Φοβία του θανάτου.Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

H Kαίτη, αναγνώστριά μας, ρωτά:

Παρακαλώ τι μπορώ να κάνω όταν το παιδί μου έχει στο μυαλό του τις τελευταίες στιγμές του πατέρα του. τον πιάνει πανικός και φόβος ταχυκαρδίες και νομίζει πως θα πεθάνει με αυτό τον τρόπο. Από θέμα καρδιάς δεν έχει κάποιο πρόβλημα… Είναι 43 ετών και είναι άτομο με ειδικές ανάγκες.

Αγαπητή αναγνώστρια,

Στο ερώτημα σας απάντησε ο συνεργάτης μας Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κύριος Πέτρος Σκαπινάκης. 

Είναι αρκετά συχνό φαινόμενο μετά από απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου και ιδιαίτερα γονέα να αναπτύσσονται φοβίες σχετικά με τον θάνατο. Στις περιπτώσεις που κάποιος βιώσει έναν αιφνίδιο θάνατο, ιδιαίτερα εάν παρίστατο την στιγμή του θανάτου, μπορεί να αναπτυχθεί ένα είδος μετατραυματικού στρες.

Αυτό εκδηλώνεται με έντονο άγχος – ενίοτε και πανικούς – συναισθηματική ευμεταβλητότητα ή και συναισθηματικό μούδιασμα, δυσκολίες στον ύπνο και αναβιώσεις του γεγονότος. Άλλες φορές, μπορεί μετά από θανάτους να αναπτυχθεί τυπική διαταραχή πανικού και η εμπειρία μου έχει δείξει ότι αυτή είναι πιο πιθανό να συμβεί σε άνδρες (ή αγόρια) που έχασαν τον πατέρα τους.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις πιστεύω ότι έχει σημασία να γίνει εξέταση από ψυχίατρο και ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να απαιτηθεί και χρήση κατάλληλων φαρμάκων, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα εν τη γενέσει του και να μην χρονίσει. Η παράλληλη υποστηρικτική ψυχοθεραπεία είναι επίσης απαραίτητη.

 

 

 

Σχετικά άρθρα