Γάμος: Όταν οι συγγενείς προκαλούν προβλήματα στη σχέση σας thumbnail

ANAΣΤΑΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑ ΜΑΣ

Γάμος: Όταν οι συγγενείς προκαλούν προβλήματα στη σχέση σας

Είμαι παντρεμένη δυο χρόνια και έχω και είναι παιδάκι 4 μηνών. Γενικά οι σχέση μου με τον άνδρα μου δεν είναι πολύ καλή και πριν το παιδί αλλά και τώρα και αυτό γιατί από την αρχή μετέφερε στη σχέση μας ένα ανεξηγητο φοβο με τους γονείς του και τον αδερφό του ως προς το τι θα κάνουμε ποτέ δεν είμασταν ελεύθεροι, βέβαια όλο αυτό δεν ήταν φόβος γιατί όντως ήθελαν να ανακατεύονται και ειδικά η μάνα του. Τώρα και καθώς ήρθε το παιδί του εξήγησα πώς θα πρέπει να ενισχύσουμε το δικό μας σπίτι χωρίς να μας νοιάζει τι θέλουν οι υπόλοιποι και εκείνος τυπικά συμφώνησε χωρίς να το κάνει και πράξη. Άρχισε να πάμε το παιδί στους δικούς μου, να δουν οι δικοί μου το παιδί κλπ όταν είμαστε όλοι μαζί και οι γονείς μου και οι γονείς του λέει μη δώσεις το παιδί οποίος θέλει ας το πάρει μόνος του και όταν δεν είναι οι δικοί του μόνο λέει γιατί δεν έδωσες το παιδί; Όλο αυτή η συμπεριφορά με έχει απομακρύνει δεν τον βλέπω πια ερωτικά, και φυσικά δεν θέλω καθόλου τους δικούς του με έχουν στεναχωρήσει πολλές φορές στο παρελθόν, δεν νοιαστηκαν καθόλου όσο ήμουν έγκυος και τώρα με ανέχονται λόγω του παιδιού. Δεν ξέρω τι να κάνω, να προσπαθήσω να ξαναφτιάξουμε τη σχέση μας με τον άνδρα μου η τελικά και για μένα και το παιδί να χωρίζαμε όσο είναι μικρό; Και φυσικά τι να κάνω με τους δικούς του ώστε να μην με ενοχλούν και να πάψουν να ανακατεύονται; Και φυσικά να φύγει αυτός ο φόβος από τον άνδρα μου.


Στο ερώτημά σας απαντά η Μαρκέλλα Καπλάνη M.A. Κλινικής-Συμβουλευτικής Ψυχολογίας Pg.Cert. Ειδικής Αγωγής, B.Sc. Ψυχολογίας. Μέλος Αμερικάνικου Συλλόγου Ψυχολόγων www.normavitae.com

Αγαπητή Αναγνώστρια,

 

Από το μήνυμά σας, γίνεται αντιληπτό πως υπάρχει μια έντονη δυσκολία στην επικοινωνία μεταξύ εσάς και του συζύγου σας. Μέσα σε αυτή την δυσκολία, δημιουργούνται συναισθηματικά κενά στην σχέση, τα οποία συμβάλλουν στην έλλειψη ερωτικού ενδιαφέροντος προς τον άντρα σας καθώς και στην έντονη ανάγκη σας να επιλυθεί το θέμα ακόμη και με διαζύγιο. Κανείς δεν μπορεί να σας πει τι είναι καλύτερο να κάνετε. Ωστόσο, μπορώ να σας προτείνω μερικές κατευθύνσεις, ώστε να αποφασίσετε εσείς ποιά από αυτές, ή ποιος συνδυασμός αυτών, θα μπορούσε να ταιριάζει στην περίπτωσή σας. 

 

Με βάση τις πληροφορίες που παραθέτετε, φαίνεται πως πιθανώς υπάρχει μια δυσλειτουργική σχέση μεταξύ του συζύγου σας και της οικογένειας του. Αυτό δεν είναι, όμως, κάτι στο οποίο μπορείτε να επέμβετε εσείς, ειδικά εάν ο σύζυγός σας δεν βλέπει την δυσλειτουργία ή, τουλάχιστον, δεν είναι έτοιμος να την αντιμετωπίσει. Είναι λογικό αυτό να επηρεάζει την σχέση σας ως ένα βαθμό αλλά, επειδή η ψυχολογία μας βασίζεται στο πως αντιλαμβανόμαστε εμείς τα εξωτερικά ερεθίσματα και όχι από τα ερεθίσματα αυτά καθ’ αυτά, θα μπορούσατε να προσπαθήσετε να δίνετε κι εσείς λιγότερη βάση σε ζητήματα που, ναι μεν σας εκνευρίζουν λόγω παρεμβατικότητας αλλά, σε δεν έχουν άμεση ή αρνητική επιρροή σε εσάς, το παιδί και τον άντρα σας σε πρακτικό ή ουσιαστικό επίπεδο. 

