Η βιομηχανία ζάχαρης χρηματοδότησε έρευνα που απέκρυπτε ότι είναι επιβλαβής για την καρδιά thumbnail

Η βιομηχανία ζάχαρης χρηματοδότησε έρευνα που απέκρυπτε ότι είναι επιβλαβής για την καρδιά

Ανάλυση εγγράφων 50 χρόνων προτείνει ότι η βιομηχανία ζάχαρης παραποίησε έρευνα για να υποβαθμίσει τις επιβλαβείς συνέπειες της ζάχαρης στην καρδιά, σύμφωνα με καινούρια μελέτη.


Η βιομηχανία ζάχαρης πλήρωσε επιστήμονες διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Harvard για να στοιχειοθετήσουν μια υπόθεση ενάντια στα κορεσμένα λίπη και τη χοληστερόλη ως πρωταρχικές αιτίες καρδιοπάθειας ενώ υποβάθμιζε τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των φαγητών και αναψυκτικών με ζάχαρη, σύμφωνα με ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, San Francisco.


Οι συγκεκριμένοι επιστήμονες στο Χάρβαρντ έλαβαν το αντίστοιχο σημερινό ποσό των 50.000 δολαρίων.


Σαν αποτέλεσμα, οι καταναλωτές μπορεί να παραπλανήθηκαν για δεκαετίες με το να πιστεύουν ότι μόνο τα κορεσμένα λίπη είναι επιβλαβή για την καρδιά και όχι τα γλυκά. Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου η παχυσαρκία και σχετικές ασθένειες όπως ο διαβήτης έφτασαν σε ανησυχητικά επίπεδα στις ΗΠΑ.


"Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορεί κανείς να χειραγωγήσει ανεπαίσθητα τα αποτελέσματα μιας έρευνας" αναφέρει ένας από τους συγγραφείς της συγκεκριμένης μελέτης, ο Καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Stanton Glatz. "Όπως λέει και το ρητό, όποιος πληρώνει τον αυλητή καθορίζει και το ρυθμό." σημειώνει ο ίδιος σε δελτίο Τύπου.


Η Ένωση Ζάχαρης παραδέχτηκε ότι ακόμη υποστηρίζει την έρευνα που χρηματοδοτείται από τη βιομηχανία αλλά αναγνώρισε ότι θα έπρεπε να είναι πιο ανοιχτή σχετικά με την ανάμειξη της στο παρελθόν.


Για να προετοιμάσει την αναφορά της η ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια έψαξε στα δημόσια αρχεία για εσωτερικά εταιρικά έγγραφα της βιομηχανίας ζάχαρης.


Σύμφωνα με την ανάλυση τους η βιομηχανία ζάχαρης ήταν ενήμερη από το 1950 ότι αν οι άνθρωποι έκοβαν το λίπος από τη δίαιτα τους, η πρόσληψη ζάχαρης θα αυξανόταν κατά 30%.


Την ίδια περίοδο έρευνες ξεκίνησαν να προειδοποιούν για τον σύνδεσμο ανάμεσα στη ζάχαρη και παράγοντες κινδύνου όπως η καρδιοπάθεια, η υψηλή χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.


Καθώς η προσοχή των Μέσων Ενημέρωσης για τους κινδύνους για την υγεία που συνδέονταν με τη ζάχαρη αυξανόταν, o εμπορικός αντιπρόσωπος της βιομηχανίας ζάχαρης, το Ίδυμα για την Έρευνα για τη Ζάχαρη παρήγγειλε μια επιθεώρηση από ερευνητές του Χάρβαρντ. O αντίστοιχος οργανισμός σήμερα ονομάζεται Ένωση για τη Ζάχαρη.


Η εργασία δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό Ιατρικής New England το 1967.


"Η επισκόπηση της έρευνας συνέβαλε όχι μόνο στο να διαμορφωθεί η κοινή γνώμη σχετικά με το τι προκαλεί καρδιακά προβλήματα αλλά και η άποψη της επιστημονικής κοινότητας αναφορικά με το πώς να εκτιμήσει τους διατροφικούς παράγοντες κινδύνου για την καρδιοπάθεια." υπογραμμίζει η Cristin Kearns, συγγραφέας της έρευνας. Ήταν εκείνη που έφερε στο φως τα έγγραφα της βιομηχανίας.


Η αξιολόγηση υπέδειξε την υψηλή χοληστερόλη ως τον σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, προτείνοντας ότι οι υψηλές τιμές στα τριγλυκερίδια που συνδέονταν με τη ζάχαρη ήταν λιγότερο προβληματικές.


Οι ερευνητές του Χάρβαρντ είχαν ασκήσει κριτική σε προηγούμενες έρευνες που συνέδεαν τη ζάχαρη με τα προβλήματα στην καρδιά ενώ παραγνώρισαν τα λάθη σε μελέτες για τις συνέπειες από τα λίπη, αποκαλύπτει η καινούρια ανάλυση.


Συνολικά η ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, επεξεργάστηκε περισσότερα από 340 έγγραφα ανάμεσα στους εκπροσώπους της ζάχαρης και δυο επιστήμονες του Χάρβαρντ πριν τη δημοσίευση του 1967. Ένας από τους επιστήμονες διετέλεσε σύμβουλος σε επιστημονικές επιτροπές της βιομηχανίας ζάχαρης.


Εκτός από το ότι πληρώθηκαν οι επιστήμονες, επιλέχθηκαν από κοινού τα άρθρα που συμπεριλήφθηκαν στην αξιολόγηση κι είχαν σταλεί προσχέδια πριν τη δημοσίευση. Αυτές οι σημαντικές λεπτομέρειες δεν σημειώθηκαν στη δημοσίευση του 1967 όπως επισημαίνουν οι συγγραφείς της πρόσφατης έρευνας στην έκθεση τους που φιλοξενήθηκε στο περιοδικό Εσωτερικής Ιατρικής JAMA.


Απαντώντας σε αυτή την τελευταία, η Ένωση Ζάχαρης ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι πολιτικές σύγκρουσης συμφερόντων ήταν λιγότερο αυστηρές και οι ερευνητές δεν ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν αποκαλύψεις σχετικές με χρήματα τότε. Παρόλα αυτά, η Ένωση παραδέχτηκε ότι θα έπρεπε "να είχε ασκήσει με μεγαλύτερη διαφάνεια όλες τις ερευνητικές της πρακτικές". Στην ίδια ανακοίνωση επίσης επισημαίνεται ότι οι έρευνες συνεχίζουν να δείχνουν ότι η ζάχαρη "δεν παίζει έναν μοναδικό ρόλο στην καρδιοπάθεια".


Η ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια το αμφισβητεί αυτό, τονίζοντας ότι η πολιτική σε θέματα υγείας έχει από τότε ξεκινήσει να θέτει επί τάπητος τις επιπτώσεις της ζάχαρη στα προβλήματα με την καρδιά.


"Υπάρχει τώρα ένα σημαντικό εύρος αποδείξεων που συνδέει την επιπλέον ζάχαρη με την υπέρταση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, που είναι η κύρια αιτία πρόωρου θανάτου στον αναπτυγμένο κόσμο" σύμφωνα με μία από τους συγγραφείς της έρευνας, τη Laura Schmidt. "Παρόλα αυτά τα έγγραφα σχετικά με την πολιτική στην υγεία είναι ακόμη ασυνεπή σε ό,τι αφορά το να αναφέρονται στον κίνδυνο καρδιοπάθειας ως απότοκο της κατανάλωσης προστιθέμενης ζάχαρης."

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X