Ο ύπνος βάζει σε προτεραιότητα τις αναμνήσεις για τις οποίες ενδιαφερόμαστε  thumbnail

Ο ύπνος βάζει σε προτεραιότητα τις αναμνήσεις για τις οποίες ενδιαφερόμαστε

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα κατά τη διάρκεια του ύπνου οι εμπειρίες για τις οποίες νοιαζόμαστε έχουν περισσότερες πιθανότητες να εισχωρήσουν στη μακροπρόθεσμη μνήμη.


80 μη Ουαλοί συμμετέχοντες διδάχθηκαν ουαλικές λέξεις πριν είτε από μια περίοδο κατά την οποία ήταν ξύπνιοι είτε πριν από μια περίοδο ύπνου.


Όσοι κοιμήθηκαν επέδειξαν μια αυξημένη ικανότητα να μαθαίνουν λέξεις και το αποτέλεσμα ήταν πιο εντυπωσιακό σε όσους επένδυσαν με προσωπική αξία τη γλώσσα.


Αυτό παραπέμπει στο ότι οι αναμνήσεις που θεωρούνται σημαντικές υφίστανται ευνοϊκή μεταχείριση από τον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια του ύπνου.


Παρόλο που έχει εδώ και καιρό αναγνωριστεί ότι ο ύπνος βοηθά στην εγγραφή των αναμνήσεων, η συγκεκριμένη είναι η πρώτη μελέτη που καταδεικνύει ότι το αποτέλεσμα επηρεάζεται από το πόσο πολύ ενδιαφερόμαστε για την ανάμνηση.


Τα ευρήματα συζητήθηκαν την Παρασκευή στο Φεστιβάλ Βρετανικής Επιστήμης και θα δημοσιευθούν σύντομα στο Περιοδικό για την Έρευνα σχετικά με τον Υπνο.


"Το στοιχείο ότι τα πιστεύω μας για κάποιο θέμα μοιάζουν να επηρεάζουν το πώς ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τα δεδομένα κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι πραγματικά εκπληκτικό." είπε ο Καθηγητής Mark Blagrove στο Πανεπιστήμιο Swansea που διεξήγαγε την έρευνα με τη συνάδελφο του Elaine van Rijn.


Το τεστ έγινε σε φοιτητές με μητρική γλώσσα την αγγλική, που είχαν πρόσφατα μετακομίσει στην Ουαλία χωρίς να έχουν προηγουμένως ζήσει στη χώρα.


Χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή για tablet, παρουσιάστηκαν στους συμμετέχοντες 28 ουαλικές και και κέλτικες μεταφράσεις αγγλικών λέξεων.


Η εφαρμογή τσέκαρε την άμεση ανάκληση στη μνήμη λέξεων και στη συνέχεια πόσες από αυτές μπορούσαν να θυμηθούν οι συμμετέχοντες 12 ώρες αργότερα, έπειτα από τουλάχιστον έξι ώρες ύπνου ή καθόλου ύπνο.


Σε όσους έλαβαν μέρος στην έρευνα ζητήθηκε επιπλέον να αξιολογήσουν πόσο εκτιμούσαν την ουαλική γλώσσα.


Μόνο για το γκρουπ το οποίο κοιμήθηκε, υπήρχε μια σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στην αξία με την οποία επένδυσαν την ουαλική γλώσσα και τον αριθμό των ουαλικών λέξεων που μπορούσαν να θυμηθούν.


Σύμφωνα με τους Καθηγητές, αυτό συνηγορεί στο ότι ο,τιδήποτε έχουμε βιώσει είναι πιθανότερο να εδραιωθεί στον ύπνο μας, εάν πρόκειται για κάτι που εκτιμάμε προσωπικά.


Η έρευνα διενεργήθηκε στο εργαστήριο ύπνου του Swansea όπου η ομάδα μελετά τα όνειρα και την επίδραση τους.  

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X