 

Παρ’ όλα αυτά, είναι εξαιρετικά σημαντικό και πολύ πιο θεμελιώδες να μπορέσετε να επικοινωνήσετε μεταξύ σας ως ανδρόγυνο, κάτι που φαίνεται πως έχετε προσπαθήσει και οι δυο μα δεν έχει αποφέρει καρπούς μέχρι στιγμής. Αυτό συμβαίνει πολλές φορές στα ζευγάρια όταν υπάρχουν εξωτερικές παρεμβολές όπως η δουλειά, τα παιδιά που θέλουν ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα, καθώς και προβλήματα πάσης φύσης, όπως τα οικονομικά της οικογένειας, τα οποία έχουν την δύναμη να απομακρύνουν το ανδρόγυνο εάν παραλείψει, μέσα σε όλο αυτό το χάος ευθυνών, να δώσει προτεραιότητα στην σχέση του. Αυτό όμως δεν χρειάζεται να σηματοδοτεί το τέλος της σχέσης – υπάρχει διέξοδος. Εάν πιστεύετε πως όντως αυτό έχει συμβεί στην σχέση σας με τον σύζυγό σας,  συνίσταται η συμβουλευτική ζεύγους μέσω της οποίας θα μπορέσετε να διερευνήσετε τα μπλοκαρίσματα στην επικοινωνία σας και να αναγνωρίσει ο καθένας σας τα συναισθήματα και τις ανάγκες του άλλου. Η δυσκολία που έχετε αυτή τη στιγμή δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει αγάπη – πολλές φορές τα προβλήματα μας κάνουν να διοχετεύουμε την προσοχή μας τόσο πολύ σε αυτά που δεν ακούμε τίποτα πέρα από τον απόηχο που αυτά δημιουργούν. Παρ’ όλα αυτά, ο άλλος μπορεί να το εκλάβει αυτό ως έλλειψη ενδιαφέροντος ή να νομίσει πως δεν αποτελεί προτεραιότητα του συντρόφου του πλέον, κι έτσι δημιουργείται χάσμα ανάμεσα στο ζευγάρι, γίνονται παρεξηγήσεις, και τελικά απομακρύνονται ο ένας από τον άλλον σταδιακά. Για την αποφυγή μιας τέτοιας έκβασης, είναι σημαντικό να μπορέσει ο καθένας σας να δείξει κατανόηση ως προς τα συναισθήματα και τις σκέψεις του άλλου και να επικοινωνήσετε με γνώμονα την αγάπη και όχι τον πληγωμένο εγωισμό ο οποίος απαιτεί να γίνει το δικό του ως απόδειξη της αγάπης του άλλου. Η συμβουλευτική μπορεί να βοηθήσει να επιτευχθεί αυτή η διαδικασία εάν το ζευγάρι νιώθει πως προσπαθεί να επικοινωνήσει αλλά πάντα καταλήγει σε τσακωμό.

 

Όσο για την φοβία του συζύγου σας με τα μέλη της οικογένειάς του, αυτό είναι κάτι που καλό είναι να αναγνωρίσει και παραδεχτεί ο ίδιος προτού να μπορέσει να το αντιμετωπίσει. Εάν επιλέξετε την συμβουλευτική ζεύγους, ίσως προκύψει και στον ίδιο η ανάγκη για επίλυση του θέματος και να συνεχίσει μια ατομική συμβουλευτική ή και να το καταφέρει μέσα από την κοινή σας συνεδρία με τον ειδικό. Το ζητούμενο είναι να μπορείτε να θέτετε όρια με υγιή τρόπο ώστε να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στις σχέσεις με τους άλλους και στην αρμονία του σπιτιού σας. Αυτό θα το καταφέρετε καλύτερα ενωμένοι παρά όταν είστε απέναντι και ο καθένας απαιτεί κάτι διαφορετικό από τον άλλον. Εάν και εφόσον έχετε και οι δύο την θέληση να έρθετε και πάλι πιο κοντά, βάλτε και την πρόθεση, θέτοντας την σχέση/επικοινωνία σας σε προτεραιότητα και θα μπορέσετε να ξεπεράσετε τα εμπόδια!

 

Σας εύχομαι κάθε καλό!


[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X