Αρχική / Ψυχολογία / Real Life / Φοβίες / Τι είναι η νοσοφοβία και πώς αντιμετωπίζεται;
Τι είναι η νοσοφοβία και πώς αντιμετωπίζεται; thumbnail

Ο Στέφανος

Τι είναι η νοσοφοβία και πώς αντιμετωπίζεται;

O αναγνώστης ρωτά:


Ο φίλος μου φοβάται ότι θα πάθει καρκίνο και αυτό έχει αρχίσει να επηρεάζει την καθημερινότητά του.
Αυτό από το οποίο πιθανά πάσχει είναι μάλλον μια γενικότερη φοβία. Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις ο άνθρωπος κάνει σενάρια που είναι καταστροφικά για τον ίδιο του τον εαυτό. Μένει το άτομο στο ότι φοβάται τον καρκίνο, αλλά αν ψάξει ενδελεχώς τη σκέψη του φοβάται και πολλά άλλα πράγματα.


Είμαι σίγουρη, λοιπόν, για το φίλο σας ότι μπορεί να φοβάται το ύψος, τους πολλούς ανθρώπους ή τους κλειστούς χώρους. Δεν υπάρχει καρκινοφοβία από μόνη της. Υπάρχει η αντίληψη ότι κάτι καταστροφικό θα συμβεί. Τείνουμε να καταλήγουμε είτε στην καρκινοφοβία είτε στο φόβο για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, γιατί δεν διαγιγνώσκονται τόσο ξεκάθαρα όσο οι υπόλοιπες ασθένειες.


Το πρόβλημά είναι μάλλον το ότι κάνει καταστροφικά σενάρια. Από το αν θα βρει πάρκινγκ μέχρι το αν θα καταλήξει άσχημα η σχέση του, όλα τα σενάρια που κάνει είναι καταστροφικά. Και υπερισχύει ένα από αυτά ότι δηλαδή μπορεί να πεθάνει από κάτι πολύ σοβαρό. Στη ζωή πρέπει να έχεις θάρρος και θετική σκέψη. Η θετική σκέψη είναι η λέξη «κλειδί» στην περίπτωσή του.  Οι άνθρωποι που έχουν αυτούς τους φόβους, φοβία για τον καρκίνο, για το έιτζ, έχουν καταλήξει να σκέφτονται αυτές τις ασθένειες μετά από χιλιάδες μικρότερες καταστροφικές σκέψεις που έχουν προηγηθεί. Η νοσοφοβία είναι η κατάληξη της αρνητικής σκέψης που διαρκεί πολλά χρόνια.


Καλό θα είναι να μιλήσει με κάποιον ειδικό, επειδή αυτά τα φαινόμενα τα ψυχολογικά εξελίσσονται. Πρέπει να παρατηρήσει καταρχάς τα σενάρια που κάνει και τον τρόπο που σκέφτεται κατά τη διάρκεια μιας ημέρας. Θα δει ότι αυτά τα σενάρια δεν έχουν ποτέ μια θετική κατάληξη. Στη συνέχεια πρέπει να προσπαθήσει όλα αυτά τα σενάρια να τα εκλογικεύει, να τα διορθώνει και τα αρνητικά καταστροφικά να τα κάνει θετικά.  Όχι να γίνουν αισιόδοξα, αλλά να γίνουν πιο λογικά. Δεν θα πούμε «δε θα πάθω τίποτα». Θα πούμε «μπορεί να πάθω καρκίνο, αλλά μπορεί και όχι». Μπορεί να μου συμβεί και «κάτι κακό μπορεί και όχι» Δεν είναι η λύση του σεναρίου να υιοθετήσω την πιο αισιόδοξη κατάληξή του. Η λύση του σεναρίου είναι να το κάνω πιο λογικό.


Είναι εύκολο να κατανικήσουμε αυτόν τον τρόπο σκέψης. Θέλει παρατήρηση και διόρθωση. Αν αυτή η διαδικασία σου φαίνεται πολύ δύσκολη και δεν είσαι επιμελής στο να την κάνεις πάρε βοήθεια από έναν ειδικό.


Διαβάστε ακόμα:


Το άγχος και οι φοβίες: Συμβουλές από τον ψυχολόγο


Κλειστοφοβία: Όταν αποφεύγουμε το μετρό και άλλους κλειστούς χώρους

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X