Αλέξανδρος Βέλιος: Οι τρεις γάμοι, οι κόντρες, το ζήτημα της ευθανασίας και οι τελευταίες του στιγμές με φίλους  thumbnail

Αλέξανδρος Βέλιος: Οι τρεις γάμοι, οι κόντρες, το ζήτημα της ευθανασίας και οι τελευταίες του στιγμές με φίλους

Ήθελε να φύγει με το κεφάλι ψηλά και επέλεξε ο ίδιος τελικά τη μοίρα του. Ο Αλέξανδρος Βέλιος έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Δευτέρας σε ηλικία 63 ετών. Το τελευταίο διάστημα ταλαιπωρούταν από τον καρκίνο που αντιμετώπιζε, ενώ πριν από λίγες μέρες νοσηλεύτηκε σε ιδιωτικό νοσοκομείο προκειμένου να του παρασχεθεί ιατρική βοήθεια για να δυναμώσει ο οργανισμός του που είχε καταπονηθεί από τη νόσο. Εισήχθη στο νοσοκομείο την περασμένη Τετάρτη 31 Αυγούστου και πήρε εξιτήριο το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου.


Αποτέλεσμα εικόνας για Αλέξανδρος Βέλιος


Όταν θεώρησε ότι πλέον η πορεία του ήταν μη αναστρέψιμη αποφάσισε να σταματήσει τις χημειοθεραπείες και να αναζητήσει την ευθανασία, μια απόφαση που μάλλον είχε συγκλονίσει. Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου στις 15:00 το μεσημέρι στο Α΄ νεκροταφείο. Η σύζυγός του τον αποχαιρέτησε μέσω Facebook με τις εξής λέξεις: «Αγάπη μου, καλό σου ταξίδι. Θα είσαι πάντα στην καρδιά μου!». 


Αποτέλεσμα εικόνας για Αλέξανδρος Βέλιος


Η είδηση για την κατάσταση της υγεία του είχε ήδη κυκλοφορήσει από τον Ιούνιο όταν ο ίδιος είχε αποκαλύψει την κατάστασή του και μάλιστα σε ζωντανή εκπομπή λέγοντας: «Το μαθαίνω το Σεπτέμβριο. Είχα κάποια συμπτώματα οργανικά, πάω κάνω τις εξετάσεις μου και μου λένε έχεις έναν όγκο ήδη πολύ προχωρημένο. Ξεκινάω μια σειρά από χημειοθεραπείες. Αναζητούμε ένα παράθυρο ευκαιρίας για χειρουργείο, δεν υπάρχει. Ο δεύτερος κύκλος χημειοθεραπείας δείχνει ότι ο όγκος είναι πιο ισχυρός από τα φάρμακα και αυτή τη στιγμή δεν παίρνει καν χημειοθεραπεία. Άρα αυτή τη στιγμή είμαι αφημένος στην ενέργεια και στις αντοχές του οργανισμού μου οι οποίες προφανώς δεν είναι και ανεξάντλητες. Ο ηπατολόγος μου έχει πει για 2-3 μήνες(…) Στην πραγματικότητα από τον περασμένο Σεπτέμβριο, δίνω μια μάχη η οποία για να το πούμε νηφάλια και πολύ ήρεμα, έχει αποδειχθεί άνιση. Αυτή τη στιγμή στην ουσία δεν δίνω καμία μάχη, απλά περιμένω. Αν θα περιμένω ελπίζοντας να τελειώσω ειρηνικά σε 2-3 μήνες ή 5-6 μήνες, αυτό μόνο ο οργανισμός μου και τα αποθέματα ενέργειας μπορούν να μου το πούνε».


Αποτέλεσμα εικόνας για Αλέξανδρος Βέλιος


Πριν από λίγο καιρό όμως, ο ίδιος είχε μιλήσει για άλλη μια φορά στην εφημερίδα Freddo αποκαλύπτοντας τα όρια που του είχαν βάλει οι γιατροί αναφερόμενος όμως και στο ενδεχόμενο της αθανασίας: «Για μένα από την 1η Σεπτεμβρίου, ο χρόνος θα κυλάει αντίστροφα.Δεν θα φτάσει το τέλος του Σεπτέμβρη για να φύγω, αλλά αυτό θα γίνει πολύ νωρίτερα… Οι θεράποντες γιατροί  μου είπαν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα παράτασης της ζωής μου. Τελικά δεν θα πάω για ευθανασία στο εξωτερικό για δικούς μου προσωπικούς λόγους. Νομίζω όμως ότι θα πετύχω να φύγω με τους δικούς  μου όρους και στο δικό μου πλαίσιο αξιοπρέπειας»«Άρα θα το πράξετε μόνος σας»; τον ρωτάει ο δημοσιογράφος και εκείνος απαντά: «Εφόσον είναι ανώδυνοι και αξιοπρεπείς,υπάρχουν πάντα τρόποι ευθανασίας».


