. 
Aυτοδημιούργητος και με όρεξη και μεράκι, δημιούργησε το πρώτο του κατάστημα στον Πειραιά στην οδό Μεθώνης στο νούμερο 34. Το μικρό εργαστήριο σιγά σιγά έγιναν καταστήματα στον Πειραιά ήδη από το 2005. Δεν ήταν όμως ο δρόμος προς την επιτυχία εύκολος. Ο Δημήτρης Κυπαρρισάκης είναι το όγδοο παιδί μιας οικογένειας που μεγάλωσε στα Πατήσια. 


Αποτέλεσμα εικόνας για δημητρης κυπαρισσακης


Από μικρός, δούλευε σε δουλειές του ποδαριού, κάποιες από τις οποίες ασχολούνται σχεδόν οι περισσότεροι νέο: οι πρώτες του δουλειές ήταν σε κρεοπωλείο, όπου πήγαινε τις παραγγελίες σε πελάτες και μετά σε κουρείο, όπου σκούπιζε ή ξεσκόνιζε. Όταν λίγο μεγάλωσε, δούλεψε ως σερβιτόρος σε εστιατόριο του Κολωνακίου, όπου είχε την ευθύνη του μπουφέ αλλά και ως μπάρμαν.Όλα αυτά του έδωσαν μια εικόνα της αγοράς μέχρι που το 2005 αποφασίζει να κάνει την αρχή.


Αποτέλεσμα εικόνας για δημητρης κυπαρισσακης max perry 


«Γεννήθηκα στον Κορυδαλλό. Μεγάλωσα στα Πατήσια. Είμαι το όγδοο παιδί, το προτελευταίο, μιας πολύτεκνης οικογένειας. Δουλεύω από τα δώδεκά μου. Ο πατέρας μου ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος με πολλά προβλήματα υγείας. Βγήκα στον δρόμο νωρίς. Έκανα διάφορες δουλειές. Κάποια στιγμή γύρω στο '90 μπήκα στον χώρο της σοκολάτας» θυμάται ο ίδιος σε συνέντευξή του στο protothema. 


Mη φανταστείτε βέβαια για τη συνέχεια εργαστήρια στο Παρίσι και υπέροχα συντριβάνια από σοκολάτα: «Ξεκίνησα να συνεργαστώ με μια μικρή βιοτεχνία που έκανε σοκολατάκια στη Νέα Σμύρνη. Ουσιαστικά γέμιζα ένα φορτηγό με σοκολατάκια και γύριζα όλη την Ελλάδα. Ξεκινούσα από την Ορεστιάδα και κατέληγα στην Κρήτη. Πουλούσα πόρτα με πόρτα τις πραλίνες. Είχα μια ιδέα. Βασικά κατάλαβα ότθ υπάρχει ένα κενό στον χώρο της σοκολάτας. Πολλές εισαγωγές από το εξωτερικό. Τιμές στη σοκολάτα που την καθιστούν προϊόν πολυτελείας. Έβαλα ένα στοίχημα με τον εαυτό μου και σκοπό ζωής να το κερδίσω» όπως αναφέρει στην ίδια συνέντευξη. 


Αποτέλεσμα εικόνας για max perry


Τα ταξίδια του ήταν σχεδόν πάντα εμπειρικά: "Ταξίδεψα μόνος μου στο Παρίσι, τη Λιλ, τις Βρυξέλλες. Ζήτησα συμβουλές από σοκολατοποιούς, τεχνίτες της πραλίνας έμαθα για τα χαρμάνια της σοκολάτας. Ξεκινήσαμε τα τεστ στο πρατήριο. Επέμεινε η διαδικασία της παραγωγής να είναι ορατή, να μπορεί ο πελάτης να βλέπει τα υλικά, να είναι καθαρός ο χώρος. Ήμουν αντίθετος με το concept "κλειδωμένα εργαστήρια" στα ζαχαροπλαστεία. Έφτιαξα έναν χώρο απλό, λιτό, καθαρό, 25 τ.μ. όλα κι όλα. Τι να τα κάνεις τα χρυσά πόμολα; Είχα απωθημένο να δώσω στον καταναλωτή τη δυνατότητα να δει τι πληρώνει. Από την πρώτη μέρα άνοιξαν την πόρτα φτωχοί εργάτες την περιοχής που ψώνιζαν παρέα με τους μεγάλους εφοπλιστές του Πειραιά. Τότε αντιλήφθηκα ότι κάτι γίνεται. Μέχρι που φτάσαμε στις γιορτές των Χριστουγέννων και διαπιστώσαμε με χαρά να σχηματίζουμε ουρές στα πρατήρια".


