Βιασμός: Οι επιπτώσεις στη σεξουαλική ζωή.

Oι μύες της πυέλου στις έφηβες που έχουν βιαστεί προκαλούν σεξουαλική αδυναμία.

Προηγούμενες μελέτες έδειξαν τη συσχέτιση  βιασμού ενηλίκων γυναικών και σεξουαλικής δυσλειτουργίας  αλλά μέχρι σήμερα καμιά μελέτη δεν είχε γίνει  σε  έφηβες  που κακοποιηθήκαν  η βιάστηκαν.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

Η  έρευνα αυτή εστίασε  στις διαταραχές του πυελικού εδάφους  (μυϊκά στρώματα γύρω από την μήτρα και την  ουροδόχο κύστη) και στην σεξουαλική δυσκολία αποκλειστικά σε εφηβικό πληθυσμό  αποκλείοντας  τις γυναίκες με ιστορικό  κακοποίησης στην παιδική ηλικία.

Η μελέτη δηλαδή  αφορούσε την κακοποίηση μόνο στην διάρκεια της εφηβείας  .

Η μελέτη έγινε με  αυτοπαντούμενα  ερωτηματολόγια  καταγραφής της σεξουαλικής  λειτουργίας  που είναι αξιολογημένα  ως αξιόπιστα  διεθνώς, 89 γυναίκες κακοποιημένες  στην εφηβεία  συγκρίθηκαν με  αντίστοιχες που δεν είχαν ιστορικό βιασμού.

Οι βιασθείσες είχαν επίσης αντιμετωπιστεί για τρία χρόνια ως θύματα μετατραυματικού  στρες  με  σχετική επιτυχία.

Τα θύματα του βιασμού  είχαν  2. 4  φορές περισσότερες πιθανότητες για σεξουαλική δυσκολία (εφύγρανση και πόνος )2.7 φορές περισσότερο για πυελική βλάβη (κολποδυνία, ακράτεια, κολίτιδα ) .

Το στρες της πυελικής μυϊκής ομάδας  φαίνεται ότι προκλήθηκε από το βιασμό, δηλαδή τον έντονο  σπασμό  από την ακούσια προσπάθεια της γυναίκας να αντιμετωπίσει  την ακούσια διείσδυση.

Σε γυναίκες  που  αυτή η τριάδα των συμπτωμάτων  κακής ούρησης, ευερέθιστου εντέρου  και  σεξουαλικής  δυσκολίας  υπάρχει,  θα πρέπει να εξετάζεται το ενδεχόμενο  βιασμού τους στην εφηβεία,   με ένα καλό ιστορικό να έχουμε υπόψιν πως οι γυναίκες δύσκολα ομολογούν τον βιασμό,  σαν μια μορφή άρνησης  απέναντι σε ένα πολύ ταπεινωτικό και  επώδυνο γεγονός.

Κάνουν μια μορφή απώθησης  σαν αμυντικό μηχανισμό, οι γιατροί  πάντως που βλέπουν ενήλικες γυναίκες  με  στρες του πυελικού εδάφους. Και  κυρίως, ακράτεια  από στρες είναι καλό να θυμούνται  και αυτό το ενδεχόμενο  της κακοποίησης. Σήμερα, υπάρχουν  πρωτόκολλα διεθνώς για  ψυχικού αλλά και φαρμακευτικού τύπου αγωγές  για  το ξεπέρασμα αυτής της δυσκολίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα