Εγκαινιάστηκε το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Κω  thumbnail

Εγκαινιάστηκε το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Κω

Ακριβώς 80 χρόνια μετά από την ανέγερση του κτιρίου το 1936, το Αρχαιολογικό Μουσείο Κω παραδόθηκε ανακαινισμένο την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016 και τα εγκαίνιά του έγιναν από τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά καθώς και τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο.


Στις δηλώσεις του ο κ. Μπαλτάς τόνισε ότι «σήμερα είναι μια ευλογημένη ημέρα γιατί ανοίγει ξανά ένα Μουσείο», ενώ συγχρόνως μίλησε για την αίσθηση που έχει κανείς όπου πατά στην Ελλάδα ότι βρίσκει κάτω από τα πόδια του χιλιάδες χρόνια ιστορίας. «Αυτό μας δίνει ένα στοιχείο ταυτότητας – από πού ερχόμαστε, πού βρισκόμαστε και πού θέλουμε να πάμε – χωρίς αλαζονείες αλλά ούτε και υπερβολικές ταπεινοφροσύνες. Ούτε "ψωροκώσταινα" ούτε το "αρχαίο κλέος". Ένα μουσείο, λοιπόν, αποτυπώνει μια στιγμή αυτής της ιστορίας».Και συμπλήρωσε: «Το άνοιγμα ενός μουσείου είναι ένα άνοιγμα πολλαπλό, άνοιγμα στην ιστορία του τόπου καταρχήν, αλλά αυτός ο τόπος δεν είναι απομονωμένος. Είναι ένα άνοιγμα στην ιστορία ολόκληρης της χώρας. Είναι όμως και ένα άνοιγμα για τους κατοίκους αυτής της περιοχής και άνοιγμα στους επισκέπτες του νησιού, αν τους δούμε όχι ως επισκέπτες που έρχονται εδώ για να αφήσουν τα χρήματά τους, αλλά για να καταλάβουν τον εαυτό τους μέσα από την γνωριμία τους με τον δικό μας πολιτισμό. Το μουσείο αυτό είναι ένα μνημείο που συνοψίζει το γεγονός ότι σε αυτόν τον τόπο συνυπήρχαν και συνυπάρχουν διαφορετικοί πολιτισμοί, διαφορετικές εθνικότητες, άνθρωποι από διαφορετικές πλευρές του κόσμου, άλλοι πιο δυστυχισμένοι από εμάς, άλλοι λιγότερο δυστυχισμένοι από εμάς, άνθρωποι που όλοι μαζί μπορούμε να συνυπάρξουμε».


Το έργο «Αποκατάσταση – Eπανέκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Κω» εκτελέστηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και νήσων Αιγαίου 2007-2013, όπου εντάχθηκε το 2011 με προϋπολογισμό 2,3 εκατ. ευρώ.Τον αγιασμό του ανακαινισμένου πλέον Μουσείου τέλεσε ο Μητροπολίτης Κω και Νισύρου Ναθαναήλ και ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον κ. Μπαλτά, τον κ. Χατζημάρκο και τη Διευθύντρια της Εφορίας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου Μαρία Μιχαηλίδου.


Στο Μουσείο της Κω βρίσκονται συγκεντρωμένα όλα τα ευρήματα που ήρθαν στο φως κατά τις ανασκαφές που διεξάγονται στο νησί από τις αρχές του αιώνα έως σήμερα, κυρίως από τους αρχαιολογικούς χώρους της Αγοράς και τον δυτικό αρχαιολογικό χώρο, καθώς και από μεμονωμένα μνημεία, όπως ο Βωμός του Διονύσου, το Ωδείο και η Ρωμαϊκή Οικία (Casa Romana). Η έκθεση των γλυπτών που λειτουργεί σήμερα στο Μουσείο συγκεντρώνει έργα που χρονολογούνται από τα ελληνιστικά έως τα υστερορρωμαϊκά χρόνια και αποσκοπεί να παρουσιάσει στο ευρύτερο κοινό τα σημαντικότερα έργα της γλυπτικής που προέρχονται από την Κω.


