Έρευνα σοκ: Πώς το πορνό προκαλεί προβλήματα σεξ στους νέους  thumbnail
Τις τελευταίες δεκαετίες έχει παρατηρηθεί σημαντική και εντυπωσιακή αύξηση του ποσοστού των νέων ηλικίας κάτω των 40 ετών οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολία επίτευξης και διατήρησης στύσης, δυσκολίες εκσπερμάτισης και μειωμένη επιθυμία για σεξουαλική επαφή.

Έρευνα σοκ: Πώς το πορνό προκαλεί προβλήματα σεξ στους νέους

Τις τελευταίες δεκαετίες έχει παρατηρηθεί σημαντική και εντυπωσιακή αύξηση του ποσοστού των νέων ηλικίας κάτω των 40 ετών οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολία επίτευξης και διατήρησης στύσης, δυσκολίες εκσπερμάτισης και μειωμένη επιθυμία για σεξουαλική επαφή.


Γράφει η Εύη Κυράνα ψυχολόγος υγείας, ειδικευμένη σε θέματα σχέσεων και σεξουαλικών δυσλειτουργιών, επιστημονική συνεργάτης του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.


 
Πριν από περίπου δύο δεκαετίες, τα ποσοστά των νέων με σεξουαλική δυσλειτουργία κυμαίνονταν στο 2%-5% του πληθυσμού, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στους μεσήλικους και ηλικιωμένους (40-80 ετών) ήταν πολύ υψηλότερα (περίπου 13%). 

Μία δεκαετία αργότερα η εικόνα αυτή άλλαξε εντυπωσιακά. Τα ποσοστά των νεαρών Ευρωπαίων (18-40 ετών) με στυτική δυσλειτουργία εκτινάχθηκαν στο 14%-28% και όλα δείχνουν ότι πλέον οι νεαροί πάσχοντες υπερβαίνουν εκείνους που έχουν ηλικία πάνω από 40 ετών. 

Τα ανησυχητικά αυτά ευρήματα προκύπτουν από ολοένα περισσότερες μελέτες σε Ευρώπη και Αμερική, και το μεγάλο ερώτημα που προβάλλει είναι γιατί συμβαίνει αυτό.


Για τους περισσότερους επιστήμονες είναι σαφές ότι οι ψυχολογικοί παράγοντες (π.χ. άγχος κατά την επαφή ή συμπτώματα κατάθλιψης) που συνήθως σχετίζονται με τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες στους νέους δεν έχουν αυξηθεί τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια ώστε να εξηγούν την αύξηση των σεξουαλικών προβλημάτων. 

Το θέμα διερεύνησε πριν από λίγους μήνες ανασκόπηση 18 πρόσφατων μελετών οι οποίες είχαν εξετάσει τη συσχέτιση της χρήσης διαδικτυακής πορνογραφίας με την ύπαρξη σεξουαλικών δυσλειτουργιών στους νέους. 

Μόνο δύο από αυτές τις μελέτες δεν είχαν εντοπίσει κάποια συσχέτιση μεταξύ τους, αλλά αυτές οι μελέτες είχαν σοβαρές μεθοδολογικές αδυναμίες. Οι υπόλοιπες είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η υπερβολική ενασχόληση με τη διαδικτυακή πορνογραφία υπονομεύει την ερωτική ζωή των νέων.


Η αλήθεια είναι ότι τις τελευταίες δεκαετίες, με την ευκολότερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο (από το κινητό, το λάπτοπ ή το desktop) η χρήση της διαδικτυακής πορνογραφίας έχει αυξηθεί σημαντικά, με τη μέση ηλικία έναρξης της χρήσης να είναι πλέον τα 11 έτη!


Αρκετές μελέτες έχουν περιγράψει πιθανούς τρόπους με τους οποίους συνδέεται η πορνογραφία με τα σεξουαλικά προβλήματα και ο κυριότερος είναι ότι ο εγκέφαλος συνηθίζει τα πολύ έντονα, σχεδόν υπερφυσικά ερεθίσματα, τα οποία δεν αναπαράγονται από τις φυσιολογικές σεξουαλικές επαφές και έτσι μπλοκάρονται οι αληθινές σεξουαλικές σχέσεις.


Οι παράγοντες. Αν και ακόμη μένουν πολλά ερωτήματα να απαντηθούν, οι παράγοντες που φαίνεται ότι παίζουν ρόλο είναι:


α) Η ηλικία έναρξης της χρήσης διαδικτυακής πορνογραφίας


β) Ο αριθμητικός λόγος που προκύπτει από τον αριθμό εκσπερματίσεων με πορνογραφία με εκείνον με επαφές με άλλο άτομο


γ) Ο αριθμός των ετών συστηματικής χρήσης της διαδικτυακής πορνογραφίας


δ) Κατά πόσον η χρήση πορνογραφίας ξεκίνησε πριν την εφηβεία


ε) Το αν υπάρχει αυξητική τάση στη χρήση της πορνογραφίας


στ) Το αν υπάρχει μεταπήδηση σε πιο περίπλοκες διαδικτυακές σεξουαλικές δραστηριότητες.


Η γενική εικόνα είναι πως όσο πιο νωρίς στη ζωή έχει αρχίσει η χρήση της διαδικτυακής πορνογραφίας, όσο πιο έντονη και αυξανόμενη είναι και όσο πιο αραιές είναι οι επαφές με αληθινά άτομα τόσο πιθανότερο είναι να εκδηλωθεί σεξουαλική δυσλειτουργία.


Σε κάθε περίπτωση, όταν ένας νέος απευθύνεται σε ειδικό εξαιτίας σεξουαλικής δυσλειτουργίας είναι απαραίτητο να τον ενημερώνει αναλυτικά για τη χρήση διαδικτυακής πορνογραφίας. 

Η πληροφόρηση αυτή αποτελεί σημαντικό κομμάτι των προσωπικών πληροφοριών που χρειάζονται οι ειδικοί για την επιλογή των θεραπευτικών στρατηγικών, οι οποίες κάποτε περιελάμβαναν τη χρήση πορνογραφίας ως μέρος της θεραπείας αλλά σήμερα συχνότερα περιλαμβάνουν τη σύσταση για διακοπή της ενασχόλησης με αυτήν.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X