«Μπορεί μια ασθένεια να προκαλέσει μετατραυματικό στρες;»

Έχω διαβάσει ότι το μετατραυματικό στρες είναι η ψυχολογική αντίδραση σε ένα πολύ στρεσογόνο και απειλητικό για τη σωματική ακεραιότητα, γεγονός.

Είναι συχνό όπως έχω διαβάσει, να οδηγεί σε άγχος, αναδρομές, υπερδιέγερση, κατάθλιψη, αυτοκτονικό ιδεασμό και άλλα θέματα ψυχικής υγείας, για μια εκτεταμένη χρονική περίοδο.

Γίνεται όμως, μια ασθένεια να προκαλέσει μετατραυματικό στρες;

Στο ερώτημά σας απάντησε η καθηγήτρια Ψυχιατρικής Νάντια Δερμιτζάκη Μπεργιαννάκη

Αγαπητή αναγνώστρια,

Μια μεγάλη σωματική αλλά και ψυχική ασθένεια είναι ένα πολύ τραυματικό γεγονός για ένα άτομο που τη ζει. Μπορεί λοιπόν, να προκαλέσει μετατραυματικό στρες που θα συνυπάρχει με την ασθένεια αυτή. Φυσικά, ενδέχεται να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες επικινδυνότητας όπως το φύλο του ασθενούς, οι προηγούμενες εμπειρίες του, η προσωπικότητά του αλλά και το υποστηρικτικό περιβάλλον του.

Το μετατραυματικό στρες συμπεριλαμβάνει το στρες και το άγχος που αναπτύσσεται μετά από ένα μεγάλο τραυματικό γεγονός μετά από έναν κίνδυνο ή μια απειλή της ζωής. Μπορεί να αφορά όχι μόνο στη δική του ζωή αλλά και τη ζωή ενός άλλου ατόμου οικείου ή μη. Αυτά τα γεγονότα μπορεί να αφορούν όπως είπαμε και μια μεγάλη αρρώστια.

Η αναγγελία ενός καρκινικού συμβάντος μιας χρόνιας πάθησης η οποία δεν αντιμετωπίζεται εύκολα όπως το AIDS για παράδειγμα, μπορεί να είναι η αιτία πρόκλησης.

Νάντια Δερμιτζάκη Μπεργιαννάκη
Καθηγήτρια Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Μετατραυματικό στρες: Το «τέρας» για γυναίκες με καρκίνο του μαστού

Μετατραυματικό στρες: Ο λόγος που οι γυναίκες υποφέρουν περισσότερο

Μπορείτε να δείτε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τον κορωνοϊό, πατώντας εδώ.

Σχετικά άρθρα