Είμαι ομοφυλόφιλη και οι γονείς μου ομοφοβικοί... Τι θα κάνω;  thumbnail

ΑΝΝΑ, ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑ ΤΟΥ BORO.GR

Είμαι ομοφυλόφιλη και οι γονείς μου ομοφοβικοί… Τι θα κάνω;

Είμαι ομοφυλόφιλη και δεν ξέρω πως να το αποδεχτώ εφόσων ο περίγυρος μου είναι πολύ αρνητικός με αυτό Είμαι θηλυκιά και δεν φαίνεται ο σεξουαλικός μου προσανατολισμός  Απο τα 7 μου κατάλαβα οτι ειμαι ομοφυλόφιλη Τώρα θα γίνω φοιτήτρια και θέλω να κάνω την φοιτητική μου ζωή ελεύθερα και δεν θέλω να σταθεί κανείς εμπόδιο στην πορεία μου Οι γονείς μου ειναι πολύ ομοφοβικοί και δεν τους χωράει στο μυαλό οτι δεν θα γίνω νύφη και αν το μάθουν ή θα με σβήσουν απ την ζωή τους η θα με σκοτώσουν Είμαι σε απόγνωση δεν ξέρω τι να κάνω δεν μαρέσει να κρύβομαι άλλα δεν έχω άλλη επιλογή


Στο ερώτημά σας απαντά η Μαρκέλλα Καπλάνη M.A. Κλινικής-Συμβουλευτικής Ψυχολογίας Pg.Cert. Ειδικής Αγωγής, B.Sc. Ψυχολογίας. Μέλος Αμερικάνικου Συλλόγου Ψυχολόγων www.normavitae.com

Αγαπητή αναγνώστρια,

 

Αρχικά θα ξεκινήσω παρατηρώντας πως το μήνυμά σου δεν περιλαμβάνει κάποιο ερώτημα. Ο λόγος που κάνω αυτή τη παρατήρηση είναι γιατί ο τρόπος που θέτεις το πρόβλημα συμβάλει στην έκβασή του. Δηλώνοντας πως δεν θες να κρύβεσαι μα δεν έχεις άλλη επιλογή, έχεις αυτομάτως αποδεχτεί ότι θα πρέπει να συνεχίσεις να κρύβεσαι παρά την θέλησή σου. Πριν, λοιπόν, κάνεις οτιδήποτε άλλο, είναι εξαιρετικά σημαντικό να αφοσιωθείς στο να αλλάξεις την δική σου αντίληψη για το πρόβλημα και να επιτρέψεις στον εαυτό σου να πιστέψει ότι υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις. Εάν προσπαθήσεις να επιφέρεις αλλαγή την οποία δεν πιστεύεις, εσύ η ίδια θα σαμποτάρεις την διαδικασία  σε υποσυνείδητο επίπεδο, είτε με τον τρόπο που θα χειριστείς την κατάσταση είτε με νοητικά μπλοκαρίσματα (όπως είναι το να θεωρείς ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή, το οποίο προκαλεί παράλυση – γιατί να προσπαθήσεις εφόσον έχεις προδικάσει την κατάσταση;). 

 

Επομένως, πριν ζητήσεις την επιδοκιμασία των άλλων για τον σεξουαλικό σου προσανατολισμό, είναι καλό να το έχεις αποδεχτεί πλήρως η ίδια παρά τα πρότυπα της κοινωνίας καθώς και τις προσδοκίες να γίνεις νύφη και παρά τις αντιδράσεις που φοβάσαι ότι θα αντιμετωπίσεις. Πρόσεξε να μην κάνεις βεβιασμένες κινήσεις, χωρίς να σκεφτείς τα πιθανά ενδεχόμενα και χωρίς να εξετάσεις διεξοδικά το αν είσαι προετοιμασμένη να αποδεχτείς και να αντιμετωπίσεις το καθένα από αυτά. Αν, για παράδειγμα, όντως αισθάνεσαι πως υπάρχει ενδεχόμενο να σταματήσουν να σου μιλάνε οι γονείς σου, θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένη γι’ αυτό το σενάριο εφόσον επιλέξεις να τους μιλήσεις ανοιχτά. Επομένως, καλό είναι να είσαι οπλισμένη με αποφασιστικότητα, υπομονή, και πολύ αυτοπεποίθηση και αγάπη προς τον εαυτό σου πριν μπεις σε αυτή τη διαδικασία. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί άνθρωποι που φτάνουν στο ίδιο στάδιο στο οποίο βρίσκεσαι εσύ τώρα απευθύνονται σε έναν σύμβουλο ψυχικής υγείας – θέλουν να χτίσουν σθένος και σωστά θεμέλια για να μπορούν να υποστηρίξουν την κάθε τους επιλογή ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις των αγαπημένων τους ή της ευρύτερης κοινωνίας.

 

Όταν υπερβείς τους περιορισμούς που βάζεις η ίδια στον εαυτό σου, θα είσαι έτοιμη να κάνεις την ανακοίνωση και στην οικογένειά σου. Να μερικές χρήσιμες συμβουλές που πιθανώς να σε καθοδηγήσουν στον τρόπο με τον οποίο θα προσεγγίσεις το θέμα: 

 


1.

Επέλεξε συνειδητά την καλύτερη στιγμή για εσένα και την οικογένειά σου για να τους μιλήσεις. Εσύ γνωρίζεις καλύτερα πότε είναι η πιο κατάλληλη ώρα,
και

 ποιό είναι το προτιμότερο μέρος ώστε να είστε όλοι σε μια πιο ανάλαφρη διάθεση κι έτσι να δημιουργήσεις τις καλύτερες συνθήκες για να γίνει αυτή η συζήτηση. 

 


2.

Βρες ένα σύμμαχο στην οικογένειά σου. Είναι και οι δυο σου γονείς το ίδιο αρνητικοί; Αν κάποιος από τους δύο ανταποκρίνεται καλύτερα σε συναισθηματικό επίπεδο, ίσως να ωφελήσει να το ανακοινώσεις σε πρώτα 
σε αυτόν ώστε να δημιουργήσεις μια “συμμαχία”. Το ίδιο ισχύει

 εάν έχεις, και για τα αδέλφια σου . 


 


3.

Φρόντισε η ανακοίνωσή σου να γίνει με τρόπο ήπιο αλλά αποφασιστικό και ξεκάθαρο, χωρίς να αιτιολογήσεις την επιλογή σου. Είναι σημαντικό να μην προβάλεις ενοχές ή ντροπή όταν θα μιλήσεις για τον σεξουαλικό σου προσανατολισμό επειδή ο τρόπος που θα το παρουσιάσεις εσύ θα συμβάλει στον τρόπο που θα το αφομοιώσουν και θα το χειριστούν οι δικοί σου άνθρωποι. Μίλα γι' αυτό όπως, για παράδειγμα, θα ανακοίνωνες την επιλογή σπουδών σου. Ύστερα μπορείς να απαντήσεις στα ερωτήματα που σίγουρα θα προκύψουν.  

        


4.

Εάν δεις αρνητικές ή έντονες αντιδράσεις, προσπάθησε εσύ να παραμείνεις ψύχραιμη, δείχνοντας αυτοπεποίθηση και σιγουριά.  Συγχώρεσέ τους και δώσε τους χρόνο να επεξεργαστούν αυτή τη νέα πληροφορία. Σε κάθε περίπτωση, εάν κάποιος εκφράσει θυμό, ντροπή, απόγνωση, ή οπουδήποτε άλλο αρνητικό συναίσθημα, μη επιτρέψεις στον εαυτό σου να το πάρει προσωπικά. Οι αντιδράσεις μας συνδέονται με τον προσωπική μας αντίληψη και όχι με το τί γίνεται έξω από εμάς. Δεν μπορείς να κάνεις κανέναν δυστυχισμένο εάν δεν το αποφασίσει ο ίδιος να χρησιμοποιήσει την κατάσταση που του προσφέρεται μια δικαιολογία της δυστυχίας του!

 


Σου εύχομαι ότι καλύτερο, σε όποιο μονοπάτι κι αν επιλέξεις.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X