Μπορεί και η χαμηλή πίεση να προκαλέσει καρδιακή προσβολή; thumbnail

Μπορεί και η χαμηλή πίεση να προκαλέσει καρδιακή προσβολή;

Οι γιατροί παροτρύνονται να είναι προσεκτικοί σχετικά με τη μεγάλη μείωση της πίεσης σε ανθρώπους με τη νόσο των στεφανιαίων αρτηριών (coronary artery disease) καθώς μπορεί να αυξηθεί το ρίσκο καρδιακής προσβολής σύμφωνα με μελέτη.


Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων, με ερευνητές από το Imperial College London, βρήκαν ότι ενώ η υψηλή πίεση ευθύνεται για τις καρδιακές προσβολές, και η πολύ χαμηλή πίεση μπορεί επίσης να τις προκαλέσει.


Τα διαγράμματα της πίεσης μετρώνται σε χιλιοστά υδραργύρου και γράφονται σαν συστολική πίεση – η δύναμη που ασκεί το αίμα στα αρτηριακά τοιχώματα καθώς χτυπά η καρδιά – και διαστολική πίεση – η πίεση του αίματος ανάμεσα στους παλμούς της καρδιάς.


Ανθρωποι με ιδανική πίεση είναι όσοι έχουν μετρήσεις μικρότερες από 120/80.


Περίπου ένας στους τρεις ενήλικες Αμερικάνους έχουν υψηλή πίεση σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Ενωση.


Η υψηλή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας που περιλαμβάνουν καρδιακές παθήσεις, καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό και νεφροπάθεια.


Η μελέτη παρακολούθησε 22,672 ανθρώπους από 45 χώρες με καρδιακές παθήσεις που έπαιρναν αγωγή για υψηλή πίεση.


Οι ερευνητές βρήκαν ότι τιμές πίεσης μεγαλύτερες από 140/80 συνδέονταν με αυξημένο ρίσκο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.


Ομως, ανακάλυψαν ακόμη ότι τιμές για τη συστολική πίεση μεγαλύτερες του 120 και μικρότερες του 70 για τη διαστολική πίεση σχετίζονταν με μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου, καρδιακή προσβολή και εισαγωγή στο νοσοκομείο για καρδιακή ανεπάρκεια.


Η ανάλυση "επιβεβαιώνει τη σημασία της αντιμετώπισης της υψηλής πίεσης" αναφέρει ο επικεφαλής του Ινστιτούτου για την Καρδιά και τους Πνεύμονες στο Imperial College London και ένας από τους συγγραφείς της έρευνας, Καθηγητής Kim Fox.


"Παρόλα αυτά, εφιστά επίσης την προσοχή σχετικά με τον υπερβολικό έλεγχο της πίεσης. Τιμές που γενικά θεωρούνται φυσιολογικές, και κάτω από 120/70, μπορεί να είναι πολύ χαμηλές για ασθενείς με στεφανιαία νόσο (coronary disease) και υπέρταση."


Σε ό,τι αφορά τον περιορισμό του κινδύνου για εγκεφαλικό, όσο χαμηλότερη είναι η πίεση τόσο το καλύτερο.


Οι ερευνητές σημειώνουν ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να διαπιστωθούν τα επίπεδα πίεσης κάτω από τα οποία η βλάβη υπερτερεί του οφέλους. Στο μεσοδιάστημα, συστήνουν προσοχή όταν χορηγούνται στους ανθρώπους με καρδιακές παθήσεις φάρμακα για τη μείωση της πίεσης.


Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή έκδοση του Lancet.  

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X