Λόγω της προνομιακής του θέσης, ανάμεσα στους μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης και σε μικρή απόσταση από το λιμάνι, αποτελεί την αφετηρία για τους αρχαιολογικούς περιπάτους στον γειτονικό μεγάλο αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Aγοράς και της συνοικίας του λιμένος, στο Ιπποτικό Κάστρο της Νεραντζιάς, στην αναστηλωμένη ρωμαϊκή οικία, το ρωμαϊκό ωδείο και τον δυτικό αρχαιολογικό χώρο. Έτσι η επισκέψιμότητά του ήταν μεγάλη, παρά το γεγονός ότι δεν είχε ανακαινισθεί, κατέχοντας μάλιστα τη 10η θέση σε ολόκληρη τη χώρα.


Το έργο ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2011 με την ασφαλή απομάκρυνση και φύλαξη των εκθεμάτων, συνεχίστηκε με την αποκατάσταση του κτιρίου και τη βελτίωση των υποδομών του και ολοκληρώθηκε με την προμήθεια προθηκών και τη συντήρηση και επανέκθεση των αγαλμάτων και των πολυάριθμων ευρημάτων πριν λίγους μήνες. Με την επανέκθεση στο ισόγειο και την παρουσίαση των νέων θεματικών ενοτήτων στον όροφο δίνεται πληρέστερη και μεστή εικόνα όλης της προϊστορίας και της ιστορίας του τόπου. Το νέο μουσείο σε έναν συνεχή «διάλογο» με τους επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού και τις επιγραφικές μαρτυρίες πλαισιώθηκε με σημαντικά νέα ευρήματα από τις πολυάριθμες ανασκαφές της Εφορείας που βρίσκονταν συσσωρευμένα σε αποθηκευτικούς χώρους.Η βραδιά των εγκαινίων έκλεισε με τη μουσική εκδήλωση, «Η Ωδή του Ανακρέοντα» εντός του Μουσείου, με αναγεννησιακή μουσική σε αρχαίους ελληνικούς και αγγλικούς στίχους, με τους Σταμάτη Παυλούς-κόντρα τενόρο και Στάθη Σκανδαλίδη-αναγεννησιακό λαούτο, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.


«Στον κόσμο της Κω και τους επισκέπτες του νησιού», παρέδωσε το μουσείο – κόσμημα, ο υπουργός Αρ. Μπαλτάς, ενώ στη σύντομη ομιλία του ο Περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος ανέφερε: «Αποτελεί εξαιρετική τιμή για μας σήμερα, να παραδίδουμε στην Κω ένα έργο ιδιαίτερης σημασίας για το νησί και για την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει στηρίξει τον πολιτισμό από την πρώτη μέρα της θητείας μας, θέτοντάς τον ως προτεραιότητα στην λειτουργία μας. Με ευρωπαϊκούς αλλά και με ίδιους πόρους, στηρίζουμε δράσεις, πρωτοβουλίες και υποδομές. Ο πολιτισμός, σε μια λογική εξωστρέφειας, σε μια περιφέρεια η οικονομία της οποίας στηρίζεται στον τουρισμό, μπορεί να συνεχίσει -παράλληλα με το χρέος μας απέναντι στην κληρονομιά των προγόνων μας- να παράγει πλούτο και θέσεις εργασίας. Αυτή η χώρα που αναζητά τον πλούτο της, θα μπορούσε να ζήσει και μόνο από τον πολιτιστικό της πλούτο».


Την ικανοποίηση του εξέφρασε και ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γάκης, ο οποίος σε δηλώσεις του επεσήμανε: «Είναι μια ξεχωριστή μέρα και για την Κω και για ολόκληρη την Ελλάδα. Το ανακαινισμένο και εκσυγχρονισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κω ανοίγει τις πύλες του. Όχι απλά σαν μια ακόμα προέκταση στις περιηγήσεις της πλούσιας ιστορίας του νησιού, αλλά με στόχο να συνδεθεί δυναμικά με τους ανθρώπους και την υπάρχουσα κατάσταση της πόλης. Προσφέροντας τα δικά του πλούσια τεχνολογικά και εκπαιδευτικά χαρακτηριστικά και λειτουργίες, ως ένας νέος σύγχρονος χώρος πολιτισμού […] Το Αρχαιολογικό Μουσείο, στη νέα του ανακαινισμένη μορφή, αποτελεί ένα σημαντικό πολιτιστικό και αναπτυξιακό πόρο του νησιού».


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ, aegeanews.gr


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X