Παιδί και internet: Οι 9 τρόποι προστασίας από τους κινδύνους  thumbnail
Το Internet αποτελεί μια ανεξάντλητη πηγή πληροφοριών για ενήλικες, παιδιά και εφήβους. Η χρήση του από τα παιδιά έχει συχνά ως στόχο να επικοινωνήσουν με συνομιλήκους, να αναζητήσουν πληροφορίες για σχολικές εργασίες, να παίξουν παιχνίδια, να δούνε ταινίες, να ακούσουν μουσική ή ακόμα και να ψωνίσουν online.

Παιδί και internet: Οι 9 τρόποι προστασίας από τους κινδύνους

Το Internet αποτελεί μια ανεξάντλητη πηγή πληροφοριών για ενήλικες, παιδιά και εφήβους. Η χρήση του από τα παιδιά έχει συχνά ως στόχο να επικοινωνήσουν με συνομιλήκους,  να αναζητήσουν πληροφορίες για σχολικές εργασίες, να παίξουν παιχνίδια, να δούνε ταινίες, να ακούσουν μουσική ή ακόμα και να ψωνίσουν online.


 Από την επιστημονική ομάδα του Χαμόγελου του Παιδιού 


Αν και εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για όλους, το διαδίκτυο φιλοξενεί ταυτόχρονα και πολλούς κινδύνους, για τους οποίους οι γονείς καλούνται να ενημερώσουν και να προστατεύσουν τους ανήλικους χρήστες. Οι κίνδυνοι που ενέχει η χρήση του διαδικτύου περιλαμβάνει τον εθισμό, τον διαδικτυακό εκφοβισμό και την παιδική πορνογραφία. Οι νέοι, συχνά, κάνουν κατάχρηση του διαδικτύου με αποτέλεσμα να απομονώνονται και να μην αφιερώνουν χρόνο σε άλλες δραστηριότητες. Ο διαδικτυακός εκφοβισμός (cyberbullying) παρατηρείται, επίσης, με την εξέλιξη της τεχνολογίας και περιλαμβάνει την αποστολή προσβλητικών μηνυμάτων, τη δημοσίευση φωτογραφιών ή τη δημιουργία ομάδων που στοχοποιούν συγκεκριμένα άτομα. Ακόμα, η διακίνηση παιδικού πορνογραφικού υλικού έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και τα παιδιά χρήστες του διαδικτύου γίνονται συχνά στόχοι σεξουαλικής παρενόχλησης. Άλλοι κίνδυνοι, για τους οποίους θα πρέπει οι γονείς να μεριμνήσουν, είναι η πρόσβαση των παιδιών σε ανάρμοστο υλικό, οι online απάτες, η υποκλοπή προσωπικών δεδομένων και η προστασία του Η/Υ απέναντι σε ιούς και hackers.


 


Συμβουλές αντιμετώπισης των κινδύνων:


● Τοποθετήστε τον Η/Υ σε κοινόχρηστο δωμάτιο του σπιτιού ώστε να μπορείτε να κάθεστε μαζί με το παιδί όταν αυτό συνδέεται με το διαδίκτυο.


● Εγκαταστήστε λογισμικά φιλτραρίσματος και αποκλεισμού ακατάλληλων ιστοχώρων.


● Ενημερώστε τα παιδιά για το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται σε σχέση με το διαδίκτυο. Για παράδειγμα, τονίστε ότι δε μπορεί να αντιγράψει ή να εγκαταστήσει κάτι από το διαδίκτυο χωρίς πρώτα την έγκριση των γονέων. Επίσης, είναι σημαντικό να ξέρει ότι δε μπορεί να προβεί σε ενέργεια που κοστίζει χρήματα χωρίς να έχει ενημερώσει τους γονείς.


● Συνάψτε με τα παιδιά ένα “συμβόλαιο” χρήσης διαδικτύου συμπεριλαμβάνοντας κανόνες ανάλογους με την ηλικία του κάθε παιδιού. Το συμβόλαιο αυτό θα πρέπει να αναγράφει την διάρκεια περιήγησης στο διαδίκτυο και τις ιστοσελίδες που μπορούν να επισκέπτονται ενώ θα πρέπει να βρίσκεται πάντα δίπλα από τον Η/Υ σε εμφανές σημείο.


● Επισημάνετε στα παιδιά ότι δεν πρέπει να αποκαλύπτουν προσωπικά δεδομένα και να μοιράζονται κωδικούς με κανέναν άλλο εκτός των γονέων τους.


● Μιλήστε στα παιδιά για τους κινδύνους που κρύβει το διαδίκτυο. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να μιλάνε, να στέλνουν φωτογραφίες ή να δέχονται να συναντηθούν με άτομα που γνώρισαν στο διαδίκτυο.


● Ζητήστε από τα παιδιά να απευθύνονται σε σας κάθε φορά που κάτι τους κάνει να αισθάνονται άβολα, όπως, για παράδειγμα, ένα προσβλητικό μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.


● Τονίστε την επιτακτική ανάγκη να διακόπτεται αμέσως η επικοινωνία με άτομα που ζητάνε προσωπικές πληροφορίες ή επιδιώκουν συζητήσεις με σεξουαλικά υπονοούμενα.


● Ενημερώστε τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας για την ελεύθερη φύση του διαδικτύου και καθοδηγήστε τα ώστε να αντιμετωπίζουν το περιεχόμενό του με κριτική σκέψη.


 


«Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να καλέσετε στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X