Αποτέλεσμα εικόνας για δημητρης κυπαρισσακης max perry


Και αν ακόμα αναρωτιέστε για την επωνυμία του και πώς πήρε το όνομα του η διάσημη πλέον αλυσίδα θα πρέπει να ανατρέξεται στην Γαλλία και πιο συγκεκριμένα στο όνομα του γάλλου ερευνητή της σοκολάτας Μaximilian Ρernault από την πόλη Λιλ, ο οποίος δημιούργησε σπάνια χαρμάνια σοκολάτας.


Αποτέλεσμα εικόνας για max perry σοκολατακια


Από το 2011 η εταιρεία  ακολουθεί στρατηγική επέκτασης εκτός του λεκανοπεδίου Αττικής. Εκτός από τα καταστήματα Max Perry που βρίσκονται σε περισσότερες από 20 περιοχές της Αττικής, άνοιξε άλλα τρία, ένα στο Ηράκλειο της Κρήτης και δύο στην περιοχή της Πάτρας και η επέκταση συνεχίζεται με τη μέθοδο του franchise. 


Η επιτυχία, σε σύντομο χρονικό διάστημα, την κατέστησε στην ελληνική αγορά ως «Leader Concept» στο «Chocolate Pastry Market» και γενικότερα ανήκει στις πιο αναπτυσόμενες και ελπιδοφόρες επιχειρήσεις διατροφής στην Ευρώπη.


Ο ίδιος δουλεύει ανελλιπώς πολλές ώρες τη μέρα και όπως είναι προφανές είναι συνέχεια με ένα γλυκό στο χέρι.: «Αν δεν τα δοκιμάσω, πως θα ξέρω ότι είναι καλά για τον καταναλωτή;», λέει και συνεχίζει: «Ξεκινάω τη μέρα μου στις έξι τα ξημερώματα. Δουλεύω και τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Θέλω να γνωρίσω όλο το προσωπικό μου και τα καταφέρνω ακόμη κι αν σήμερα απασχολούμε ως Max Perry πάνω από 400 υπαλλήλους. Δεν θέλουμε να κάνουμε περικοπές. Κάθε χρόνο 100 ανειδίκευτοι εργάτες θα μάθουν την τέχνη της σοκολατοποιίας, πρακτικά. Τολμώ να πω ότι δημιουργήσαμε μια πρότυπη σχολή σοκολατοποιίας, την πρώτη στην Ελλάδα. Τα κέρδη της εταιρείας επενδύονται σε καινοτόμα σχέδια για την ανάπτυξη του ομίλου. Δεν έχω δώσει ούτε 1 ευρώ σε διαφήμιση. Η επιτυχία μας διαδόθηκε από στόμα σε στόμα». ανέφερε στο protothema. 


Αποτέλεσμα εικόνας για max perry σοκολατακια


Μπορεί ο ίδιος να αποφεύγει τα media, όμως ο γάμος του απασχόλησε ιδιαίτερα τα φώτα της δημοσιότητας. Η 25χρονη Νάνσυ Τσιγαρά ήταν γραμματέας του. Ο γάμος τους έγινε στο ειδυλλιακό εκκλησάκι της Παναγίας της Καμαριανής στην περιοχή Γεράνι του Ρεθύμνου, με μόλις 150 καλεσμένους και την ελληνική σημαία υψωμένη να ανεμίζει με φόντο το Κρητικό Πέλαγος, όπως ακριβώς επιθυμούσε ο γαμπρός.


Αποτέλεσμα εικόνας για δημητρης κυπαρισσακης


Ανάμεσα στους καλεσμένους ήταν οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Μάρκου, Μάγδα Τσέγκου, Κιμ Κίλιαν, ο βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Αυγενάκης, αλλά και τα δύο μικρά παιδιά του γαμπρού από τον πρώτο γάμο του. Στη δεξίωση μοιράστηκαν λευκές δαντελένιες μπομπονιέρες και τηρήθηκαν τα κρητικά παραδοσιακά έθιμα, με τα ξηροτήγανα, τα τραγούδια και τους χορούς.Αποτέλεσμα εικόνας για δημητρης κυπαρισσακης γαμος


Οι στρωμένες με λευκά τραπεζομάντιλα ροτόντες ήταν διακοσμημένες με κηροπήγια και πουγκιά λουλουδιών, ενώ η τούρτα των εννέα ορόφων αποτέλεσε έκπληξη ακόμα και για τηνύφη. Οι ζαχαροπλάστες της εταιρίας έβαλαν τα δυνατά τους και το αποτέλεσμα ήταν ένα γαμήλιο γλυκό «ντυμένο» με ζαχαρόπαστα και διακοσμημένο πριγκιπικά. Τα εντυπωσιακά πυροτεχνήματα έκαναν τη νύχτα μέρα όταν ξεκίνησε ο πρώτος χορός των νεονύμφων.[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X