Αποτέλεσμα εικόνας για Αλέξανδρος Βέλιος


Ο τρόπος που αντιμετώπιζε το θάνατο είναι και ο τρόπος που αντιμετώπιζε τη ζωή γενικότερα. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα στις 14 Μαϊου του 1953. Γόνος εύπορης οικογένειας, έφυγε στο εξωτερικό για σπουδές και συγκεκριμένα στη Γαλλία όπου σπούδασε Λογοτεχνία και Φιλοσοφία στο Παρίσι τη δεκαετία του 1970. Από την αρχή ήδη των σπουδών του έγραφε ανελιπώς και εξέδιδε τα κείμενά του, ενώ όπως είναι φυσικό του άρεσε πολύ η ποίηση και η λογοτεχνία. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα με το πέρας των σπουδών του, δεν άφησε την πέννα του κάτω συγγράφοντας δεκάδες βιβλία. Αν και στη Γαλλία δεν τον ενδιέφερε καθόλου η πολιτική, με την επιστροφή του στην Αθήνα, κάπου στα 1979, άρχισε συνεργασία με το «Βήμα» και τη σταδιακή ενασχόληση με τα πολιτικά πράγματα. Επόμενος σταθμός είναι η «Μεσημβρινή» και η ευκαιρία που του δίνει ο μετέπειτα μέντοράς του στη συνέχεια Παναγιώτης Λαμπρίας. 


Αποτέλεσμα εικόνας για Αλέξανδρος Βέλιος παρισι


Τότε ασχολείται με ρεπορτάζ σχετικά με τις φοιτητικές παρατάξεις και τις νεολαίες των κομμάτων. Σύντομα μεταπηδά στο διπλωματικό και το πολιτικό ρεπορτάζ και εξελίσσεται σε στέλεχος της εφημερίδας, με όλες τις δυνατότητες για ραγδαία ανέλιξη. Η σύγκρουσή του όμως με τον τότε διευθυντή του Χρήστο Πασαλάρη το 1986 του κόβει τη φόρα και τίθεται εκτός εφημερίδας.  


Αποτέλεσμα εικόνας για Αλέξανδρος Βέλιος παρισι


Δε χάνει χρόνο όμως και σύντομα μεταπηδά στην τηλεόραση και γίνεται ο πρώτος διευθυντής του ΚΑΝΑΛΙΟΥ 1 του Πειραιά. Η πίεση του κομματικού μηχανισμού της Ν.Δ. για απόλυτο έλεγχο του ραδιοφωνικού σταθμού τον εξοργίζει και παραιτείται και από κει. Μετακομίζει στο κανάλι 15 του Ρούσσου Κούνδουρου. Σύντομα θα διαφωνήσει με τις πρακτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη την περίοδο 1989-’90 και αυτό τον οδηγεί στο σχεδόν άλλο άκρο: προσχωρεί ΚΑΝΑΛΙ 29 όπου αφήνει το δικό του στίγμα, με τις καθημερινές του εμφανίσεις να είναι επιθετικές προς τον Μητσοτάκη. Δεν ήταν λίγες οι φορές που εμφανιζόταν με αποκριάτικες μάσκες μέσα στο στούντιο και να καπνίζει την πίπα του, επιχειρώντας να κάνει το δικό του σχόλιο και μια «αντι-τηλεόραση». Επιλέγει γι' αυτό τα μικρά κανάλια και απορρίπτει μέχρι και πρόταση από τον ΑΝΤ1. 


Αποτέλεσμα εικόνας για Αλέξανδρος Βέλιος παρισι


Οι τρεις γάμοι και η πορεία προς το θάνατο 


Είχε αδυναμία στις γυναίκες και ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι επέστρεψε από τη Γαλλία έχοντας κάνει ήδη τον πρώτο του γάμο και φέρνει μαζί του τη γυναίκα του. Σε δεύτερο γάμο, παντρεύεται με την ανηψιά του Αθανάσιου Τσαλδάρη την ίδια στιγμή μάλιστα που έριχνε τα πυρά του στη Νέα Δημοκρατία. Ο τρίτος του γάμος και πιο πρόσφατος με τη Νάντια  Γερολυμάτου του χάρισε μια κόρη ενώ από τον προηγούμενό του γάμο είχε ήδη ένα γιο τον Νικόλα, φοιτητή της Νομικής. Με τη γυναίκα του και την κόρη τους Αιμιλία


Σιγά σιγά και όσο περνούν τα χρόνια, απομακρύνεται από την αστική τάξη αφού δήλωνε αναρχοφιλελεύθερο πνεύμα. Δεν κατάφερε όμως να ξεφύγει όσο ήθελε από το κατεστημένο και αποδέχεται την πρόταση του Αναστάση Παπαληγούρα και για χάρη της προσωπικής τους φιλίας γίνεται σύμβουλός του στο υπουργείο Δικαιοσύνης το 2005. Φεύγει αμέσως μετά την έξοδο του υπουργού στον ανασχηματισμό του 2006.  


Αποτέλεσμα εικόνας για Αλέξανδρος Βέλιος παρισι


Από το 1995 ήταν υπεύθυνος της σειράς δοκιμίων MICROMEGA στις εκδόσεις ΡΟΕΣ και εξέδωσε πολλά βιβλία. Στο τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Εγώ και ο θάνατός μου» θίγει ένα ζήτημα ταμπού στη χώρα μας: αυτό της αθανασίας. Το βιβλίο ξεκίνησε να το γράφει από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν πληροφορήθηκε από τον γιατρό για την κατάσταση υγείας του. Σε αυτό, ο δημοσιογράφος καταθέτει μια εξομολόγηση ζωής. 


Αποτέλεσμα εικόνας για εγώ και ο θανατος μου


imageΤις τελευταίες μέρες φρόντισε να συναντήσει τους φίλους του και να μας αποχαιρετήσει με το δικό του ξεχωριστό τρόπο και πάντα με ένα μεγάλο χαμόγελο και αρκετό χιούμορ και σαρκασμό, παρά την τόσο δύσκολη κατάσταση της υγείας του.


Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016 στις 15:00 το απόγευμα στο Α΄ νεκροταφείο της Αθήνας και θα ψαλεί νεκρώσιμη ακολουθία στην εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων.[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X