Νέα ουσία στην καταπολέμηση της ελονοσίας thumbnail

Νέα ουσία στην καταπολέμηση της ελονοσίας

Επιστήμονες ισχυρίζονται ότι βρήκαν μία καινούρια ουσία που αντιμετωπίζει την ελονοσία σε μελέτες σε ζώα με μια μοναδική, χαμηλή δόση.


Δοκιμές σε ποντίκια έδειξαν ότι η θεραπεία προλάμβανε τη μόλυνση για όλες τις 30 μέρες της έρευνας.


Η συγκεκριμένη χημική ένωση καταπολέμησε την πρώιμη μόλυνση στο συκώτι, όπως και παράσιτα της ελονοσίας που κυκλοφορούσαν στο αίμα.


Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτή η αρχική δουλειά τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα φάρμακα.


Η ελονοσία μεταδίδεται στους ανθρώπους από τα τσιμπήματα μολυσμένων θηλυκών κουνουπιών και εκτιμάται ότι περίπου ο μισός πληθυσμός στον κόσμο διατρέχει κίνδυνο να κολλήσει την ασθένεια.


Το 2015 καταγράφηκαν 214 εκατομμύρια νέα κρούσματα ελονοσίας και 438.000 θάνατοι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.


Εκτός από το να αποφεύγουν τα τσιμπήματα χρησιμοποιώντας εντομοκτόνα και κουνουπιέρες, οι άνθρωποι μπορούν να προστατευτούν παίρνοντας ανθελονοσιακά φάρμακα.


Αλλά οι υπάρχουσες θεραπείες δεν είναι τέλειες – πρέπει κανείς να παίρνει επαναλαμβανόμενες δόσεις και τα παράσιτα που προκαλούν ελονοσία αναπτύσσουν ανθεκτικότητα σε αυτά.


Στα σύνορα Καμπότζης – Ταϋλάνδης ένας τύπος παρασίτου ελονοσίας – P. falciparum – είναι ανθεκτικός σε σχεδόν όλα τα διαθέσιμα ανθελονοσιακά φάρμακα.


Ο γιατρός Nobutaka Kato και συνεργάτες του στο MIT και το Harvard έψαξαν ένα κατάλογο περισσότερων από 100.000 χημικών ενώσεων για μια νέα θεραπεία. Κυνηγούσαν κάτι που θα λειτουργούσε με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο από τα υπάρχοντα φάρμακα.


Η ουσία που βρήκαν στοχεύει ένα ένζυμο που αποκαλείται phenylanyl-tRNA synthetase και εμφανίζεται να εξοντώνει παράσιτα πριν μπορέσουν να πολλαπλασιαστούν στο συκώτι και απελευθερωθούν σε μεγαλύτερες ποσότητες στο κυκλοφορικό σύστημα.


Ο επικεφαλής της έρευνας Καθηγητής Stuart Schreiber ελπίζει τα ευρήματα να οδηγήσουν στην ανακάλυψη καλύτερων ανθελονοσιακών τα επόμενα χρόνια. "Καλούμε την επιστημονική κοινότητα να χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη βάση δεδομένων σαν σημείο εκκίνησης για το έργο της στην εξέλιξη ανθελονοσιακών θεραπειών."


Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Bill και Melinda Gates.


Για τον Καθηγητή David Baker στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου τα ευρήματα είναι συναρπαστικά. "Το πλεονέκτημα μίας μόνο δόσης ανθελονοσιακού είναι ότι πιθανότατα μειώνει τα έξοδα και απομακρύνει το πρόβλημα που εμφανίζεται όταν ασθενείς δεν ολοκληρώνουν τη θεραπεία. Ένα από τα τεστ ασφαλείας στις καινούριες ουσίες έδωσε αποτελέσματα που συντείνουν στο ότι ενδεχομένως προκαλείται ένας βαθμός τοξικότητας στα ανθρώπινα κύτταρα αλλά καλώς εχόντων των πραγμάτων οι χημικοί θα είναι σε θέση να τροποποιήσουν τις χημικές ενώσεις ώστε να την απομακρύνουν."

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X